Loading Dogodki

<< Nazaj na dogodke

  • This event has passed.

Praznik dela

1. maja - 2. maja

Praznik dela
1. – 2. maj 2020

 

Tradicija prvega maja kot mednarodnega praznika dela se pričenja leta 1886 s Haymarketskim izgredom, ko je Federacija organiziranih obrti in delavskih zvez zahtevala več delavskih pravic, predvsem pa uzakonjen 8-urni delavnik.

V podporo pritisku delavskih organizacij, da bi ta predpis stopil v veljavo s 1. majem tega leta, so se v Chicagu organizirale trume delavcev in pričele splošno stavko, ki se je končala z 11 smrtnimi žrtvami. Kasneje je bila pravica do 8-urnega delavnika kljub vsemu uveljavljena, v spomin na tragičen dogodek pa so se odvili tudi veliki izgredi leta 1894 in 1919.

Leto za letom so v delavskih krogih ta dan praznovali kot praznik dela, za katerega je bil na primer značilen ritual kurjenja kresov. 

V 20. stoletju je prvi maj pridobil uraden status praznika dela, najprej v Sovjetski zvezi. Praznovanja delavskega dne so v času v komunističnih državah dobila obliko velikih vojaških parad in vladno podprtih zborovanj delavstva.

Pri nas je bil praznik dela uzakonjen šele leta 1948. Tradicionalno praznovanje praznika dela se je začelo z godbami, ki so igrale delavske budnice. To tradicijo še vedno ohranjajo v številnih krajih po Sloveniji. Temu je nato sledil sprehod delavcev na bližnji hrib ali v gozd, kjer so se poveselili ob hrani in pijači. S sabo so nosili simbola prvomajskega praznovanja – nagelj in značko. V Sloveniji pa je za prvi maj poleg kresov značilen še en običaj – postavljanje mlaja. Na ta dan se po celi Sloveniji vrstijo različna prazovanja, osrednja slovesnost pa se zgodi na Rožniku v Ljubljani.

Vir: Praznik dela 

Pripravila: Hana Alhadi

Podrobnosti

Začetek:
1. maja
Konec:
2. maja
Oznake dogodka:
,

<< Nazaj na dogodke