Izbira poklica

Odločanje za poklicno pot

Napišite si seznam hobijev in dejavnosti, ki jih radi počnete. Zavejte se svojih spretnosti in interesov. Razmislite o šolskih predmetih, ki vas zanimajo, knjigah, ki jih radi berete, filmih, ki jih radi gledate in skušajte čim bolje spoznati samega sebe. Zapišite jih po vrsti po pomembnosti. To bo lahko predstavljalo izhodišče za nadaljnje pogovore in razmišljanje o poklicni poti. Bodite pozorni na poklice, ki jih dnevno srečujete. Pogovorite se z osebami, ki že imajo takšne izkušnje (starejši sorojenci, starejši prijatelji, starši, znanci, sorodniki). Lahko se udeležite delavnice, kjer bi poskusili s takšnim delom, obiščete podjetje, razložite staršem in prijateljem kako se vidite v poklicu. Udeležite se dogodkov, kjer boste lahko pridobili ustrezne informacije npr.: tržnica poklicev, ki jih organizirajo šole, sejmi, informativni dnevi, dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva, ko lahko obiščete konkretno delovno mesto.

Vprašajte se:

  • Kaj radi delate?
  • Kaj vam gre dobro?
  • Kaj vas zanima?
  • Kaj bi radi delali v življenju?
  • Kateri predmeti so vam všeč in kateri ne?

Gimnazija ali strokovna šola

Upoštevajte svoje sposobnosti, učne navade in znanje, ki ste ga pridobili tekom osnovnošolskega izobraževanja. Vprašajte se koliko ste pripravljeni vložiti v učenje in kakšen cilj zasledujete: katere potenciale želite razviti, nadgraditi in katere ambicije želite uresničiti. Če vas zanima poklic, ki ga pridobite preko srednje strokovne šole, jo izberite. Deležni boste več praktičnega znanja, zato preverite uspešnost šole; predmetnik in profesionalnost profesorjev, od katerih boste črpali znanje. Za gimnazijo se odločite, če želite pridobiti poklic, ki zahteva daljše izobraževanje – pridobili boste široko paleto znanj, ki vam bodo omogočila nadaljevanje izobraževanja na kateremkoli področju. Če se odločate za gimnazijo, je pomembno, da imate dobre učne navade, veselje do učenja in dobro osnovno znanje, na katerem boste gradili v prihodnje.

Izbirate med različnimi gimnazijami

Pozanimajte se, katera področja določena gimnazija posebej razvija: športna, tehniška, klasična, umetniško-likovna, dramska, glasbena. Dobro se seznanite s tem, kaj vam posamezna šola ponuja (dodatne dejavnosti, tematske ekskurzije, pevski zbori …). Oglejte si predmetnik, možnost izbire med tujimi in dodatnimi jeziki. Če še niste povsem prepoznali svoje poklicne poti, kljub temu da imate nekatere specifične poklicne potenciale ali si želite več odprtih možnosti pri izbiri študija, pa se odločite za splošno gimnazijo. Če želite širše in bolj poglobljeno znanje ter ste za to pripravljeni trdo delati, je splošna gimnazija prava odločitev.

Število točk

Če ste ugotovili, da ne boste uspeli doseči zahtevanega števila točk za vpis na želeno šolo, si vzemite čas za razmislek, da najdete najboljšo rešitev za svojo karierno pot. Premislite kaj je za vas sprejemljivo: bo morda podoben program izpolnil vaša pričakovanja, boste imeli kasneje možnost zasebnega izobraževanja za želeni poklic, morda lahko ustrezno izobraževalno ustanovo najdete tudi v tujini. Dobro je, da imate že pri prvem izbiranju, na seznamu tudi drugo in tretjo opcijo, če se slučajno prva izmuzne.

POIŠČITE UPORABNE INFORMACIJE na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje:

– na Youtube (filmčki o poklicih) kanalu MestaMladih in Dijaskega Sveta. 

Opisi poklicev: www.ess.gov.si/ncips/cips/opisi_poklicev
Interesni test Kam in Kako: www.ess.gov.si/ncips/cips/kam_in_kako
Raziskovanje samega sebe in trga dela na e-Svetovanje: https://esvetovanje.ess.gov.si/

 
Informacije o vpisu, programih, točkah:

– na spletni strani Mesto mladih: www.mestomladih.si
– na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: www.mizs.gov.si/
– na spletni strani Moja izbira: www.mojaizbira.si

 

PREKOVsebina: Veronika Kavčič
VIRizr. prof. dr. Nevenka Podgornik, psihoterapevtka in Nevenka Gramc Kolenc, samostojni svetovalec, Zavod RS za zaposlovanje

PUSTITE KOMENTAR