Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetVpis v srednjo šoloRazlike med gimnazijskimi programi

Razlike med gimnazijskimi programi

Pa poglejmo kakšni srednješolski programi so na voljo v Sloveniji. Delimo jih na splošno izobraževanje, poklicno in srednje strokovno ter poklicno-tehniško izobraževanje.  Tokrat bomo predstavili različne programe splošnega izobraževanja. To so gimnazije, ki ti omogočajo veliko splošnega znanja, po zaključku (splošni maturi), pa je potrebno ponavadi nadaljevati študij in tako dobiti se znanje iz točno določenega področja.

Splošna gimnazija

Na nekaterih splošnih gimnazijah lahko izbiramo med športnim in evropskim oddelkom.

Kot pove že ime, se program športne gimnazije prepleta s športom, kar pomeni, da imate vse osnovne gimnazijske predmete, poleg teh pa tudi več športnih predmetov. Program športne gimnazije vam omogoča, da se aktivno posvečate športu, šola in znanje pa zaradi tega ne trpita. Na evropskem oddelku pa je večji poudarek na tujih jezikih ter vsebinah na temo Evrope in položaja Slovenije v Evropi. Evropski oddelek je idealna odločitev za tiste, ki imajo radi tuje jezike.

Ostali splošni gimnazijski programi:

  • Gimnazija s slovenskim učnim jezikom na narodno mešanem območju v slovenski Istri
  • Gimnazija z italijanskim učnim jezikom na narodno mešanem območju v slovenski Istri
  • Dvojezična slovensko madžarska gimnazija
  • Klasična gimnazija

Klasična gimnazija se od vseh ostalih razlikuje po tem, da v ospredje postavlja zanimanje za antiko, umetnostno zgodovino in klasične jezike (grščina, latinščina), okrepljena pa sta tudi predmeta filozofije in zgodovine. Klasična gimnazija je idelana izbira za vse, ki želijo študirati jezike, pravo, medicino, farmacijo … Velja opomniti, da veljajo klasične gimnazije za precej zahtevne in se pričakuje veliko sprotnega učenja.

Strokovna gimnazija

Izbirate lahko med različnimi programi strokovne gimnazije, ki pa se specializirajo za določena področja s katerih pridobite več znanja in so tudi osnova za nadaljevanje študija iz iste ali sorodne smeri.

  • Ekonomska gimnazija – dodaten poudarek je še na pridobivanju ekonomsko-poslovnih znanj in organizacijskih sposobnosti

  • Ekonomska gimnazija s slovenskim učnim jezikom na narodnostno mešanem območju v slovenski Istri

  • Tehniška gimnazija – poudarek na razvijanju sposobnosti in znanj iz tehniškega področja. Poleg tega se tehniške gimnazije bolj posvetijo naravoslovju in tehniki. Spodbujajo tudi nadaljevanje študija na tehniških smereh.

  • Tehniška gimnazija s slovenskim učnim jezikom na narodnostno mešanem območju v slovenski Istri

  • Umetniška gimnazija – na umetniški gimnaziji lahko izberate med različnimi smermi (glasbena smer, plesna smer, likovna smer, dramsko-gledališka smer), kjer ima vsaka svoje posebnosti. Za vpis na šolo je potrebno predhodno znanje, ki se ga tudi preverja s preizkusi nadarjenosti.

  • Umetniška gimnazija s slovenskim učnim jezikom na narodno mešanem območju v slovenski Istri

Zasebne gimnazije

V Sloveniji lahko med drugim izbirate tudi med programi zasebnih šol. Kaj je razlika? Zasebne gimnazije so ponavadi v celoti ali delno plačljive, nudijo pa programe, ki so še bolj prilagojeni posameznikom, saj so razredi ponavadi manjši. Vsaka zasebna gimnazija pa se razlikuje tudi v predmetniku.

Mednarodna gimnazija

Program mednarodne gimnazije ponuja Gimnazija Bežigrad, prilagojen pa je dijakom iz tujine, ki živijo v Sloveniji (npr. ker njihovi starši delajo v Sloveniji) in dijakom, ki so v preteklosti več kot štiri leta živeli v tujini. Program se zaključi z mednarodno maturo, ki olajša tudi študij v tujini.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ