Domov Oznake Slovenščina

Oznaka: slovenščina

VIDEO Jezikovne frke: Govor

Govorimo ustrezno? Kdaj se izražamo prav, kdaj narobe. Kakšne pasti nam govor vse namenja, na kaj je potrebno biti še posebej pozoren in pa seveda, kot običajno, primeri iz prakse (napake novinarjev, znanih oseb in nekaj smešnih pripetljajev ... poučno in zabavno).

VIDEO Jezikovne frke: Sklanjanje imen

Kako pa se sklanjajo tista, bolj nevsakdanja imena? Z Janošem in Urško vam razložimo tudi to zagato. In kaj imata skupnega Goran Dragić in Dostojevski?

VIDEO Jezikovne frke: Predlogi

V prvem delu Jezikovnih frk se srečamo z najbolj pogosto obliko jezikovnih zagat, kdaj uporabljati S, kdaj Z in kdaj predloga NA in V. Študenta slovenistike Janoš in Luka nam vse skupaj lepo in enostavno razložita, vse pa je podkrepljeno še z zanimivimi video efekti. Več pa v videu.

Esej na maturi

Najprej pomembna opomba - veliko ljudi govori, da se pisanja eseja ni mogoče naučiti in da nekaterim to pač gre, drugim spet ne. Drži sicer, da so nekateri že naravno veliko bolj literarno nadarjeni, pomaga tudi, če veliko beremo, kljub temu pa pisanje maturitenega eseja in enako kot pisanje knjižne uspešnice, potrebno je le slediti namigom v navodilih in drobnim namigom, ki prenesejo višjo oceno.

Slovenske srednje šole v sosednjih državah

Kot slovenski učenci se lahko vpišete na srednje šole v sosednjih državah. Pri tem bo slovenščina eden izmed učnih jezikov, zato vas neznanje jezika pri šolanju ne bo oviralo. Preden se boste vpisali na katero od spodnjih šol vam priporočamo, da šolo obiščete na informativnem dnevu in se pozanimate tudi, kakšno izobrazbo pridobite oziroma kakšna je ta izobrazba v Sloveniji.

Izvor slovenskih besed

Slovenski jezik ima več kot 90.000 različnih besed, ki imajo zelo zanimivo preteklost. Nekatere so stare že več tisoč let, nekatere so se ponovno vrnile v množično uporabo (Itak? Itak!), nekatere pa so še čisto nove.

Zadnji prispevki