Prijava na e-nasvete

Gimnazija Brežice

Naslov: 14 Trg izgnancev, Brežice 8250, Slovenija

Skrij Siv Okvir: DA

Kontaktna oseba: dr. Gordana Rostohar

Funkcija: svetovalna služba

Mail: gimnazija.brezice@guest.arnes.si

Telefon: tajništvo: 07/499 23 50, svetovalna služba: 07/499 23 64

Spletna stran: http://www.gimnazija-brezice.si/

Program (brez podrobnega opisa):

Šolska jedilnica: DA

Šolska knjižnica: DA

Učbeniški sklad: DA

Elektronska redovalnica: DA

Šolska telovadnica: DA

Posebnost šole: Šola se predvsem ponaša s sodelovanjem z nadarjenimi dijaki na različnih področjih. Smo ena izmed Talent točk, povezanih v evropsko zvezo Talent točk, dijaki dosegajo vrhunske uspehe na različnih tekmovanjih iz znanja in športnih aktivnosti. Dijaki so aktivni v različnih športnih disciplinah, lahko pa se vpišejo tudi v športni oddelek gimnazije. Dijaki so prostovoljci na različnih področjih, šola pa se tesno povezuje z okoljem.

Tuji jeziki: angleščina, nemščina, francoščina

Možnost izmenjave: V zadnjih letih so dijaki imeli možnost izmenjave z gimnazijami iz Italije, Francije, Srbije in Makedonije.

Izbirni predmeti: Dijaki v programu Gimnazija izbirajo med nemščino in francoščino kot drugim tujim jezikom, v 2. in 3. letniku lahko izberejo tudi tretji tuji jezik, sicer imajo v 2. letniku informatiko in likovno umetnost ali podjetništvo, v 3. pa biologijo in kemijo ali ekonomijo. Izbirni maturitetni predmeti so psihologija, sociologija, biologija, kemija, fizika, informatika, zgodovina, geografija, nemški in francoski jezik, informatika.

Šolski krožki: V katalogu obveznih izbirnih vsebine je na voljo 58 različnih interesnih vsebin, kar pomeni zelo veliko možnosti za razvijanje potencialov, poglabljanje znanja in pridobivanje novega znanja z vseh predmetnih področij.

Šolske ekskurzije: Dijaki so v preteklih šolskih letih imeli možnost poglobljenega spoznavanja domovine, evropskih ter drugih držav, ekskurzije so bile organizirane po vsej Sloveniji, pa tudi na Dunaj, v Pariz, London, Budimpešto, Novi Sad, Beograd, Gradec, Sarajevo, Mostar, Brno, Bratislava in številna druga mesta. Vsako leto so v načrtu različne ekskurzije.

Uspeh šole na maturi 2022/23:: 95 % (9 zlatih maturantov, od teh 1 diamantna)

Število vseh dijakov: 382

Število maturantov v 2022/23:: 93

Število maturantov, ki so nadaljevali šolanje (na fakulteti, visoki ali višji šoli):: 93

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2022:: Gimnazija je po mnenju sodelujočih dijakov sodobno opremljena, dijaki imajo napovedana spraševanja, na voljo je širok nabor izmenjav, šolskih izletov, obveznih izbirnih vsebin, vsak ima tudi svojo omarico. Na šoli vlada sproščeno vzdušje, medsebojni odnosi so v prvi vrsti prijateljski. Dijaki si med seboj pomagajo, prav tako radi sodelujejo s profesorji, ki jih vedno spodbujajo. Dijaki pravijo, da je gimnazija pravična, spoštljiva, urejena in dijakom prijazna, hkrati pa ponuja vstopnico v njihovo prihodnost. Od šole namreč dijaki odnesejo ogromno znanja in kakovostno podlago za nadaljnji vpis na fakulteto. Bodočim dijakom svetujejo, naj bodo vedoželjni, naj delajo sproti ter naj jih ne bo strah, saj se vse da, če se hoče. Predmeti so na šoli enakopravno obravnavani, morda je malo večji poudarek na maturitetnih predmetih. Pouk na šoli je dopoldanski. Po poklicu si v prihodnosti vprašani dijaki želijo biti npr. pravniki, učitelji biologije, slovenščine ali kemije, zdravniki, prevajalci, zobozdravniki, kriminalistični inšpektorji, raziskovalci v matematiki, astrofiziki, kemiki.

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2021:: Anketirani dijaki pravijo, da je šola odličen prostor za učenje, druženje in tkanje novih prijateljskih vezi. Slovi po dobrih rezultatih na glasbenem, športnem in drugih področjih, po pestrem izboru dodatnih vsebin in aktivnosti, kot so šolski izleti, ekskurzije, Erasmus, kostanjev piknik, miklavževanje, Unesco ples ... Vzdušje je prijetno predvsem zaradi prireditev, ki jih organizira dijaška skupnost. Profesorji se med seboj sicer razlikujejo, a so po večini zelo prilagodljivi, ustrežljivi in dosegljivi. Glede testov in spraševanja se lahko z njimi dogovorijo in jih vedno prosijo za pomoč. Pohvalili so opremljenost učilnic, napovedano spraševanje in možnost izposoje učbenikov. Urnik je sicer včasih naporen zaradi blok ur, a je težjih predmetov malo, če se pripravljaš sproti. Izpostavili so matematiko, fiziko in zgodovino kot težje. Predmetnik ima poudarek na naravoslovnih predmetih. Kot razloge, da so se vpisali na šolo so izpostavili pozitivna mnenja bivših dijakov ali so jih navdušili starši, pridobljena izobrazba in želja po nadaljnjem izobraževanju na fakulteti. Bodočim dijakom bi svetovali vpis, kjer ima šola prijeten ambient, je majhna in nisi le številka, profesorji se postavijo za tebe. Pridobijo lahko veliko znanja, saj je to šola, ki te spremeni v boljšega človeka.

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2020:: Pouk na Gimnaziji Brežice poteka od 7.10 do 13.20 ali 14.10. Dijaki menijo, da imajo na šoli največji poudarek na matematiki, slovenščini in tujih jezikih. Urniki so enakomerno razporejeni, tako da težji predmeti niso skupaj. Za vpis so se odločili zaradi bližine gimnazije njihovemu domu, priporočil starejših gimnazijcev, pozitivnega vtisa na informativnih dneh, prijaznega osebja šole ter možnosti za nadaljnje izobraževanje na fakultetah. Ozračje dijaki opisujejo kot sproščeno in prijateljsko, profesorji so profesionalni in gradijo spoštljiv odnos. Dijaki so pohvalili so napovedano spraševanje, učno pomoč za dijake, zanimive OIV vsebine in strokovne ekskurzije, imajo organizirane priprave na maturo in urejene prostore in fitnes. V povprečju porabijo okoli eno uro na dan za domače naloge, tako da jim za popoldanske aktivnosti ostane še dovolj časa. Za teste se v povprečju učijo od tri do pet dni, odvisno od težavnosti predmeta. Pri učenju uporabljajo večinoma zapiske, zraven si pomagajo z učbeniki iz knjižnice in zvezki starejših generacij.

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2019:: Ozračje na šoli anketirani opisujejo kot sproščeno, prijetno, prijateljsko, to pa pripisujejo tudi profesorjem, ki imajo po mnenju dijakov spoštljiv, prijateljski in profesionalen odnos. Pouk na šoli poteka od 7.10 do 13.20 ali 14.10. Dijakom se zdi, da imajo na šoli največji poudarek na matematiki, slovenščini in angleščini. Za teste se v povprečju učijo od tri do pet dni, odvisno od predmeta. Večinoma se učijo iz zapiskov, zraven pa si pomagajo z učbeniki. Slednje si lahko izposodijo v učbeniškem skladu. Za domače naloge v povprečju porabijo okoli eno uro na dan. Dijakom je všeč, da imajo napovedano spraševanje, možnost učne pomoči, veliko OIV vsebin, veliko izbiro malice, ekskurzije, lepo urejene prostore, fitnes in dobre priprave na maturo, želijo pa si, da bi bil način obveščanja dijakov bolj organiziran. Za vpis na šolo so se odločili zaradi bližine gimnazije njihovemu domu, dobre predstavitve na informativnem dnevu, priporočil starejših dijakov, prijaznega kolektiva v šoli ter dobri podlagi za naprej, za vpis na želeno fakulteto.

PODOBNE ORGANIZACIJE

2 KOMENTARJI

  1. Na to šolo sem se vpisala, ker ne vem kam naprej. :/
    Tu lahko obiskujem naravoslovni tabor, kulturne prireditve, izdelujem raziskovalne naloge.
    Je lepa šola, prijetna, prijazni dijaki in osebje.. :D

  2. Na tej šoli je pomembno le koliko denarja imaš… Posamezni profesorji poučujejo vredu, medtem ko nekateri svoje ure izkoriščajo za izpade. Žalostno je, da so glavni maturitetni predmeti poučevani s strani tistih ki včasih ne vedo o čem govorijo.. Mnogim profesorjem je cilj dijake spraviti “na tla”.. O tem pričajo tudi dogodki v letu 2015. Gimnazija Brežice je dobra izbira le za tistega, ki ve da mora opraviti gimnazijo in mu je ta najbližja ali pa ne ve kam drugam.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ