Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetVpis na fakultetoKakšno bo zaposlovanje v prihodnosti

Kakšno bo zaposlovanje v prihodnosti

Smo učeča se družba

Pri iskanju zaposlitve bo veliko doprinesla naravnanost na vseživljenjsko učenje, »učeča se družba« bo prinesla razvoj v prihodnosti. Ne le, da lahko vpišete srednjo šolo s področja naravoslovja, fakulteto s področja družboslovja, pomembno je da se v vsem tem času naučite še mnogo več, spoznate nova področja, ste inovativni, šarite obzorja širše od izobrazbe in krepite delovane navade.

V raziskavi ZRSZ so kandidatom največkrat primanjkovale splošne kompetence kot so: računalniška pismenost, računske sposobnosti, bralne in pisne sposobnosti, znanje tujih jezikov, organizacijske sposobnosti, timska naravnanost, sposobnost za reševanje problemov, ustrezen odnos do strank, telesne sposobnosti ter poklicno specifična znanja. Na podlagi navedenega je jasno, da se že med izobraževalnim procesom usmerite v grajenje teh kompetenc, saj bodo odigrale veliko vlogo pri vaši zaposlitvi.

Zaposlovanje v prihodnosti

Zanimivo: Čez 10-20 let bo prihodnost precej drugačna napovedujejo v Svetovnem gospodarskem forumu (WEF). Izobraževanje in učenje različnih spretnosti bo potekalo v spletnih učilnicah, kjer boste lahko obdelali celoten tečaj, z občutkom kot da ste v učilnici ter boste na koncu tudi ocenjeni.

Kako bo v prihodnosti 

V raziskavi WEF ugotavlja, da naj bi bilo v naslednjih letih ukinjenih kar 7,1 milijonov delovnih mest v 15 največjih razvitih državah in državah v razvoju – največ v pisarniškem in administrativnem delu. Napredek tehnologije je jasen, ugotavljajo v WEF, roboti bodo nadomestili ljudi na delovnih mestih, kjer je to mogoče, vprašljivo pa je prilagajanje človeka, zato bo v prihodnosti človeška fleksibilnost najpomembnejša. Ostajajo delovna mesta, ki so povezana s staranjem prebivalstva, zato bo postal vse bolj cenjen poklic povezan s pomočjo ljudem in skrb za njih. Na drugi strani pa napovedujejo, da bo nastalo okoli 2,1 milijona novih, še neodkritih, delovnih mest, predvsem na področjih računalništva, matematike, nano- in biomedicina. Najbolj iskani bodo programerji, računalničarji, kemiki, farmacevti, zdravniki, dermatologi, lepotni kirurgi, svetovalci za prehrano, zobozdravniki, zdravstveni delavci in negovalci na domu. Povpraševanje bo večje za višje izobražene kot so inženirji strojništva, gradbeništva in elektrotehnike.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ