VIDEO: Vpis na fakulteto v tujini iz prve roke

Sam je v času “raziskovanja” univerz, programov, vpisnih postopkov in sistemov štipendiranja dodobra spoznal sistem vpisovanja v tujino in se iz tega veliko naučil. Z veseljem se je ponudil in pomagal razvozlati “birokratske klopčiče” vpisov v tujini in tako pomagati z nasveti vsem tistim, ki še ne veste točno, kako vse skupaj deluje, si pa želite študirati izven Slovenije.

Razlogi za študij v tujini?

“Razširitev obzorij, videti svet in boljša izbira programov.”

Si kdaj razmišljal o študiju v Sloveniji?

“Sem se vpisal, vendar bolj kot varovalo, če ne bi bil sprejet v tujino.”

Vendar si bil sprejet v tujino – kje in kaj boš študiral?

“Velika Britanija, University of Notthingham, smer Natural sciences (biologija, psihologija in kemija).”

So bile poleg Velike Britanije še druge želje?

“Na začetku sem gledal še študije na Švedskem, Nizozemskem, pa tudi v Avstraliji.”

Po odločitvi za študij v Angliji se pravo delo šele začne – kako si izbral univerze in programe? 

“V Angliji je več kot 150 univerz (Filternet dodaja: poleg tega pa še vse ostale višje šole, na strani UCAS je objavljen podatek o več kot 300 različnih ustanovah), tako da gre kar veliko časa za samo spoznavanje univerz in programov, ki jih ponujajo. Čimprej se je treba omejiti in ugotoviti, kaj te res zanima, ker izbira je res ogromna!”

Na tej točki sledi že najpomembnejši nasvet, je tako?

“Z nabiranjem informacij začnite dovolj zgodaj – najbolje že eno leto prej!”

Spletna stran, kjer si izbereš programe in oddaš prijave za študij v Veliki Britaniji se imenuje UCAS. Olajšala bo prijavni postopek, prav tako pa ima sezname vseh univerz in njihovih programov, tako da je iskanje veliko lažje, kot če bi sami iskali univerzo za univerzo, program za programom!

Glavni kriteriji za odločitev o univerzi?

– kvaliteta

– nivo študija

– katere so na področjih, ki me zanimajo, najboljše

Več o statistikah in ocenah univerz v Veliki Britaniji in po svetu, si lahko preberete tudi na spletni strani www.timeshighereducation.co.uk.

Tvoja navodila in nasveti za vpis študija v tujini?

“Vsaka država ima drugačen način vpisa, o posebnostih se je potrebno pozanimati veliko prej. V Angliji se prijavite preko spletne strani UCAS, kjer si ustvariš uporabniško ime in geslo in dejansko urediš vse zadeve (plačati moraš sicer 21 funtov). Pred vnosom prijave je potrebno imeti vse že pripravljeno – napisati moraš prepričljivo in dobro motivacijsko pismo (personal statement), ki je odločilenga pomena, poleg tega pa moraš od enega profesorja (ali dveh, v primeru, da se prijavljaš na interdisciplinarni študij) pridobiti priporočilo (reference letter) z vidika učitelja, zakaj si primeren za določeno smer študija. Vse to mora biti seveda prevedeno v angleščino. Seveda pa ne smete pozabiti tudi na izpit iz angleščine, ki je nujen za vpis v tujino. Zadnji rok za prijavo v Veliko Britanijo je 15. januar za študijsko leto, ki se začne oktobra!”

In po oddani prijavi?

“Do najkasneje 30. maja morajo sporočiti ali si sprejet in če moraš izpolniti kakšne dodatne pogoje (npr. ocene in povprečna ocena mature …). Ko dobiš vse odgovore/ponudbe, si izbereš 1. in 2. univerzo, na katero bi se rad vpisal, potem pa ti sporočijo, če si sprejet ali ne.”

Kaj pa finančni vidik študija v tujini? 

“Stroškov je veliko že pred prihodom – prijavni postopki, izpiti iz angleščine, plačila bivanja vnaprej, ko si enkrat tam, pa je vsekakor največji strošek bivanje in šolnina, ki trenutno znaša nekaj čez 3000 funtov, vendar so se za leto 2012/13 zvišale na do 9000 funtov, tako da bodo vsi, ki se zdaj vpisujejo, plačali višje šolnine.”

Pa možnosti štipendiranja, študentskih posojil?

“Na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS so vsako leto objavljeni razpisi za štipendiranje študija v tujini, poleg tega nekatere banke ponujajo kredite za študij, ki pa so precej manjši kot v Angliji.”

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here