Za dobre ocene je potrebnega kar nekaj truda. Posebno prehod iz srednje šole na fakulteto marsikomu predstavlja velik izziv. Prvi mejnik je že matura, ki bodoče študente nekoliko pripravi na leta, ki sledijo – zato maturi radi rečemo tudi »zrelostni izpit«. Da boste ta izpit opravili karseda uspešno, vam ponujamo nekaj napotkov, kako se lotiti učenja. Slednji vam bodo še kako prav prišli tudi v času študija.

Ne odlašajte z učenjem

Učenje načrtujte vnaprej. »Če možgani cilj naučiti se za izpit postavijo v prihodnost, boste s pričetkom učenja odlašali, češ da se ga boste lotili nekega dne, in kaj hitro se vam bo zgodilo, da vam bo zmanjkalo časa; če pa bodo možgani cilj zaznali kot sedanjost, se boste naloge lotili najverjetneje v najkrajšem možnem času,« opozarja dr. Maja Kerneža. »Zato glavni cilj naučiti se za izpit, ki ga bodo možgani čez nekaj mesecev premaknili v prihodnost, razdelite na več manjših ciljev, ki jih boste dosegli v določenem roku, npr. prvo poglavje bom usvojil do naslednjega petka, do jutri preberem še 30 strani …«

Načrtujte sproti

Strokovnjakinja svetuje, da konec delovnega dne naredite načrt za naslednji dan, konec tekočega tedna pa za naslednji teden. Najbolje boste načrtovali, če boste dobro poznali svoje obveznosti, torej se boste zavedali tudi tistih, ki vas čakajo čez nekaj časa. V urniku predvidite čas, ki ga boste namenili učenju, še bolje posameznemu poglavju, modulu oz. temi. Upoštevajte tudi ostale aktivnosti, s katerimi se ukvarjate, npr. delo, dodatno izobraževanje (tečaji), telovadba, klepet s prijatelji, družinska in družabna srečanja ipd. Pustite si prosti čas za sprotno odločanje, saj nikoli ne morete vsega načrtovati do zadnje minute. Ne le to, spontani ljudje so srečnejši in živijo boljše življenje od drugih, saj spontanost razbije rutino ter spodbuja radovednost in ustvarjalnost. Če boste načrtovali vsak trenutek, boste kmalu postali nesrečni in opustili načrtovanje aktivnosti. Obvezno pa v svoj urnik vključite tiste vsebine, za katere se težje motivirate oz. pri katerih imate nižjo samozavest, ker zanje obstaja večja možnost, da jih boste prelagali v prihodnost, še navaja dr. Maja Kerneža.

Načrtovanje urnika

»Pri načrtovanju urnika izberite pripomoček, ki vam ustreza, in katerega uporaba vas bo motivirala,« svetuje strokovnjakinja. Dober pripomoček so moderne aplikacije za vpis dogodkov, opravil in sestankov, npr. Time Tune Schedule Planner, Planner Pro-Personal Organizer, Remember The Milk ali aplikacije, kot so Toggl Time Cracker, Timesheet, Focus booster, RescueTime itd., v katere vpisujete svoje aktivnosti, nato pa vam aplikacija analizira čemu namenite preveč in čemu premalo časa. »To pa lahko storite sami, konec koncev se sami najbolje poznate. Na list papirja ali v planer, rokovnik zapišite vse obveznosti, jih nato razvrstite po pomembnosti in analizirajte, koliko časa ste zanje potrebovali. Pazite, da pri ocenjevanju niste preveč subjektivni. Prednost »ročne« analize je, da se ji nikoli ne izprazni baterija in da ji pred uporabo ni treba dovoliti dostopa do vaših fotografij, klicev, elektronske pošte itd.« še opozarja strokovnjakinja.

Regulirajte svoj čas

Skozi učni proces se boste naučili postavljati učne cilje, jih spremljati, kontrolirati in regulirati. Pomembno je, da imate občutek, da se učenje odvija pod vašo kontrolo in ste v proces izobraževanja aktivno udeleženi, pravi Kerneža. Izbirajte učne strategije, ki vam ustrezajo. Poskusite lahko z različnimi tehnikami, npr.:

  • »pomodoro« tehnika: izberite nalogo, nastavite uro na 25 min in ta čas intenzivno delajte, nato pa si vzemite 5 min odmor in počnite nekaj, kar ni povezano z nalogo. Po 4 takšnih ciklih si vzemite daljši odmor, npr. 10–20 min.
  • učenje v manjših skupinah: s sošolci sestavite skupine po 4–6. Dogovorite se, katere teme boste ponavljali in se nanje pripravite. Vsakič naj eden prevzame vlogo voditelja, da bo debata tekoče tekla. Vaše srečanje naj traja 2–3 ure.
  • SQ3R tehnika za branje dolgih besedil: S = survey: prelistajte strani, ki jih boste prebrali, Q = question: vprašajte se, kaj želite iz gradiva izvedeti, R3: read, recall, review: pozorno preberite besedilo, premislite ali ga razumete. Ob koncu učenja se vrnite na kazalo in se pri vsakem naslovu skušajte spomniti bistva.

Navada je železna srajca

Lažje se boste lotili dela, če si boste ustvarili dobre delovne in učne navade. Poskusite naslednje:

  • skušajte se učiti vsak dan ob istem času ali vsaj istem delu dneva,
  • organizirajte si stalen učni prostor,
  • umaknite moteče stvari, npr. telefon, radio, računalnik …,
  • redno si privoščite odmore, npr. vsakih 30, 45 minut,
  • držite se urnika,
  • začnite dovolj zgodaj, da vam ne bo zmanjkalo časa,
  • zmanjšajte stres na minimum in ostanite mirni.

Pogled v prihodnost

Namesto da le napovedujete, se v mislih preselite mesec, leto, pet let, desetletje v prihodnost. Zavedajte se, da morda ravno današnja ali jutrišnja odločitev vpliva na vaš položaj čez dvajset let. Se je vredno potruditi?

VIRStrokovnjak: dr. Maja Kerneža

PUSTITE KOMENTAR