Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetVpis v srednjo šoloStanje prijav za vpis v srednje šole

Stanje prijav za vpis v srednje šole

Znani so prvi podatki za stanja prijav za vpis v srednje šole v šolskem letu 2024/25 (na dan 18. 4. 2024).

Posamično po srednjih šolah si lahko ogledate stanje v PDFju: INFORMACIJA o stanju prijav za vpis v srednje šole za šolsko leto 2024/25.

Pri vsakem programu si lahko ogledate koliko je vpisnih mest in koliko učencev se je prijavilo na posamično šolo.  Razpisanih je bilo 26.066, lani pa je bilo na voljo 25.560 mest. Na razpisana mesta se je prijavilo 22.986 kandidatov. Osnovno šolo letos zaključuje 21.305 učencev (lani jo je zaključilo 21.571). 

Seznam postaja popoln, poteka pa še rok, v katerem imate bodoči dijaki imeli možnost prenosa prijav. Vsi, ki ste si po prvi prijavi premislili, lahko prenesete prijavnico najkasneje do 23. aprila 2023 do 15. ure. Če menite, da si boste na ta način zanesljiveje zagotovili vpis v srednjo šolo. Pred prenosom in izbiro se vedno posvetujte s starši in svetovalnimi delavci na osnovni ali srednji šoli.

Omejitve vpisa bo ministrstvo objavilo na spletni strani že 21. junija 2024. Spremljajte pa tudi spletno stran ministrstva, kjer bodo dnevno objavljali stanje prijav -> klilnite na stanje prijav na današnji dan.

Stanje prijav v srednje šole – zanimivosti 

  • nadaljuje se trend večjega zanimanja za vpis v programe nižjega poklicnega izobraževanja; 
  • največ kandidatov se je (kot vsako leto) prijavilo v programe srednjega strokovnega izobraževanja, katerim sledijo gimnazijski in nato programi srednjega poklicnega izobraževanja; 
  • trend, da se veliko kandidatov iz manjših krajev ali krajev, ki so blizu večjih središč, odloči za vpis v šole v večjih središčih, se letos umirja. 

 

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ