Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetProsti časKaj vzeti na potovanje

Kaj vzeti na potovanje

Priprava

S pripravami začnite čim prej. Poučite se o izbrani državi, kulturi, tudi o načinu življenja (npr. v Španiji imajo siesto, med katero boste težko prišli do kosila), seveda tudi o vremenu. Tega preverite na dan, ko se boste lotili pakiranja, saj bo od njega odvisno, kakšna oblačila in obutev boste vzeli (čebulno oblačenje!). Poiščite cenovno ugodne namestitve. Na izbiro imate hostle (na portalu, kjer ga boste rezervirali, prej preberite komentarje in ocene; IYHF članska izkaznica vam prinese popust), hoteli so dražja alternativa (preverite, če imajo kakšno akcijo), vedno bolj priljubljen je Airbnb (primeren predvsem, če vas več potuje skupaj, saj najamete celotno stanovanje) ali pa Couchsurfing (spite na kavču domačina, seveda pa pred rezervacijo kavča preberite mnenja o lastniku). Če ste bolj zunanji tip človeka, pa vzemite seboj šotor, vendar pozor, ponekod so kazni za taborjenje izven urejenih kampov zelo visoke. Svetujemo, da si prej rezervirate tudi prevoz in vstopnice za najbolj znane znamenitosti, tako se boste izognili čakanja v vrsti. Vedno vprašajte za študentski popust.

Spakirajte kot profesionalci

  • Naredite si seznam – predvidite, kaj boste nosili vsak posamični dan. Spakirajte dodatne nogavice in dodatni kos spodnjega perila.
  • V ročni prtljagi imejte dodaten kos oblačila, zobno ščetko in morebitna zdravila, v primeru založene prtljage.
  • Čevlje, dodatne torbe in stvari nepravilnih oblik (npr. sušilec za lase) položite na dno. Vmesne prostore zapolnite z nogavicami (te dajte tudi v čevlje), spodnjim perilom, kopalkami itd. Upoštevajte pravilo, da ste obuti v vaše najtežje čevlje, da ne boste nosili dodatnih kilogramov. Če pakirate v kovček, naj bodo naslednja plast oblačila iz debelega materiala (npr. kavbojke). Na sredini pustite prostor, kamor date torbico s toaletnimi pripomočki. V njej imejte šampone in gele za tuširanje še posebej v plastični vrečki. Na vrhu naj bodo položena še ostala oblačila.
  • Oblačila lahko spakirate tudi s tehniko zavijanja v majhne pakete, svežnje. Na razprostrto majico na sredini naložite nogavice, ki jih nato povijete v majico. To povijte v naslednjo majico, to v naslednjo itd., nato v hlače in na koncu v jakno.
  • Dodatno spakirajte: ključavnico za kovček, ključavnico (žabica) za omarice v hostlu, ledveni pas, potovalno prvo pomoč, že prej se pozanimajte glede vtičnic v potovalni državi (poseben nastavek). Za elektronske naprave razmislite o adapterju. Priporočamo da seboj vzamete tudi par natikačev, ki vam bodo koristili v skupni sobi ali tuših. Antibakterijski gel imejte vseskozi seboj v torbi, priporočamo tudi vlažilne robčke.

Dodatni nasveti

Preverite koliko boste približno odšteli za pijačo v lokalu, kosilo v restavraciji, ogled naravnih ali kulturnih znamenitosti ter zabavo. Tako približno preračunajte, koliko denarja potrebujete, vzemite tudi rezervo. Če imate večjo količino, si jo lahko všijete v žep ali pa spravite v prazno embalažo šampona. Če se odpravljate v eksotične kraje, pravočasno preverite, kako je s cepljenji. Seboj imejte tudi kartico zdravstvenega zavarovanja v tujini. Fotokopirajte in skenirajte svoje osebne dokumente. Elektronsko verzijo lahko seboj nosite na usb-ključu, imejte pa jo tudi na svojem mailu. Zemljevid mesta si lahko naložite tudi na telefon (offline verzijo), imejte pa tudi številke, npr. agencije, kjer ste si sposodili avto, avtobusne, železniške postaje, veleposlaništva.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ