Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetPokliciVIDEO poklic: Vrtnar

VIDEO poklic: Vrtnar

Opravila in naloge

Vrtnar, ki vzgaja okrasne zelnate rastline, razmnožuje balkonsko cvetje in lončnice ter rastline, ki jih sadimo na okrasne grede, jih oskrbuje, dognojuje in varuje pred boleznimi in škodljivci. Okrasne lesnate rastline in sadne rastline razmnožuje v drevesnicah in jih sadi v parke ali obhišne vrtove; za lepo rast, obilno cvetenje in dobro rodnost te rastline obrezuje in ustrezno gnoji ter dognojuje. Sadike okrasnih lesnatih rastlin tudi pripravi za prodajo. Zelenjavo vzgaja od semena do prodaje, največ v zaščitenih prostorih (plastenjakih, rastlinjakih in zaprtih gredah), lahko pa tudi na prostem. Sadike prodaja ali presaja na njive oz. v zaščiten prostor ter pridela zelenjavo do prodaje, jo pripravi za prodajo in tudi prodaja. K vrtnarjevem delu poleg tega sodi tudi vzgoja travnih preprog, priprava terena za setev trav, setev in oskrba. Oskrbuje tudi parkovne in športne trate. Pomembno področje njegovega dela je varovanje rastlin pred boleznimi, škodljivci in pleveli, zato dela s fitofarmacevtskimi sredstvi za varstvo rastlin. Poznati mora predpise o varnem delu s temi sredstvi, vedeti, kako vplivajo na okolje, in ker pri delu uporablja različne vrtnarske stroje, naprave in orodja, mora upoštevati tudi predpise o varnem ravnanju z njimi.

Znanja in spretnosti

Izobraževalni program za vrtnarja traja tri leta. Vrtnar mora poznati okrasne rastline (balkonsko cvetje, lončnice, rezano cvetje, okrasno grmičevje in okrasno drevje) ter najpogostejše vrste sadnega drevja in zelenjavo. Poznati mora načine njihove vzgoje in oskrbovanja ter spravila in priprave za prodajo. Vrtnarji, ki delajo s traktorjem, morajo imeti opravljen traktorski izpit. Tisti, ki delajo s fitofarmacevtskimi sredstvi, morajo imeti opravljen izpit iz rastlinske ali fitomedicine. Znati morajo opazovati rastline, njihovo barvo in rast, da ne prezrejo morebitnih znakov pomanjkanja hranil ali napada bolezni in škodljivcev. Škropivo morajo pripraviti v ustrezni koncentraciji, da ne poškodujejo rastlin ali da ni prevelikih ostankov pesticidov v hrani. Pri delu s škropivi morajo biti zelo pazljivi, tudi zato, da se sami ne zastrupijo in da ne onesnažijo z njimi okolja.

Razmere za delo

Vrtnar opravlja svoje delo v rastlinjakih, plastenjakih, na prostem v vrtu, na njivi ali v parku. Na prostem je izpostavljen spreminjajočim se vremenskim razmeram (mrazu, vročini, dežju), v zaprtih prostorih pa visoki vlagi in vročini. Določene vrste vrtnarskih del se opravljajo tudi na višini, nekatera dela pa so sezonska (obrezovanje sadnega in okrasnega drevja, oskrbovanje vrtov ali gojenje krizantem) in dokler sezona traja, pomeni to za vrtnarja tudi večje obremenitve.

Predvidena izobrazba

Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje

Biotehniška šola Rakičan

TŠC Nova Gorica

Šolski center Ptuj

Grm Novo mesto

Biotehniški center Naklo

Sorodni poklici

Cvetličar

Vir: Zavod za zaposlovanje RS

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ