Domov Dijaški dom Potrebščine za bivanje v dijaškem domu

Potrebščine za bivanje v dijaškem domu

Pozanimajte se kako velika je soba, kako dolga postelja, kako lahko sobo preuredite (ali lahko lepite posterje na steno, imate možnost samostojnega pripravljanja hrane), katera oprema vas bo že čakala v sobi, o možnosti igranja na glasbene instrumente, prilagoditve glede izhodov in prehrane za dijake s statusom športnika, o inštrukcijah tujih jezikov in matematike, športnih dejavnostih, bližini bolnišnic in športnega parka, o možnosti bivanja v domu čez vikend itd. Pripravite seznam potrebščin, ki jih boste vzeli s seboj. Razmislite koliko prtljage lahko naenkrat nosite ali jo prepeljete z avtomobilom, kako pogosto se boste vračali domov, ko boste lahko zopet vzeli kakšno stvar od doma in kaj bi poleg učenja še želeli početi v okolici nove sobe. 

Garderoba

Letnemu času primerno se za ves teden opremite z majicami in hlačami, ki jih boste nosili v šoli in v popoldanskem času. Vedno imejte kakšen par nogavic in kos spodnjega perila v rezervi. Ljubitelji kulturnih dogodkov boste zagotovo vzeli tudi kos svečane garderobe. Pri sebi imejte kaj športnega za sproščene sprehode ali telovadbo. Ne pozabite na oblačilo za spanje.

Za bivanje v domu poiščite udobne copate, za športne aktivnosti športne copate in še čevlje za vsak dan. V kolikor imate dovolj prostora, imejte še ene čevlje v rezervi, če vas slučajno kdaj preseneti dež. Spremljajte vremensko napoved in si dovolj zgodaj zagotovite dežnik in toplejša oblačila. 

Lahko si priskrbite svojo posteljnino, nekateri domovi omogočajo tudi izposojo posteljnine in redno pranje vsakih 14 dni. Tisti, ki prisegate na lastno opremo, boste od doma vzeli svoj vzglavnik in odejo. Ne pozabite na brisačo, najbolje da imate dve manjši za brisanje rok in dve večji za celo telo. 

Osebna higiena

Priskrbite si svojo zobno ščetko, zobno pasto, zobno nitko in ustno vodico. Za nego telesa boste potrebovali milo, šampon in druge pripravke. V domu imejte tudi svoj set ličil, škarjice za nohte, glavnik, nekaj nakita. Za vsak slučaj imejte vedno za rezervo rolico toaletnega papirja in paketek robčkov. 

Prehranjevanje

Uživajte redne obroke. Običajno imajo domovi urejeno prehrano, preverite kakšni so jedilniki in če potrebujete zaradi alergij, celiakije in drugih omejitev, posebno hrano. Med obroki  izbirajte zdrave prigrizke (npr. oreščke, sadje) in jih hranite v posodah, ločeno od ostalih predmetov. S seboj prinesite stekleničko ali kozarec (plastične opreme se izogibajte, bodite eko) za vodo. Ljubitelji čaja si priskrbite mali grelnik vode, čajne vrečke in skodelico.

Učenje

Glede na slog učenja, ki vam najbolj ustreza, vam bodo prav prišli dodatni listi, ki so lahko z ene strani že popisani, pa vseeno uporabni za ponavljanje. Pobrskajte po predalih za barvice in flomastre, da si boste lahko naredili pisane zapiske in miselne vzorce. Vzemite mape, kamor boste vlagali gradivo za vsak predmet posebej. Pozanimajte se, kje se boste lahko učili (domska učilnica, soba, mirni kotički) in si zagotovite namizno svetilko.

Nov ritem

V dijaškem domu poteka življenje po ustaljenem ritmu. Obroke boste prevzemali ob določenih urah, določen je čas, ki je namenjen za učenje in čas za prostočasne dejavnosti. Dopoldneve boste preživljali v šoli, popoldne se boste učili, delali naloge in se ukvarjali z aktivnosti, ki vas sproščajo (šport, druženje, sprehod, glasba…). Domovi tudi organizirajo veliko različnih dejavnosti.

Prosti čas

Prinesete svoj inštrument, da boste lahko dnevno vadili ali material za izdelovanje ročnih izdelkov, pletenje, šivanje itd. Za popestritev večerov imejte družabne igre, lahko kar tiste, ki jih doma ne igrate več.

Spomin na dom

Da boste omilili začetno domotožje, si natisnite fotografijo družine, bratov in sester in najboljših prijateljev. S seboj lahko prinesete tudi kakšen predmet, ki vam je ljub. Če se soočite s stisko zaradi domotožja, poiščite osebo, ki vam bo prisluhnila in svoje skrbi ubesedite. O koraku v novo socialno okolje in o domskih pravilih za lažje sobivanje, se bodo z vami pogovarjali vzgojitelji in svetovalni delavci. Ta pravila vam bodo v pomoč in okvir, ki vam bo predstavljal varnost.

Prejšnji članekOdločitev za poklic
Naslednji članekIzberite poklic za prihodnost

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj