Bodisi če smo sami šoferji z lastnim vozilom, ali nas pridejo iskat starši, dedki babice, kdorkoli pač ima čas. Problem tega načina prevoza je, da nas pri današnji ceni goriva zna kar krepko udariti po (prazni) denarnici. Je pa to najbolj eleganten način transporta, saj ponuja popolno svobodo izbire časa odhoda, izberemo lahko najkrajšo pot in naše kovčke preprosto pospravimo v prtljažnik in se ne ubadamo s prestopanjem, voznimi redi ipd.

Za vse tiste, ki se tega načina poslužujete pa predlagamo nekaj nasvetov, kako lahko svoje stroške za spoznanje ublažite:

a) za študente:

– dogovorite se s kolegi in kolegicami, da se vozite skupaj. Vsakemu zaračunajte ceno vožnje 1 € nižjo kot je npr. vlak, če od 4 oseb v avtomobilu iztržite po npr. 3 € vam to nanese 12 € (kar je dovoj za pokritje stroškov bencina) pa še dolgčas vam ne bo med vožnjo;

– če se s kolegi ne morete uglasiti kdaj naj bi bil odhod, ali pa vam je v avtomobilu ostalo še kaj prostora dajte svojo ponudbo prostega sedeža na spletno stran www.prevoz.org. Napišete datum in približno uro odhoda, kontakt in le še čakate na prvi klic.

b) za dijake:

– če imate lasten avto (in seveda vozniško dovoljenje) si preberite odstavek namenjen študentom;

– če vas prihajajo iskat starši,. Pa se dogovorite z prijateljem ali prijateljico da namesto da prihajajo oboji starši, vsakič pride drugi. Tako se bo finančni zalogaj prelomil na pol.

Javni prevoz

Izbira javnega prevoza je močno povezana s krajem domovanja. Ali ima kraj železniško postajo, ali ima direktno avtobusno linijo. Cenovno so vlaki nekoliko ugodnejši, vendar morate ponavadi prestopati, kar zna pri veliki količini prtljage povzročati težave. Z avtobusom se temu sicer izognete, a je cenovno manj ugoden, pa še vedno se lahko zgodi, da morate nekje prestopiti. Pri obeh pa je težave, da ste vezani na vnaprej določen vozni red, kar pomeni, da morate na prevoz bodisi čakati, ali pa hiteti, da ga ne zamudite.

Če se vozite z vlakom:

– pridobite si kartico popusta SŽ EjKartica

– če želite sedež se na postajo odpravite vsaj 20 minut pred odhodom vlaka (ob petkih in nedeljah so vlaki nabito polni)

– ponavadi se vožnje z vlakom vlečejo, a je to izvrstna možnost da preberete revijo ali pa študijsko literaturo za naslednji teden.

Če se vozite z avtobusom:

– pozanimajte se če vaša lokalna študentska organizacija ponuja organiziran prevoz avtobusov (npr. V prekmurju Klub prekmurskih študentov organizira avtobusni prevoz do Ljhubljane), le ti so ponavadi dosti cenejši, kot so ostali avtobusni ponudniki.

– Zaprosite za subvencijo prevoza. Pri prevozniku zahtevajte obrazec za subvencijo. Na podlagi odobrene subvencije, vam ponavadi izdelajo bonitetno kartico s katero imate ceno karte cenejšo.

– Na avtobusu boste težko kaj brali ali se učili, zato se za družbo vnaprej dogovorite z prijateljem ali prijateljico, ali pa vzemite prenosne predvajalnike, se udobno zleknite in ob poslušanju glasbe zadremajte do vaše postaje (pazite le, da je ne prespite).

Iskalci prevoza

– če vam javni prevoz ni po godu (predrag, ni ustrezne povezave) najprej pokličite par kolegov, kdo je zagotovo z avtomobilom in vprašajte, če je morda prostora še za vas.

– Če to ne zaleže obiščite stran www.prevoz.org, kjer lahko poiščete prevoz čisto do vašega kraja, ki vam datumsko in časovno ustreza

V vsakem primeru pa vedite, da ne glede na to, kako ali kam se boste odpravili, vas bo na cesti pričakala precejšnja gneča, zatorej mirne živce in srečno pot!

PUSTITE KOMENTAR