Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetVpis v srednjo šoloVpis v srednjo šolo 2024

Vpis v srednjo šolo 2024

Prijavna dokumentacija

Prijavnico za vpis v srednjo šolo 2024 dobite na spletni strani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje Prijavnica ima oznako MŠŠ-2-1,20/08. Dobite jo tu: www.mvi.gov.si ali pa jo kupite v knjigarnah z oznako DZS 1,20. Oddate lahko le eno prijavo, razen učencev in dijakov, ki se želijo poleg izbrane šole oz. programa vzporedno vpisati tudi v program Umetniška gimnazija, Glasbena in Plesna smer. Slednji posredujejo prijavnico tudi šoli, v katero se želijo vzporedno vpisati v program Umetniška gimnazija, Glasbena in Plesna smer, ter fotokopijo prijavnice za vpis v izbrano šolo.

Učenci boste prijavnico praviloma oddali na osnovi šoli, lahko pa jo tudi sami pošljete na želeno srednjo šolo.

Ne pozabite – zadnji datum za vpis v srednje šole je 2. april 2024!

Prijavnici morate dodati tudi dokazila in sicer:

  • če se vpisujete v programe, kjer je posebej navedeno, potrdilo o psihofizičnih sposobnostih, ki ga izda pooblaščeni zdravnik (programi: Geostrojnik rudar, Frizer, Geotehnik, Umetniška gimnazija – glasbena in plesna smer);
  • če se vpisujete v program, kjer morate opraviti preizkus sposobnosti ampak le, če potrdila ni izdala šola, na katero se prijavljate, sicer vam potrdila ni treba posebej predložiti, saj ga šola že ima;
  • če se vpisujete v športni oddelek programa Gimnazija in Ekonomska gimnazija priložite potrdilo o izpolnjevanju športnih pogojev ampak le, če potrdila ni izdala šola, na katero se prijavljate.

Preizkusi nadarjenosti

Vsi, ki se boste prijavili v programe, kjer je za vpis treba opraviti preizkus nadarjenosti pa morate najprej se prijaviti na prizkus. Prijavnice (za različne preizkuse so različne prijavnice) najdete na strani ministrstva www.mvi.gov.si.

Preizkus se opravlja pred prijavo za vpis na srednjo šolo, prijavnico pa morate poslati do 4. 3. 2024 na šolo, na katero se želite vpisati. Če razmišljate o vpisu na šolo, kjer je potreben preizkus v drugem, prenosnem roku, se morate prav tako držati tega datuma. Preizkusi bodo potekali v marcu med 8. in 20., po zaključku preizkusov boste prejeli potrdilo o opravljenem preizkusu.

Preizkus sposobnosti je nujen za vpis na programe: Zobotehnik, Fotografski tehnik, Tehnik oblikovanja, Umetniška gimnazija likovna, glasbena in plesna smer. Kaj te čaka na preizkusih nadarjenosti? V videu si poglej, kaj so nam zaupale dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo ter dijakinje Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Stanje in prenos prijav

Po končanem prijavnem roku bo ministrstvo na svojih spletnih straneh do 8. 4. objavilo število prijav za vpis. Tisti učenci, ki ste se prijavili v roku, boste lahko svojo prijavo še prenesli na drugo srednjo šolo ali v drug program in namreč do 23. 4. do 15.00.

Omejitev vpisa

Šole bodo v primeru večjega števila prijavljenih učencev kot bo razpisanih mest, s soglasjem ministrstva sprejela sklep o omejitvi vpisa. O tem bodo učenci in dijaki obveščeni s strani šol, ministrstvo pa bo na svojih spletnih straneh 24. 5. tudi objavilo, katere šole bodo (v katerih programih) omejile vpis, tako boste takrat zvedeli, ali ste sprejeti ali ne (po pošti boste dobili obvestilo do 29. maja).

Vpis in drugi krog

Vsi, ki boste izpolnjevali vpisne pogoje in boste izbrani v prvem krogu izbirnega postopka, boste do 21. 6. tudi vpisani. Šole vam bodo po pošti poslale, katere dokumente potrebujete. Te boste šolam predložili med 17. in 21. 6. 2023.

Tisti, ki v prvem krogu ne boste izbrani, boste seznanjeni s prostimi mesti (preostalih 10 odstotkov). Na posebnem obrazcu boste lahko po prednostnem vrstnem redu napisali največ 10 programov, v katere se želite vpisati, in obrazec do 26. 6. do 15. ure odnesli na šolo, na katero ste poslali prijavo za vpis. Na katero od izbranih šol ste bili sprejeti, boste izvedeli 2. 7. do 15. ure, ko bodo objavljeni rezultati 2. kroga. Če boste v drugem krogu vpisa neuspešni, boste morali do 30. 8. prijavnico in dokumente odnesti na šolo, na katero boste razvrščeni (ima še prosta mesta) in se boste tam tudi vpisali.

Da ne pozabite – Pomembni datumi za devetošolce 2024 >>

Tu najdeš vso potrebno dokumentacijo za vpis >>

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ