Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetVpis na fakultetoDrugi rok vpisa na fakultete

Drugi rok vpisa na fakultete

Znana so prosta mesta za prijavo v drugem roku, klik za seznam >>

V drugem roku se lahko prijavite:

 • vsi, ki niste oddali prijave v prvem roku,
 • tisti, ki niste bili sprejeti na noben program v prvem roku in
 • tisti, ki ste bili sprejeti v prvem roku, vendar se niste vpisali (NA FAKULTETI) ali pa ste se vpisali in ste se izpisali do vključno 17. avgusta.

Drugi rok prijav na fakultete je prinesel 6.696 prostih mest (4.623 redni študij in 2.073 izredni študij). In sicer je stanje takšno:

– Na Univerzi v Ljubljani skupaj 1.897 rednih prostih mest (največ na Biotehnični fakulteti, NTF, Fakulteti za pomorstvo in promet ter na Fakulteti za upravo). Izrednih mest je 785.

– Na Univerzi v Mariboru skupaj 1.603 rednih prostih mest (največ na Fakulteti za organizacijske vede, Fakulteti za logistiko in Ekonomsko-poslovni fakulteti), izrednih pa 569.

– Na Univerzi na Primorskem skupaj 441 rednih prostih mest (največ na Fakulteti za humanistične vede in Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije), izrednih pa 201.

– Na Univerzi v Novi Gorici skupaj 182 rednih prostih mest (največ na Fakulteti za humanistiko) ter 35 izrednih prostih mest.

– Na Univerzi v Novem mestu skupaj 116 rednih prostih mest (največ na Fakulteti za ekonomijo in informatiko) ter 94 izrednih prostih mest.

– Na Novi univerzi skupaj 91 rednih prostih mest (največ na Fakulteti za evropske in državne študije) ter 75 izrednih prostih mest.

– Na javnih in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih pa skupaj 293 rednih prostih mest (največ na Fakulteti za informacijske študije in Fakulteti za uporabne družbene študije) in 314 izrednih mest.

*datumi za vpis so posodobljeni, št. prostih mest pa bo posodobljeno po 21. juliju, ko bo objavljeno št. sprejetih v posameznem krogu. 

Drugi rok prijav na fakultete bo trajal od ponedeljka 21. avgusta do petka 25. avgusta dalje, in sicer preko eVŠ sistema. Prijavite se lahko tisti, ki v prvem roku niste bili nikamor sprejeti in tisti, ki v prvem roku niste oddali prijave. Ko izpolnite prijavo, jo natisnete in priporočeno pošljete na visokošolsko prijavno službo (naslov se vam bo napisal ob izpolnjeni prijavi).

Rok za oddajo prijave je 25. avgust 2023. Če zamudite ta rok, nimate več možnosti za vpis. (Nekatere, sicer redke fakultete odprejo še rok do zapolnitve prostih vpisnih mest.)

Postopek bo končan do 21. septembra – do takrat boste izvedeli, ali ste sprejeti na želeno fakulteto, nanjo pa se boste vpisovali na koncu septembra oziroma v začetku oktobra.

Nato med 22.-25. septembrom 2023, do 12.00: poteka rok do zapolnitve še prostih vpisnih mest na visokošolskih zavodih. Razpis je dostopen na eVŠ.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

16 KOMENTARJI

 1. Pozdravljeni,
  zanima me če se lahko vpišejo na drugi rok tudi tisti, ki so že oddali prijavo v prvem roku ampak potem niso bili uspešni na maturi v spomladanskem roku?
  Hvala in lep dan

  • Pozdravljeni,

   prijavo lahko oddate tudi na 2. prijavnem roku.

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala, DijaskiSvet.si

  • Pozdravljeni,

   ponovno lahko vpišete 3 študijske programe. Vendar bodite pozorni, da izpolnjujete pogoje za vpis. Osrednjega pomena je ponovno vrstni red izbranih študijskih programov, saj boste (ob pregledu izpolnjevanja pogojev), uvrščeni v prvi študijski program za katerega boste izpolnili vse pogoje.

   Lp, ekipa portala DijaskiSvet.si

 2. Pozdravljeni.

  Zanima me samo, ali se lahko vpišem tudi na “še prosta mesta”, ki bodo ostala tudi po drugem prijavnem roku?

  V 2. prijavnem roku sem se namreč vpisal na ekonomijo vs, rad bi se pa na uni program.

  Hvala in lep pozdrav

  • Pozdravljeni,
   Pri roku do zapolnitve mest (tj. po starem tretji rok) je vprašanje, ali bo fakulteta sploh razpisala mesta za redni študiji. V tem roku ne razpišejo več vse fakultete mest. Že pri objavi razpisa je EF (predvidevam da gre za EF Lj) imela zapisano, da bo rok do zapolnitve mest samo za izredni študij, in še to v primeru še prostih mest.
   V primeru, da ste sprejeti na vš morda razmislite o obiskovanju 1. letnika na vš programu, potem pa na fakulteti zaprosite za prehod med programi. Prehod je mogoč, če je študentu mogoče priznati vsaj polovico obveznosti iz študijskega programa. O prehodu oziroma izpolnjevanju obveznosti pa odloča senat fakultete.

   Lp, ekipa portala DijaskiSvet.si

 3. Živjo!

  Mene samo zanima, nisem opravil mature iz matematike, ali se moram prijaviti na faks že prvi rok ali se moram prijaviti na drugi rok?

  • Pozdravljeni,

   če boste maturo letos ponavljali na jesenskem roku, potem se oddajte prijavnico v 2. prijavnem krogu vpisa na fakulteto (19-23. avgust). (Do sedaj bi že morali prejeti obvestilo, da na fakulteto, na katero ste se vpisali v 1. krogu prijav niste bili sprejeti.)
   Če pa boste maturo ponavljali šele prihodnje leto, pa oddate prijavo v 1. prijavnem krogu vpisa na fakulteto.

   Lp,
   Ekipa DijskiSvet.si

 4. Pozdravljeni,
  zanima me, če se lahko vpišem na drugi rok, čeprav sem že vpisana na drugo fakulteto. Rada bi šla na izbrano fakulteto, saj so še prosta mesta.

  Hvala in Lp

  • Pozdravljeni,

   ste bili v 1. krogu sprejeti in se niste vpisali, ali ste se tudi vpisali?
   – Če se niste vpisali se lahko prijavite.
   – Če se se vpisali in se niste izpisali do 17. avgusta, se ne morete prijaviti.

   V razpisu je opredeljeno, da se v drugem roku lahko prijavite:
   – vsi, ki niste oddali prijave v prvem roku,
   – tisti, ki niste bili sprejeti na noben program v prvem roku in
   – tisti, ki ste bili sprejeti v prvem roku, vendar se niste vpisali (NA FAKULTETI) ali pa ste se vpisali in ste se izpisali do vključno 17. avgusta.

   Lp,
   Ekipa DijaskiSvet.si

 5. Pozdravljeni,
  V prvem krogu sem se vpisala na fakulteto, zaradi premalo točk nisem bila izbrana pri 1. in 2. želji fakulteti. Zato sem se odločila za 3. izbiro, da nadaljujem študij. Nisem pričakovala, da bodo prosta mesta zaradi količine kandidatov. Zaradi tega se tudi nisem izpisala iz 3. izbire do omenjenega roka 17. 8.
  Ali obtaja možnost, da kljub vpisu se prijavim na 2. rok razpisa?
  Imam veliko željo priti na to fakulteto.
  hvala in lp

  • Pozdravljeni,

   nismo še zasledili, da bi ta možnost obstajala, saj tudi prijava v 2. krogu poteka avtomatsko preko eVŠ in bi vas, ker je v razpisu zapisan pogoj, da nista vpisani na nobeno fakulteto, pri pregledu prijav zavrnili.
   Lahko sicer pišete na izbrano fakulteto v referat oz. v prijavno službo, če so že imeli kakšen takšen primer in kako so ravnali. Povprašajte pa tudi glede roka za zapolnitev mest, ki sledi 2. roku, če ga po navadi odprejo in kakšne bi bile vaše možnosti. Pišite pa tudi v referat fakultete na katero ste se vpisali, če bi bilo možno, da vas še izpišejo pravočasno. Malo je to sicer že res na koncu, saj je prijavni rok danes. Lahko pa potencialno vseeno oddate prijavo danes, in potem jutri kontaktirate referate in povprašate po možnostih.

   LP, Ekipa DijaskiSvet.si

 6. Pozdravljeni,
  na drugem roku sem oddal prijavo na kateri sta bili dve želji, za isti faks in smer, edina razlika je da sem na prvo mesto dal redni študij na drugo mesto pa izredni, za katerega sem ugotovil je napaka. Imam potrjen status športnika kateri mi zniža omejitev, vendar le v primeru če v rednem izbirnem postopku nisem sprejet na nobeno od želj. Ali to pomeni da ker izredni studij avtomatsko nima omejitve olajšave pri vpisu ne bom dobil, čeprav bi z olajšavo lahko prišel na redni studij?

  • Pozdravljeni,

   smo za točen odgovor povprašali še e-VŠ, ko prejmemo njihov odgovor vam sporočimo. Ampak kot smo seznanjeni mi, je tako da ste najprej razvrščeni brez upoštevanja statusa, torej bi bili v tem primeru sprejeti vsaj na izredni študij. Ker, kandidati z dodeljenim posebnim statusom se na seznam sprejetih kandidatov uvrstijo naknadno, če v izbirnem postopku prijavnega roka, v katerem so oddali prijavo, izpolnjujejo splošne pogoje za vpis v študijski program, in v rednem izbirnem postopku niso bili sprejeti v nobenega od napisanih programov (tj. želj) ter dosežejo najmanj 90 ℅ minimuma točk, potrebnih za uvrstitev.

   Lp,
   Ekipa DijaskiSvet.si

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ