Za delo prek študentskega servisa morate imeti najmanj 15 let. Včlanite se lahko osebno v poslovalnici izbranega študentskega servisa ali prek spletne strani, vpisani pa ste lahko v več različnih študentskih servisov, članstvo je brezplačno.

Za vpis v študentske servise potrebujete:

  • dokazilo o statusu dijaka (potrdilo o vpisu ali dijaško izkaznico z nalepko za tekoče šolsko leto),
  • osebni dokument,
  • številko bančnega računa in
  • davčno številko.

Preglejte ponudbo del

Ponudbo najdete na spletni strani študentskega servisa. Informacije o delu (kontaktne podatke podjetja, lokacijo, morebitne dodatne zahteve) boste našli v spletni poslovalnici študentskega servisa (geslo za dostop dobite ob vpisu), ali pokličite študentski servis. Lahko izpolnite tudi obrazec o iskanju dela in s tem omogočite študentskemu servisu, da vas dnevno ali tedensko obvešča le o tistih delih, ki vas zanimajo.

Nasvet
Preden boste potencialnega delodajalca kontaktirali si pridobite čim več informacij o podjetju, kjer nameravate delati. Na spletnem naslovu www.neplacniki.info največji študentski servisi redno objavljajo seznam podjetij, ki s plačilom študentskega dela zamujajo več kot 60 dni. Določene informacije o delodajalcu so na voljo tudi na študentskem servisu (ali za podjetje zalagajo zaslužke, morebitni pretekli spori itd.).

Pogosto iskana dela s strani dijakov oz. delodajalcev

Dijaki najpogosteje iščejo enostavna dela, za katera so dovolj znanja in veščine, ki so jih pridobili doma ali v okviru hobija in se opravljanja teh del lahko hitro priučijo. Tako najpogosteje iščejo razna dela v proizvodnji, kot so zlaganje, deklariranje, štetje artiklov, dekleta rada delajo tudi promocije, fantje pa fizična dela.

Največ ponudbe s strani delodajalcev je za delo na področju prodaje in dela s strankami, lažja fizična dela (pakiranje, deklariranje, lepljenje), strežba, promocije, administrativna dela in dla za računalnikom.

Študentski servisi imajo na svojih spletnih straneh praviloma objavljen seznam referenčnih urnih postavk, kjer si lahko ogledate priporočene urne postavke glede na vrsto dela in regijo dela.

  • Pri opravljanju preprostih del, pri katerih so potrebne psihofizične sposobnosti (delo v proizvodnji, skladišču, tiskarni, pakiranje, lepljenje, deklariranje, čiščenje, raznašanje časopisov, delo na bencinskem servisu, plakatiranje, delo na gradbišču, selitve, vrtnarska dela, pomoč na domu), se urne postavke gibljejo od 4,80 do 5,60 €/h bruto. Pri težjih fizičnih delih urne postavke dosežejo tudi 6,90 €/h bruto, razlikujejo pa se tudi po regijah dela
  • Pri strokovnih delih, pri katerih je potrebna usposobljenost programov srednjih šol (administrativna dela, delo na računalniku, računovodska, knjigovodska dela, hostesa, promotor), se urne postavke gibljejo od 5,20 €/h bruto dalje.
  • Za prodajo, klicni center, administrativna dela, gostinska dela so urne postavke med 5,00 in 5,50 €/h bruto.

Vedno naročite napotnico

Ko najdete primerno delo zase in se s podjetjem že dogovorite o načinu dela, plačilu ter delovnem času, morate naročiti napotnico, ki je pravna podlaga za delo prek študentskega servisa. Napotnico morate imeti še pred začetkom dela, saj v nasprotnem primeru delate na črno. Naročite jo lahko v poslovalnici, po telefonu, mailu ali pa v spletni poslovalnici. Napotnica je lahko navadna (velja za točno določeno obdobje, za krajši čas, npr. en mesec) ali pa stalna, ki ponavadi velja do konca šolskega leta. Od delodajalca zahtevajte, da še pred začetkom dela podpiše in ožigosa en izvod napotnice.

Pred začetkom se vedno dogovorite glede plačila, ali ste plačani na delovnik ali na uro in ali je vaša urna postavka neto ali bruto. Ponekod velja, da ima podjetje omejeno število ur, ki jih lahko naredi dijak.

Višina plačila

Od 1. aprila 2019 velja minimalna urna postavka, ki znaša 4,89 € bruto oziroma 4,13 € neto. Od 1. januarja 2020 pa bo minimalna urna postavka 5,40 € bruto (4,56 € neto). Po koncu dela dobite nakazan neto znesek, razlika od bruto zneska (15,5 %), pa je prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Na ta način se vam študentsko delo šteje v delovno dobo, vendar ne glede na količino dela, temveč glede na znesek plačanega prispevka. Priporočamo vam, da se z delodajalcem vedno dogovorite za neto urno postavko, saj vam tako ni treba računati, koliko denarja boste dejansko dobili na svoj račun.

Primer mesečnega izračuna (4 tedni) za 5 ur na teden z urno postavko 5,00 € bruto

Bruto znesek: 103,91 €
Neto izplačilo: 87,80 €
Delovna doba: 3 dni

Ključna opravila za delo mladoletnih

Mladoletni dijaki ne smejo opravljati dela na višini. Prav tako velja prepoved dela ponoči med 22. in 6. uro, v primerih opravljanja dela na področju kulturne, umetniške, športne in oglaševalne dejavnosti pa je prepoved med 24. in 4. uro zjutraj. V enem dnevu ne smete delati več kot 8 ur. Potnih stroškov in malice vam delodajalec ni dolžan povrniti, v primeru uporabe osebnega avtomobila v službene namene, pa vam mora delodajalec izdati potni nalog. Medtem pa lahko stroške prevoza in nočitev v zvezi z opravljanjem dela uveljavljate pri znižanju dohodninske osnove in s tem obdavčitve oziroma plačila dohodnine. Predlagamo, da shranite račune in uveljavljate dejanske stroške prevoza in nočitve tako, da do 5.2. pošljete zahtevek (ki se vloži prek portala eDavki ali na finančni urad, kjer ima davčni zavezanec prebivališče). Dejanske stroške lahko uveljavljate tudi naknadno v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine. Pri delu ste upravičeni do plačanega 30-minutnega odmora, če delate 8 ur (dolžina odmora se sicer določi sorazmerno dolžini delovnega časa).

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR