Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetZanimivostiTop 9 zanimivosti o filmu

Top 9 zanimivosti o filmu

1. Kateri je prvi film na svetu

Filmski medij se je širši javnosti prvič predstavil konec 19. stoletja, zgodbe v filmih še ni bilo, šlo je za t.i. estetiko atrakcije oz. spektakel. Kot začetnika filma sta največkrat omenjena brata Lumiere, ki veljata za izumitelja kinematografa. Leta 1986 so v Parizu na svetovni razstavi predvajali tudi njune kratke filme. Ko so predvajali film L’Arrivée d’un Train en Gare de la Ciotat (Prihod vlaka na postajo), so obiskovalci začeli bežati, saj so se bali, da bo prihajajoči vlak zapeljal s platna naravnost v dvorano.

2. Najdaljši film na svetu

Če ste mislili, da je Gospodar prstanov izredno dolg film, ste se motili – najdaljši eksperimentalni film na svetu je namreč dolg kar 857 ur oz. 35 dni in 17 ur! Film iz leta 2012 se imenuje Logistics (Logistika), v njem pa v resničnem času spremljamo pot majhnega pedometra oz. števca korakov od Švedske, kamor je bil uvožen, vse do Kitajske, kjer je bil proizveden.

3. Začetki cenzure v Hollywoodu

Na začetku 30. let prejšnjega stoletja so začeli postajati hollywoodski filmi za takratno publiko preveč nasilni in pohujšljivi, zato so leta 1934 začeli vse filme s pomočjo t.i. Haysove produkcijske kode strogo cenzurirati. Prepovedana je bila golota, prikazovanje nelegalne prodaje mamil, rojstva, zasmehovanje duhovščine, zakonci so morali imeti ločene postelje itd. Kodo so ukinili šele leta 1968.

4. Slovenci v Hollywoodu

Prva predstavnica v Hollywoodu je bila v Žužemberku rojena Rozalija Sršen z umetniškim imenom Zalla Zarana, po Evropi pa je uspehe žela tudi Ida Kravanja oz. Ita Rina. Danes si pot med zvezde utira Katarina Čas, znana po filmih Volk z Wall Streeta, Danny Collins itd., zelo uspešen pa je tudi Ljubljančan Željko Ivanek, ki je igral v več kot 100 ameriških filmih, med drugim tudi v uspešnicah Donnie Brasco in Hannibal.

5. Tudi cerkev je lahko filmski studio

V cerkvi sv. Jožefa na ljubljanskih Poljanah je bilo posnetih največ slovenskih filmskih klasik, med drugim tudi mnogo prizorov iz Kekca. V cerkvi so postavili celotno kuliso soteske, ki leži med hišo Bedanca in Kosobrina, in skoznjo speljali celo potoček.

6. Ni vedno vse tako, kot je slišati

Za prizor eksorcizma v filmu Izganjalec hudiča iz leta 1973 so uporabili krike prašiča, ki ga koljejo, oglašanje nezemljanov v filmu Okrožje 9 so dosegli z drgnjenjem jedilne buče, nekateri dinozavri iz prvega filma o Jurskem parku pa se sporazumevajo s pomočjo zvoka, ki ga želve proizvedejo med parjenjem.

7. Vrhunski režiser ni vedno tudi šolan

Verjetno se vsi strinjamo, da tako James Cameron kot Steven Spielberg spadata med največja režiserska imena našega časa. Pa ste vedeli, da ne eden ne drugi nista obiskovala šole za režiserje? Oba tudi trdita, da je pri snemanju filmov bistven talent, šolanje pa je drugotnega pomena.

8. Terminator naj bi bil O. J. Simpson

Sprva naj bi terminatorja igral ameriški športnik O. J. Simpson, ki je bil kasneje obtožen umora žene. Režiser si je v zadnjem trenutku premislil in se odločil za Arnolda Schwarzeneggerja, saj naj bi bil Simpson v vseh pogledih preveč prijeten, medtem ko je vloga zahtevala nekoga, ki v gledalcih vzbuja srh.

9. Najvišje številke

Najbolj gledan film vseh časov je Avatar, ki je v kinematografih zaslužil 2,7 milijarde dolarjev, za najdražjega velja četrti del Piratov s Karibov, ki je stal kar 378,5 milijonov dolarjev. Najbolje plačana igralca lanskega leta sta Jennifer Lawrence (61,7 milijonov dolarjev) in Dwayne Johnson (64,5 milijonov dolarjev).

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ