Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetNasveti za učenjeMobilnost ni mus, pomaga pa

Mobilnost ni mus, pomaga pa

Glavni nasvet: POJDITE!

Skok v neznano, v tujo državo, stran od domačih, kjer govorijo tuj jezik in nikogar ne poznate, je lahko strašljiv. Ampak hkrati je to lahko najboljša izkušnja vašega življenja! Ravno med študijem se najde dovolj časa, da lahko en semester (ali dva) preživite v tujini in si naberete neprecenljiva znanja, izkušnje in tudi prijatelje. Mobilnost vas zagotovo spremeni – na bolje.

Mobilnost ali izmenjava je obdobje (od 2 do 12 mesecev) tekom študija, ki ga študent preživi na študiju ali na praksi v tuji državi. Med mobilnostjo študentje opravijo del študijskih obveznosti v tujini, namesto na domači fakulteti.

Do prvih informacij na svoji fakulteti

Začnite tam, kjer ste »doma«. Na svoji fakulteti (mednarodna pisarna / referat) se pozanimajte, katere gostujoče fakultete si lahko izberete. Vsaka fakulteta ima seznam držav in tujih fakultet na katere lahko odidete na izmenjavo. Pogovorite se s študenti, ki so se vrnili iz tujine in tuje študente, ki so trenutno na fakulteti, vprašajte profesorje, ki so že predavali na izbrani instituciji in pojdite v mednarodno pisarno, kjer imajo največ informacij.

Če upoštevate naša prva dva nasveta, potem naj vam zaupamo še enega: POGUMNO!

6 odgovorov za več poguma

  1. Vas zanima študij na Islandiji, vendar ne znate islandščine? Erasmus+ vas bo naučil islandščine (vsaj toliko, da boste našli trgovino in lahko naročili v restavraciji), saj imate možnost brezplačnega tečaja večine evropskih jezikov. S tečajem začnete pred odhodom na mobilnosti, uporabljate pa ga lahko kolikor časa ste na mobilnosti. Tudi bolj osnovnih, kot sta angleščina in nemščina. Program vas tako opremi z jezikom, katerega si želite spoznati.
  • Vas skrbi, da boste morali ponavljati letnik? Erasmus+ poskrbi, da se vam predmeti, ki jih opravite v tujini, na domači fakulteti priznajo in vam jih ni treba ponovno opravljati. To se boste dogovorili še preden odidete in zapisali v posebnem sporazumu (t. i. learning agreement). To pomeni, da vam določenih predmetov doma ne bo treba opravljati še enkrat in če vse obveznosti uspešno opravite, normalno napredujete v višji letnik.
  • Kako financirati življenje v tujini? Erasmus+ vam omogoči prejemanje mesečne štipendije s katero si sofinancirate pot in bivanje v tujini. Višina mesečne štipendije je odvisna od tega, v katero države odidete, giblje pa se med 170 € in 520 € mesečno. Ta štipendija se navadno prišteje k ostalim (npr. Zoisovi štipendiji, državni štipendiji), če jih že prejemate. Erasmus+ mesečne štipendije se izplačajo v dveh delih, večji del pred odhodom na mobilnost, preostanek pa po uspešno opravljeni mobilnosti. Štipendijo morate vrniti, če ne opravite mobilnosti.
  • Mnenje, da bo Erasmus+ en velik žur? Sicer ni res, da Erasmus+ ni tudi priložnost za zabavo, druženje, ljubezen in dogodivščine. Definitivno pa je Erasmus+ neverjetna priložnost, da se v tujini naučite stvari, ki se jih doma ne morete, spoznate svojo izbrano stroko v drugem okolju in z drugih vidikov. Razvijete mrežo poznanstev v tuji državi in morda priložnosti za v prihodnje.
  • »Ali je res, da sem v tujini prepuščen sam sebi?« Samostojnost je že potrebna, ampak v Erasmus+ programu niste nikoli zares sami. Ne samo, da boste obkroženi z drugimi mednarodnimi študenti, kot tudi s študenti slovenskih fakultet, ki so izbrali isto ustanovo. Mednarodne pisarne v tujini velikokrat organizirajo različne aktivnosti: srečanja, izlete, zabave itn. Kontakt ohranite tudi z domačo mednarodno pisarno, ki vam bo prav tako lahko na daljavo svetovala ob morebitnih vprašanjih.
  • »Se lahko odpravim z Erasmus+ tudi izven Evrope?« Erasmus+ vas lahko pelje tudi v Afriko ali v Južno Ameriko – če le je tam študij ali praksa za vas. Tudi za mobilnost v druge dele sveta so pravila enaka, vse pa je odvisno od vaše fakultete ali šole, če ima partnerje iz teh držav. Preverite v mednarodni pisarni ali referatu!

Če vas tujina vsaj malo zanima, potem je del odločitve že narejen. Zavedajte se, da vam mobilnost prinese izkušnje, znanje in nenazadnje nove prijatelje, kar ne smete zamuditi.

 

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ