Vaši prvi zaslužki

Delo v času študija lahko opravljate preko študentske napotnice. Izda vam jo izbrani študentski servis za dan ali dva, več dni, mesec, lahko je pa tudi stalna (za nedoločen čas), kar pomeni, da servis delodajalcu izda napotnico za čas trajanja vašega statusa (za posamezno študijsko leto, po navadi torej do konca septembra) oz. dokler je sami ne prekličete. Zelo je pomembno, da naročite napotnico pred pričetkom dela. Če je še nimate, ko začnete z delom, se to šteje za delo na črno. Vedno pa zahtevajte tudi svoj izvod podpisane napotnice. Če študentski servis nudi tudi napotnice v elektronski obliki, vam podjetje napotnico podpiše oz. jo potrdi elektronsko. V tem primeru se vam elektronska potrditev napotnice izpiše na povezavi do napotnice, ki ste jo prejeli na sms.

5 KLJUČNIH NASVETOV

  • Priporočamo tudi pisni dogovor z delodajalcem (o pogojih dela, urni postavki, trajanju in plačilu) za lažje reševanje morebitnih nesporazumov.
  • Z delodajalcem se jasno dogovorite glede plačila – predvsem neto/bruto zneska.
  • Svetujemo, da pred začetkom dela podjetje preverite. To lahko naredite na spletni strani www.neplacniki.info. Tu so zbrana vsa podjetja, ki zamujajo s plačilom študentov več kot 60 dni.
  • Direktno povprašajte študentski servis glede zalaganja in glede pritožb na določeno podjetje.
  • V primeru neplačila se takoj obrnite na študentski servis. Ta začne na podlagi potrjene napotnice s postopkom izterjave samodejno.

VIŠINA PLAČILA IN KOLIKO LAHKO ZASLUŽIM

Od 1. januarja 2020 velja minimalna urna postavka, ki znaša 5,40 € bruto oziroma 4,56 € neto (spremembe minimalne urne postavke so znane navadno v januarju). Po koncu dela dobite nakazan neto znesek, razlika od bruto zneska (15,5 %), pa je prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Na ta način se vam študentsko delo šteje v delovno oz. pokojninsko dobo, vendar ne glede na količino dela, temveč glede na znesek plačanega prispevka.

Če delate npr. 5 ur na teden, plačani pa ste 4,89 €/h bruto, pomeni, da dobite na mesec nakazanih 97,80 € (npr. za 20h), kar vam prinese 3 dni delovne dobe, v celem študijskem letu pa 1 mesec in 6 dni.

*Izračun pokojninske dobe je informativne narave, saj se spreminja glede na zadnji javno objavljen podatek o povprečni plači.

Zaslužite lahko sicer kolikor hočete, a če želite prejeti nakazilo v celoti, se dogovorite, da vam delodajalec razdeli znesek na več nakazil tako, da ne presega 400 € bruto, pod pogojem, da izpolnjujete pogoje za posebno osebno olajšavo. V nasprotnem primeru morate plačati akontacijo v višini 22,5 %, ki se šteje od davčne osnove (zaslužek zmanjšan za 10 %). Večji študentski servisi vam izplačajo denar takoj, ko dobijo vrnjeno napotnico od delodajalca (zalaganje zaslužkov). Če študentski servis ne zalaga za tvojega delodajalca, pa je treba počakati na plačilo s strani podjetja.

PRIMER IZRAČUNA ZA 200 € ZASLUŽKA

Bruto znesek: 236,69 €
Tvoj prispevek za PIZ (15,5 %): 36,69 €
Tvoj neto dohodek (dobiš na račun): 200 €
Strošek delodajalca (brez DDV): 316,54 €
Tvoja delovna doba: 8 dni

LETNI ZASLUŽEK

Vsi, ki ste mlajši od 26 let in imate status študenta, lahko v letu 2019 neobdavčeno zaslužite 3.746,01 € neto, če vas starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana. Pri preseganju zneska znaša dohodnina 14,11 % od zneska preseganja.

Če vas starši NE uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana, lahko uveljavljate še posebno (3.302,70 € ) in splošno olajšavo (6.519,82 € ali 3.302,70 € + (19.922,15 – 1,49601 x skupni dohodek) ali 3.302,70 € – glede na skupni dohodek). V tem primeru lahko v letu 2019, ob izpolnjevanju vseh pogojev, zaslužite največ 10.002,54 € neto.

PREKOVsebina: Anja Jurko, Tanja Papež

PUSTITE KOMENTAR