Domov Oznake Slovenščina

Oznaka: slovenščina

POKLICNA MATURA (jesenski rok): Angleščina, Nemščina, Slo. kot drugi jezik ali...

29. avgusta poteka poklicna matura iz angleščine, nemščine, slovenščine kot drug jezik ali italijanščine kot drug ali tuji jezik.

SPLOŠNA MATURA (jesenski rok): Slovenščina (ali ital. ali madž. kot materni...

Jesenski rok mature iz maternega jezika (slovenščina, italijanščina ali pa madžarščina) se od spomladanskega razlikuje v tem, da boste pisali obe poli v istem dnevu.

POKLICNA MATURA (jesenski rok): Slovenščina (ali ita. ali madž. kot materni...

Jesenski rok poklicne mature iz slovenščine bo potekal 24. avgusta. Na vas čakata dve poli, prva je razčlemba neumetnostnega besedila, druga pa je interpretacija umetnostnega besedila ali odlomka.

SPLOŠNA MATURA: Slovenščina (ali ital. ali madž. kot materinščina)

Prvi del, pisanje eseja, je že za vami. Danes pa sledi še drugi del, pisanje druge pole. Pisali boste 90 minut, na vas pa čakajo naloge različnih tipov.

POKLICNA MATURA (spomladanski rok): Slovenščina (ali Ita. ali Madž. kot materni...

1.6. je dan, ko se piše poklicno maturo iz slovenščine. Sestavljena je iz dveh pol, za vsako imate čas 60 minut.

VIDEO Jezikovne frke: Govor

Govorimo ustrezno? Kdaj se izražamo prav, kdaj narobe. Kakšne pasti nam govor vse namenja, na kaj je potrebno biti še posebej pozoren in pa seveda, kot običajno, primeri iz prakse (napake novinarjev, znanih oseb in nekaj smešnih pripetljajev ... poučno in zabavno).

VIDEO Jezikovne frke: Sklanjanje imen

Kako pa se sklanjajo tista, bolj nevsakdanja imena? Z Janošem in Urško vam razložimo tudi to zagato. In kaj imata skupnega Goran Dragić in Dostojevski?

VIDEO Jezikovne frke: Predlogi

V prvem delu Jezikovnih frk se srečamo z najbolj pogosto obliko jezikovnih zagat, kdaj uporabljati S, kdaj Z in kdaj predloga NA in V. Študenta slovenistike Janoš in Luka nam vse skupaj lepo in enostavno razložita, vse pa je podkrepljeno še z zanimivimi video efekti. Več pa v videu.

Esej na maturi

Najprej pomembna opomba - veliko ljudi govori, da se pisanja eseja ni mogoče naučiti in da nekaterim to pač gre, drugim spet ne. Drži sicer, da so nekateri že naravno veliko bolj literarno nadarjeni, pomaga tudi, če veliko beremo, kljub temu pa pisanje maturitenega eseja in enako kot pisanje knjižne uspešnice, potrebno je le slediti namigom v navodilih in drobnim namigom, ki prenesejo višjo oceno.

Slovenske srednje šole v sosednjih državah

Kot slovenski učenci se lahko vpišete na srednje šole v sosednjih državah. Pri tem bo slovenščina eden izmed učnih jezikov, zato vas neznanje jezika pri šolanju ne bo oviralo. Preden se boste vpisali na katero od spodnjih šol vam priporočamo, da šolo obiščete na informativnem dnevu in se pozanimate tudi, kakšno izobrazbo pridobite oziroma kakšna je ta izobrazba v Sloveniji.

Zadnji prispevki