Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetVpis v srednjo šoloKatera srednja šola je najuspešnejša?

Katera srednja šola je najuspešnejša?

Kot pišejo na svoji strani: “Objavljena je lestvica najuspešnejših sto osnovnih šol na podlagi nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), ki se izvaja v Sloveniji ob koncu šestega in devetega razreda osnovne šole, ter lestvica najuspešnejših slovenskih gimnazij in drugih srednjih šol na podlagi rezultatov mature. Alma Mater Europaea – Evropski center, Maribor vsako leto objavi posodobljeno lestvico. Seznam slovenskih srednjih šol Slovenske srednje šole razvršča šole na podlagi rezultatov mature. Seznam šol je odraz uspešnosti gimnazij in srednjih šol na maturi in ni nujno tudi odraz kvalitete šol.”

Seznam šol je pripravila raziskovalna skupina, podatke, ki so podlaga za lestvico, pa so prejeli od Državnega izpitnega centra RS (RIC). Šole so razvrščene glede na podlagi rezultatov mature. “Število točk posamezne šole predstavlja uspeh šole na maturi v zadnjih treh letih. Število točk šole predstavlja uspešnost posamezne šole. Faktorja, ki sta upoštevana, sta delež uspešnih na maturi (v odstotkih) in splošni – povprečni – pozitivni uspeh  na maturi v zadnjem letu (najvišji doseženi splošni pozitivni uspeh na maturi je pomnožen z ustreznim faktorjem na vrednost 100, uspeh vseh ostalih šol pa pomnožen z istim faktorjem). Dosežek dijakov na zadnji maturi predstavlja 50 odstotkov končne ocene, dosežek na maturi v letu prej predstavlja 25% in dosežek iz leta pred tem predstavlja 25% končne ocene. Število točk posamezne šole se izračuna tako, da se delež uspešnih na maturi (v odstotkih)  zadnje mature pomnoži z 0.25, splošni pozitivni uspeh na maturi v zadnjem letu se pomnoži z 0.25, delež uspešnih na maturi (v odstotkih) mature in splošni pozitivni uspeh z leta pred tem se pomnožita z 0.125, delež uspešnih na maturi (v odstotkih) mature in splošni pozitivni uspeh z leta pred tem se pomnožita z 0.125. Če so na voljo le podatki za nekatere od predmetov, se uporabijo le ti podatki. Metodologija zagotovo ni popolna ali najboljša in s časom se bo izpopolnjevala.”

Priporočamo, da lestvico upoštevate okvirno, saj konec koncev ni matura edini pokazatelj uspešnosti šole, temveč so pokazatelj njeni dijaki, ki so lahko uspešni na drugih področjih. Prav tako pa zagotovilo za dobro opravljeno maturo ni le ime šole, temveč učenje vsakega posameznika, ki se odvija skozi vsa štiri leta šolanja. Zato je dobro imeti v mislih, da je dobra ocena šole skupek posameznikov, ki so motivirani pri učenju, takšni posamezniki pa se najdejo prav na vseh srednjih šolah po Sloveniji, ne le na najboljših.

Lestvico prvih 20ih naj slovenskih šol si lahko ogledate spodaj, celotno lestvico pa najdete na spletni strani Alma Mater Europaea

Zap. št.
Ime šole
Št. točk
1
Gimnazija Bežigrad
98,37
2
Zavod Sv. Stanislava, Škofijska klasična gimnazija
98,07
3
Gimnazija Vič
97,77
4
Zavod sv. Frančiška Saleškega, Gimnazija Želimlje
97,63
5
Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer
96,55
6
Gimnazija Poljane
95,92
7
l. gimnazija v Celju
95,74
8
Gimnazija Kranj
94,96
9
Srednja šola Črnomelj, Gimnazija
94,87
10
II. gimnazija Maribor
94,74
11
Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica
94,17
12
Šolski center Srečka Kosovela Sežana- Gimnazija in ekonomska šola
93,78
13
Dvojezična srednja šola Lendava
93,35
14
Gimnazija Jurija Vege Idrija
93,34
15
Prva gimnazija Maribor
93,31
16
Škofijska gimnazija Vipava
93,30
17
Gimnazija Koper
93,30
18
Gimnazija Škofja Loka
93,14
19
Gimnazija Litija
92,95
20
Šolski center Velenje, Gimnazija
92,51

 

Vir spletna stran Alma Mater Europaea

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ