POSEBNI PREVOZ

Avtobus bo opravljal krožno vožnjo od železniške postaje do fakultet v Mariboru. Na avtobusni postaji pred železniško postajo poiščite oziroma počakajte na mestni avtobus, opremljen z logotipi Univerze v Mariboru. Več najdete tule.

Univerza na Primorskem bo v času informativnih dni, ki bodo v drugem tednu februarja, na petek, 14. 2. 2020, organizirala brezplačni avtobusni prevoz (glej opombo) na relaciji Murska Sobota – Maribor – Celje – Ljubljana – Postojna – Koper – Izola – Portorož (in povratek).

Avtobus bo opravljal krožno vožnjo od železniške postaje do fakultet na Primorskem. Na avtobusni postaji pred železniško postajo poiščite oziroma počakajte na mestni avtobus, opremljen z logotipi. Več najdete na spletni strani Univerze na Primorskem.

AVTO

Če boste eni izmed tistih, ki boste v vaše bodoče študijsko oziroma šolsko leto prišli z avtomobilom, se gneči pač ne bo mogoče izogniti. Mesta so vsakodnevno prenatrpana s pločevino, v času informativnih dni, pa bo situacija še težja. Zato predlagamo uporabo parkirnih hiš. Izognete se ”nabiranju krogov” in iskanju prostega parkirnega mesta. V parkirni hiši ni bojazni, da bi avto olisičili mestni redarji, hkrati pa je avto na varnem, v varovanem območju.

Nekateri predlogi parkirnih hiš v Ljubljani: parkirna hiša TRDINOVA, parkirna hiša ŠENTPETER, parkirna hiša KAPITELJ, parkirna hiša MEKSIKO, parkirna hiša KONGRESNI TRG. Cene teh so 2 €/h za 1 do 12 ur med 7.00 in 19.00 uro, za vsako naslednjo uro, med 19.00 in 7.00 je cena 1 €/h.

Alternativa oziroma cenejša izbira so mestna parkirišča, ki pa so med tednom pogosto prezasedena. Pričakujemo, da bodo v času informativnih dni bolj ali manj zasedena – lahko pa vseeno poskusite parkirati vašega jeklenega konjička na mestnih parkiriščih. Kje? Nekaj parkirišč v Ljubljani najdeš tu >>

Sicer pa, če se boste peljali z enega konca Slovenije na drugega, potem razmislite tudi o uporabi storitve Prevoz.org, cenejša in hitrejša možnost. Ali pa naj se vas več skupaj dogovori za skupni prevoz.

Svetujemo pa ti še eno možnost, in sicer, da že prej na Google maps preveriš okolico svoje izbrane šole/fakultete in si ogledaš v živo, ali se v bližini nahaja kakšno parkirišče oziroma parkirana mesta.

Druga alternativa je uporaba P+R. P+R omogoča parkiranje na Dolgem mostu (Ljubljana Vič), na Bežigradu (Stožice) in na Barju. Za ceno parkiranja (1.20 €/h) ob plačilu pridobite na kartici Urbana tudi pravico do dveh voženj z mestnim avtobusom, ki velja do 23:59 ure tistega dne, za katerega je parkirnina plačana. Plačilo se izvede na urbanomatu, s kartico Urbana, gotovino ali mobilnim telefonom.

VLAK

Ob informativnih dnevih, ko se velik del slovenske mladine odpravi v univerzitetna in srednješolska središča, so na Slovenskih železnicah pripravili podaljšane garniture rednih vlakov in uvedli izredne vlake. Več najdete na www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/slovenija/na-izlet/informativni-dnevi.

Priporočamo, da si vozovnice kupite že v predprodaji. Vsa podrobnejše informacije dobite na vaši železniški postaji, spletnih straneh Slovenskih železnic in po e-pošti potnik.info@slo-zeleznice.si

MESTNI IN MEDKRAJEVNI AVTOBUS

Ker je verjetnost, da boste obiskali le eno šolo manjša, kot pa verjetnost, da boste v Ljubljani tekom informativnega dneva zamenjali lokacijo, ne moremo mimo potniškega prometa – mestnih avtobusov. Ne glede na to, kako boste v mesto prišli, gibanje po mestu bo najlažje z mestnimi avtobusi. Priporočamo predhoden ogled sheme prog v Ljubljani z vrisanimi srednjimi šolami in fakultetami, prav tako pa lahko svojo pot načrtujete z zemljevidom – https://goo.gl/maps/pBjzN. V pomoč vam bodo tudi prikazovalniki na mestnih avtobusih, saj bodo v bližini postaj prikazovali šole in fakultete za obisk katerih morate izstopiti na naslednji postaji.

Za potovanje po mestu, si kupite mestno avtobusno kartico Urbano. Urbana je dobro dostopna, saj jo je mogoče kupiti v trafikah Dela prodaje in 3dva Tobačne, v izbranih prodajalnah Mercator, v vseh treh Turistično informacijskih centrih (TIC), na Avtobusni postaji Ljubljana in na obeh potniških blagajnah LPP. Večina postajališč v središču mesta je opremljena z Urbanomati, kjer lahko kartico tudi napolnite.

Za tiste, ki v Ljubljano ne zahajate pogosto in boste kartico koristili le za čas informativnih dni, pa naj povemo, da je na kartico mogoče naložiti tudi majhne zneske. Tako si bo vsakdo lahko Urbano napolnil v skladu s svojimi prevoznimi potrebami. Kdor potuje na avtobusu samo enkrat pa lahko plača tudi z mobilnim telefonom (ena vožnja brez prestopanja). Za plačilo z Moneto pokličite številko 1899 in svoj telefon približajte čitalcu na avtobusu. Pri vožnjah z Urbano plačate 1.20 € za vožnjo s prestopanjem v času 90 minut. Na LPPju priporočajo bodočim dijakom in študentom nakup Urbane že ob prvem obisku Ljubljane, saj nudi hitrejše in cenejše pomikanje po mestu.

Za pomikanje po mestu pa se lahko poslužite tudi kolesa – v kolikor bo vreme kolesarjenju prijazno. V Ljubljani so kolesa na voljo praktično na vsakem koraku. Odkar deluje sistem Bicikelj (in podobni sistemi v drugih študijskih mestih), se s kolesi prevaža vse več ljudi.

PUSTITE KOMENTAR