Prijava na e-nasvete

Poletni prigrizki

Poletje je čas piknikov, druženja na terasi in uživanja na prostem, zato so poletni prigrizki nepogrešljivi del te sezone! Osvežilni kosi lubenice, hrustljavi kumarični sendviči in osvežujoči smoothiji so le nekateri od poletnih dobrot, ki bodo razvajale vaše brbončice v vročih dneh. Ne pozabite na lahke solate, polne svežega sadja in zelenjave, ter na okusne sendviče in kanapeje z aromatičnimi namazi in zelišči. Za sladokusce pa so na voljo osvežilni sadni pudingi, lahkotni mafini in sladoledne lučke, ki vas bodo ohladile in razveselile v vročih poletnih dneh. Uživajte v raznolikosti okusov in barv ter si privoščite poletne prigrizke, ki bodo popestrili vaše poletne dni!

Poletni prigrizki – recepti

Preprosti prestini hot-dogi

Sestavine:

  • 8 hrenovk
  • 3 dcl segretega piva, 60°C
  • 2 & 1/4 čajne žličke aktivnega suhega kvasa
  • 3 & 1/4 skodelice univerzalne moke
  • 2 žlici medu
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 skodelice sode bikarbone
  • 1 veliko jajce
  • grobna sol ali sol za preste

Potek:

Pečico segrejte na 230 stopinj. List za peko obložite s pergamentnim papirjem.

Pivo vlijte v skledo paličnega mešalnika (če nimate paličnega mešalnika, glejte opombo kuharjev), po vrhu potresite kvas, dodajte med in premešajte. Počakajte, da kvas cveti 5 do 10 minut. Ko se lepo speni, je pripravljen.


Napolnite 8-kilovatni lonec z vodo in na srednje močnem ognju zavrite. V manjši skledi z vilicami stepite jajce in 2 žlici vode. Postavite na stran. Operite del pulta za valjanje testa. Ne posujte ga z moko, sicer bo testo težje razvaljati.


V mešalnico dodajte moko in sol. Gnetite približno 3 minute, dokler se testo ne združi v eno kepo. Če je kruh preveč lepljiv, da bi se združil, po potrebi dodajte po žlici moke. Testo položite na pult in ga oblikujte v kepo.


Kroglo bomo razrezali na 8 (nekoliko) enakomernih kosov. Najprej testo razrežite na četrtine. Nato vsako četrtino prerežite na pol. Vsak kos razvaljamo v 12-palčni pramen. Konec testa položite na konec hot doga in ga stisnite skupaj, nato pa ga ovijte okoli psa, dokler ni vse testo ovito okoli psa. Konce stisnite, da ostanejo skupaj.


V vrelo vodo previdno dodajte sodo bikarbono. V vrelo vodo položite približno 3 hrenovke naenkrat. Po 30 sekundah jih odstranite z režnato žlico. Položite na pergamentni papir, da se ohladi, in ponovite, dokler se ne skuhajo vsi hot dogi.


Razporedite vse hrenovke s prepečencem na pergament, tako da se ne dotikajo. Vsakega od njih premažite z jajcem in potresite z grobo soljo.

Pecite 11-13 minut, dokler vrhovi ne porjavijo.
Uživajte!

Boba Tea

Sestavine:

  • 200 g jagod (oprane in očiščene)
  • 280 g kokosove vode (ali vode)
  • 40 g sladkorja
  • 5 g natrijevega citrata (Če za pripravo popping bobe uporabljate kavo, sodo ali druge pijače, ki ne vsebujejo kalcija, lahko natrijev citrat izpustite.)
  • 5 g natrijevega alginata
  • 1 liter čiste vode
  • 5 g kalcijevega klorida
  • 200 g sladkorja (neobvezno)

Potek:

V mešalnik dajte 200g jagod, 280 g kokosove vode (ali vode), 40 g sladkorja in 5 g natrijevega citrata. Mešajte pri visoki hitrosti. Ko dobite gladke zmesi odprite pokrov mešalnika in jagodnemu pireju dodajte 5 g natrijevega alginata. Mešajte pri srednji hitrosti 1 minuto, da se natrijev alginat popolnoma raztopi. Mešanico prelijte v skledo. Po želji skledo pokrijte s folijo za živila in jo za 2 uri ali čez noč postavite v hladilnik, da se morebitni mehurčki v zmesi razpršijo. V 1 liter hladne vode dodajte 5 g kalcijevega klorida in 200 g sladkorja (sladkor ni obvezen, glejte opombo 2) ter stepajte, dokler se popolnoma ne raztopi (voda mora takrat postati prozorna).

V jagodno tekočino potopite konico brizge (ali kapalke) in potegnite bat nazaj, da napolnite brizgo. Kapljate tekočino jagode v sladkorno raztopino kalcijevega klorida, kapljico za kapljico. Kapljice pustite, da se 1 do 3 minute namakajo v nastavitveni kopeli. S cedilom odstranite jagodno bobo iz nastavitvene kopeli. Izperite jih s čisto pitno vodo, da odstranite vse ostanke kalcijevega klorida in ustavite postopek strjevanja. Jagodno popping bobo postrezite z ledenim sadnim čajem ali s sladoledom ali zamrznjenim jogurtom.

Bananin sushi

Sestavine:

Nadev:

  • 3 zrele banane
  • 1/2 skodelice arašidov
  • 2 jagodi
  • 2 žlici zamrznjenih jagod
  • 3 žlice čokoladnega namaza
  • 3 žlice arašidovega masla
  • 2 žlici kokosa

Kruh in pecivo:

  • 3 tortilje iz moke velikosti taco
  • 3 žlice kremnega sir

Potek:

Položite eno tortiljo in po površini enakomerno razporedite dve žlici arašidovega masla, kremnega sira ali čokoladnega namaza.

Na konec tortilje položite olupljeno banano.

Banano tesno zavijte v tortiljo. Tortiljo položite na desko za rezanje s šivom navzdol.

Preostalo žlico arašidovega masla, kremnega sira ali Nutelle namažite po vrhu zvitka tortilje.

Po vrhu posujte sesekljane arašide, liofilizirane jagode ali zdrobljen kokos.

Narežite na 1-centimetrske rezine.

Mini sadne pice

Sestavine:

  • 1 velik rumenjak
  • 2 žlički ekstrakta vanilije
  • Sveže sadje različnih barv
  • Preliv iz kremnega sira
  • 5 žlic (70 g) slanega masla, zmehčanega
  • 8 oz (226 g) kremnega sira, zmehčanega
  • 2 skodelici (250 g) sladkorja v prahu
  • 1/2 žličke vaniljevega ekstrakta
  • 2 3/4 skodelice (390 g) univerzalne moke
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • 1/2 žličke soli
  • 1 1/2 skodelice (310 g) kristalnega sladkorja
  • 1 skodelica (226 g) nesoljenega masla, zmehčanega
  • 1 veliko jajce

Potek:

Pečico segrejte na 350 stopinj. Nato v skledi 20 sekund stepajte moko, sodo bikarbono, sol in smetano vinskega kamna ter jih pustite na stran. V skledi električnega mešalnika, opremljenega z nastavkom za lopatke, skupaj zmešajte sladkor in maslo, dokler se ne združita. Ko se združita vmešajte še jajce, nato vmešajte rumenjak in vanilijev izvleček.

Pri nizki hitrosti mešalnika počasi dodajte suhe sestavine in mešajte, dokler se ne povežejo (testo se bo zgostilo, zato ustavite mešalnik in po potrebi mešajte z roko, da dobite moko na dno). Potem z zajemalko zajemajte po 1 1/2 žlice (približno 33 g) testa in oblikujte kroglice. Prenesite jih na pekač, obložen s pergamentnim papirjem ali silikonsko oblogo, in jih razmaknite 2 cm narazen.

Pecite v ogreti pečici od 10 do 12 minut (piškoti morajo biti videti nekoliko premalo pečeni). Vzamemo iz pečice in pustimo počivati nekaj minut, nato jih prenesemo na rešetko, da se popolnoma ohladijo. Ponovite, dokler ne porabite vsega testa. Ko so piškotki ohlajeni (in tik pred serviranjem), jih premažite s prelivom iz kremnega sira in obložite s svežim sadjem.

Za glazuro: V skledi električnega mešalnika, opremljenega z nastavkom za lopatke, stepite maslo, nato vmešajte kremni sir in mešajte do gladkega. Dodajte sladkor v prahu in vanilijo ter mešajte, dokler ni rahlo in puhasto.

Churo poppers

Sestavine:

  • ½ skodelice kristalnega sladkorja
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1 skodelica vode
  • 2 ½ žlice sladkorja
  • ½ čajne žličke soli
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 1 skodelica univerzalne moke
  • Olje za cvrtje

Potek:

V srednje veliki skledi ali rjavi papirnati vrečki zmešajte 1/2 skodelice sladkorja in 1 čajno žličko mletega cimeta; odstavite.
Olje v globokem friteznem pekaču segrejte na 375 °F.
Medtem v manjši ponvi na srednji temperaturi zmešajte vodo, 2-1/2 žlice sladkorja, sol in 2 žlici rastlinskega olja. Mešanico zavrite in jo nato umaknite z ognja. Vmešajte moko, da zmes postane kot kroglica.
Ko je testo dovolj ohlajeno, da ga lahko obdelujemo, ga zajemamo in rahlo razvaljamo v kroglice velikosti orehov. Naenkrat ocvrite 3-4 testene kroglice, pri čemer pazite, da ponev ni prenatrpana, dokler ne postanejo zlato rjave barve. Odstranite jih iz olja in takoj stresite ali vmešajte rezervirano mešanico cimeta in sladkorja. Odstranite na krožnik, medtem ko postopek ponovite s preostalim testom.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ