Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetPokliciPoklic: Farmacevtski tehnik

Poklic: Farmacevtski tehnik

Opravila in naloge

Farmacevtski tehnik  izdaja zdravila na recept in brez recepta, izdeluje galenske pripravke, zdravila in pomožna zdravilna sredstva z blagimi učinki ter jih preverja. Obiskovalcem lekarne svetuje pri uporabi zdravil, pri dodatkih k prehrani (vitamini, minerali in ostala prehranska dopolnila) ter pri izbiri ortopedskih in medicinsko-tehničnih pripomočkov.

Poleg tega prodaja sredstva za nego (kozmetika) in druga sredstva za varovanje in vzdrževanje zdravja. Delo farmacevtskega tehnika v lekarni vključuje strokovno svetovanje (o samem zdravilu, o predpisanih odmerkih in uporabi), pogovor z uporabnikom o njegovem zdravstvenem stanju in nenazadnje tudi samo prodajo.

Farmacevt v lekarni pred začetkom dela za pultom pripravi svoj delovni prostor in pregleda celoten lekarniški prostor. Preveri temperaturo in vlago v njem in v hladilnikih (to preverja večkrat dnevno), kjer so shranjena nekatera zdravila, uravna tehtnice, prižge računalnike in pripravi blagajno. Poleg dela z uporabniki opravlja tudi administrativna dela: skrbi za prevzem zdravil, vodi evidenco o porabi in zalogah v skladišču, preverja zalogo na policah ter roke uporabe zdravil, sprejema telefonske klice uporabnikov in jim svetuje glede uporabe pripomočkov za zdravljenje.

Ob koncu delovnega dne uredi zdravstveno-tehnično dokumentacijo: pregleda vse recepte in jih primerja z računalniškim izpisom receptov ter na ta način preveri, ali je pri katerem od receptov prišlo do napake.

Farmacevt s srednješolsko izobrazbo (tehnik) lahko dela v proizvodnji, v kontroli razvoja, pri raziskavah zdravil, pa tudi v komercialnem in tehničnem delu. V proizvodnji tako skrbi za nemoteno pripravo zdravil, njegovo delo poteka ob strojih, na oddelkih priprave izdelkov, tabletiranja, granulacije.

Tehnik lahko sodeluje pri raziskavah v laboratorijih, ali pa pomaga pri pripravljanju analize zdravil.

Znanja in spretnosti

Farmacevtski tehnik v lekarni ima predpisano srednješolsko izobrazbo farmacevtske ali kemijske smeri. Za dobro opravljanje poklica je priporočljivo, da se udeležuje izobraževanj, ki jih organizirajo Lekarniška zbornica, različna zdravniška društva in druge ustanove s področja zdravstva.

Zaželeno je, da je dobro informiran tako o zdravilih kot o bolezni in da ima širok spekter splošne izobrazbe (na primer dobro poznavanje oglasov na televiziji, v revijah in časopisih, saj uporabniki pogosto sprašujejo prav o zdravilu, ki so ga opazili v sredstvih javnega obveščanja). Zaželeno je osnovno poznavanje bolezni, vendar je za diagnostiko bolezenskih stanj še vedno pristojen le zdravnik.

Razmere za delo

Razmere za delo so prilagojene razmeram, v katerih morajo biti shranjena zdravila. Temperatura ne sme presegati sobne temperature, to je 25 stopinj Celzija, poleg tega je pomembna vlaga v zraku. Delavnik je zakonsko določen (40 ur tedensko).

Predvidena izobrazba

Za delo farmacevtskega tehnika izobražujejo in usposabljajo

Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo

Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše

Šolski center Novo mesto – Srednja zdravstvena in kemijska šola

Vir: Zavod RS za zaposlovanje

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ