Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetPokliciVIDEO poklic: Fizioterapevt

VIDEO poklic: Fizioterapevt

Opravila in naloge

Fizioterapevt je zdravstveni delavec, ki v vseh fazah zdravstvenega varstva z vzgojnimi in fizioterapevtskimi metodami vzdržuje, vzpostavlja in izboljšuje psihofizične sposobnosti ter zmogljivosti zdravih, v razvoju motenih in bolnih ljudi. Delo fizioterapevta je tudi vzgojno in motivacijsko; bolnika pridobi za aktivno sodelovanje pri zdravljenju. Delo je fizično in psihično naporno. Fizioterapevt sodeluje pri usklajevanju dela z drugimi enotami; preverja varnost bolnikov in sodelavcev, dela v strokovnih organizacijah, pomaga pri oblikovanju zdravstvene politike in načrtovanju zdravstvenega varstva, pri določanju ciljev zdravljenja v zdravstvenem timu. Izvaja fizioterapevtski program (kinezioterapija, elektroterapija, vodna in ročna terapija, termoterapija itd.) in ugotavlja ter ocenjuje učinke terapije. Vse ugotovitve ustrezno in strokovno dokumentira. Skrbi za redno strokovno izobraževanje in pozorno spremlja strokovno literaturo. Sodeluje pri raziskavah o uspešnosti fizioterapevtskih metod in tehnik ter skrbi za nakup materialov in opreme.

Znanja in spretnosti

Za opravljanje poklica fizioterapevta je treba uspešno zaključiti triletni dodiplomski strokovni program, ki ga razpisuje Visoka šola za zdravstvo – smer fizioterapija. Z znanjem, ki ga diplomant pridobi s študijem, opravljeno diplomo in strokovnim izpitom (po 9 mesecih), se usposobi za samostojno izvajanje fizioterapije kot oblike zdravstvenega varstva; za ocenjevanje in dokumentiranje funkcionalnega stanja in sposobnosti bolnika; za izbor in uporabo ustreznih postopkov, prepoznavanje morebitnih nevarnosti in škodljivih učinkov fizioterapevtskih metod in postopkov ter vodenje dokumentacije o svojem delu.

Razmere za delo

Fizioterapevt dela v pretežno zaprtem prostoru in mnogokrat pri zvišani temperaturi, vlagi, ob umetni razsvetljavi in ventilaciji. Med nekaterimi opravili je izpostavljen zdravju škodljivim vplivom – sevanjem, alergogenim dražljajem in infekcijam. Fizioterapevt dela sam, v paru ali v skupini; v eni ali v dveh izmenah. Delo opravlja stoje ali sede, največkrat v prisiljeni drži ob dvigovanju in razgibavanju bolnika.

Izobrazba

Zdravstvena fakulteta v Ljubljani

Alma Mater Europaea – Evropski center, Maribor (ECM)

Vir: Zavod za zaposlovanje RS

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ