Izbira srednje šole

Pri izbiranju poklica za vašo prihodnost se lahko oprete na različno pomoč – tukaj so vaši starši, strokovna pomoč ali karierni svetovalci in svetovalni delavci in delavke na vaši šoli, ki vam bodo svetovali in vas usmerili na pot, ki si jo želite, vas podprli in spodbujali.

Strokovna pomoč

Strokovnjaki se bodo z vami najprej pogovorili in bolje spoznali vaš osebni svet: katere osebe in odnosi so vam najpomembnejši, kakšna so vaša prepričanja, kakšen je sistem vrednot, katere aktivnosti vas razveseljujejo, kakšne sposobnosti imate. Opravili boste teste, s katerimi bodo poskušali najti interesna področja, ki vas zanimajo. Predstavili vam bodo več izobraževalnih poti in poklicev.

Vprašanja za svetovalne delavce

Vprašate jih lahko vse kar zadeva šolski program, kako zahtevne so posamezne smeri, kaj se v srednji šoli pričakuje od njih. Svetovali vam bodo kako priti do želenega poklica, če morda nimate zadostno število točk, da bi se takoj vpisali v ustrezen program (katere šole so podobne želeni, kje se lahko udeležite dni odprtih vrat, kateri poklici so podobni tistemu, ki si ga najbolj želite). Morda boste dobili tudi koristen nasvet kako se soočati z neuspehom (na koga se lahko obrnete za dodatno razlago šolske snovi, kako se potolažiti in sprijazniti s slabšim uspehom), kako čim bolj elegantno izvesti prehod v srednjo šolo (kako si urediti dijaški dom, katere učne navade pridobiti že v osnovni šoli) kako se soočiti z novim okoljem (katerih aktivnosti se udeležiti), kako vzpostaviti nove odnose, biti sprejet, čutiti pripadnost novi skupnosti.

Priprava doma

Karierna odločitev je proces, svetovanje strokovnjaka pa pomoč pri vodenju kariere. Veliko bo prispevala podpora vaših staršev. Skupaj si vzemite čas za igro, sprehode, branje, obiske predstav. Tako boste imeli priložnost za razvijanje svoje ustvarjalnosti. Skupne vsakdanje aktivnosti počnite tudi v času čakanja na rezultate preizkusov. Družinsko okolje naj bo čim bolj sproščeno. Lahko se tudi naučite katere od sprostitvenih tehnik za lažje soočanje s stresom. Psihično stisko vam starši lahko pomagajo prebroditi tudi tako, da vam povejo svojo lastno življenjsko izkušnjo. Poskusite biti čim manj obremenjeni od pričakovanj staršev, pogovorite se o rezervnem načrtu, da vam bo lažje sprejeti drugo odločitev, če bo to potrebno. Pogovarjajte se o poklicih, interesih, željah, zakaj od vas pričakujejo šolanje na določeni šoli (želja po izobrazbi, bližina šole, prijatelji, jim je poklic všeč).

Starši in njihove neizživete sanje

Starši naj ozavestijo svoja pričakovanja. Če menite, da starši preveč pričakujejo od vas, jih prosite, da se pogovorijo s šolskim svetovalnim delavcem ali kariernim svetovalcem, da bodo dobili realno sliko o otrokovih sposobnostih in interesih ter o lastnih pričakovanjih. Starše vprašajte za nasvet, kaj menijo o vaših pričakovanjih. V oporo naj vam bodo z nudenjem informacij in ne samo z nasveti. Ne bojte se izraziti svojih dvomov. S primeri iz svojega življenja vam bodo morda lahko olajšali stisko.

Sodelovanje svetovalnih delavcev in staršev

Strokovnjak se bo, če bo potrebno, pogovoril s starši o vaših dejavnostih, vedenju in spretnostih ter jim svetoval, da vas v celoti sprejmejo takšne kot ste. Priporočil jim bo, da vas bodo spodbujali pri dejavnostih, ki jih imate radi, se z vami pogovarjali o poklicni odločitvi v družinskem krogu in vam dopustili, da izrazite svoje mnenje. Starši vam lahko predstavijo poklic, ki ga opravljajo sami, morda vas lahko tudi vzamejo s seboj na delovno mesto.

PREKOStrokovnjakinji: izr. prof. dr. Nevenka Podgornik, psihoterapevtka in Nevenka Gramc Kolenc, samostojni svetovalec, Zavod RS za zaposlovanje; Vsebina: Veronika Kavčič

PUSTITE KOMENTAR