Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetVpis v srednjo šoloKo osnovnošolec postane fazan

Ko osnovnošolec postane fazan

Dijaški čas je sinonim za nova, globlja prijateljstva in zavezništva ter spoznavanje samega sebe. V teh štirih letih boste doživeli največ dogodivščin in prijetnih trenutkov v času svoje mladoletnosti. Pričujoč sestavek vas bo popeljal skozi dijaška leta z omembo najbolj kultnih oznak, svetoval, kako jih najbolje izkoristiti, ter obenem opozoril na pasti.

Preimenovanje

Prvi šolski dan bo v znamenju koruze, okrašenih čel z mastno črko F in glasnega oponašanja znane živali. V tem času boste doživeli tudi uradno preimenovanje, po katerem vas bo poznala cela šola. Postali boste »fazani«. Omenjen dogodek se navadno odvija v športni dvorani šole ali v šolski avli, spremljajo pa ga številne humorne igre, v katerih boste glavno vlogo odigrali vi in vaši novi sošolci. Naj vas »fazaniranja« ne bo strah, saj gre le za tradicijo. To bo vaš dan! Ko boste osvojili vse zakonitosti, ki jih pozna vsak dijak, preštudirali šolski sistem, osvojili, kar želijo profesorji od vas in spoznali določena nenapisana pravila, boste kot fazan že dobili bolj odporno perje in vse bo lažje.

Pridobivanje novih prijateljev

Zagotovo se boste s kakšnim sošolcem ali sošolko bolje ujeli, kar pa se lahko prevesi tudi v lepo prijateljstvo. V razredu je večje število učencev, zato se ponekod oblikujejo skupinice znotraj razreda. Dijaki prihajajo iz različnih koncev Slovenije, iz različnih družin, z različnimi stili. Začnejo se druženja s sošolci tudi izven šole, pa skupne ekskurzije, izleti in podobno. Vse to razred povezuje in zbližuje. Spremenila se bo družba, v kateri se boste gibali, spoznali boste vrstnike, višje letnike in si počasi ustvarili nekakšen krog svojih prijateljev. Skupaj se lahko dogovorite tudi za skupen obisk kakšne popoldanske dejavnosti ali zabave. Nekatera prijateljstva iz srednje šole ostanejo za vedno.

Osebni razvoj

S prehodom v srednjo šolo postajate samostojnejši. Predvsem to velja za tiste dijake, ki se tudi odselijo od doma, v dijaške domove. Samostojnost pomeni, da dnevno uredite vse stvari za šolo in učenje, ste marljivi, da skrbite zase. Nekateri tudi že začnejo občasno delati preko študentskih servisov. Vse spremembe in dogodki, ki jih doživite kot dijaki, vas izoblikujejo v zrelejše osebnosti. Tako spoznavate realni svet in čas vam doprinese večjo mero samozavesti, samostojnosti, resnosti, odgovornosti in samodiscipline. Skratka vse to je neka popotnica za življenje, ki je slej ko prej nujno potrebna.

Zabaven del srednješolskih dni

Vsakodnevni ritual postane tudi »kofetkanje« oz. pogovori in druženje ob pijači.  Zagotovo se bodo med stavki ‘Učiti se moram’, ‘Joj, spet ta šola’, ‘Sploh se mi ne da nič’ in podobno, znašle tudi besede ‘Gremo žurat’! Prav je tako, saj boste s sošolci ali vrstniki iz drugih srednjih šol obiskali tudi kakšno zabavo, organizirano prav za vas. Vedno žurajte z glavo, pazite nase ter zaradi tega ne izostajajte od pouka. Naj vam bo učenje prava motivacija za dobro zabavo, ki te čaka za vikend. Prirejajo se šolski plesi, lahko pa se odpravite tudi v klube, kjer se po napornem tednu zavrtite in porabite še zadnjo energijo. Za vse tiste, ki jim je bližje kultura, so organizirani razni abonmaji za oglede filmov, gledaliških predstav ali pa za športnike razne oblike rekreacije.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ