Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetPokliciPoklic: Čevljar

Poklic: Čevljar

Opravila in naloge

V proizvodnji obutve je danes ročnega dela bistveno manj kot nekoč. Delo v manjših podjetjih opravlja čevljar na maloštevilnih in bolj univerzalnih strojih. V srednjih in večjih podjetjih pa so v rabi številni in zelo izpopolnjeni stroji vse do programirane procesne linije. Poleg strojev so zelo pomembna značilna čevljarska orodja: kopita, sekala, noži, igle in vodila. Poleg mehansko – enostavnih strojev in orodij je vedno več manjših ali večjih računalnikov, ki usmerjajo delovni proces.

Materiali za izdelavo obutve so številni: od usnja, gume, lesa, tekstila in umetnih materialov do lepil, kovinskih okraskov, okovja, sukancev, barv, lakov in čistil. Dokumentacija je odvisna od organiziranosti podjetja, povsod pa so pomembni dokumenti, kot so mere stopal, tehnična dokumentacija, krojne šablone, tržna dokumentacija izdelka in navodila za delo in varnost.

Znanja in spretnosti

Splošno izobraževalne vsebine so potrebne za dvig osebnostnega razvoja in za lažje ter boljše razumevanje strokovnih vsebin. Strokovno teoretični del vsebin obsega širše strokovno področje, tj. delovne odnose, podjetništvo in gospodarjenje, tehnično mehaniko, varnost in ekologijo ter pripravo dela in delovnih procesov.

V ožje strokovno področje pa sodijo estetika in modelirstvo, materiali, tehnologija izdelovanja obutve in uporabe delovnih naprav ter orodij. Posebno je pomembno praktično usposabljanje v delavnici (šolski ali v podjetjih), kjer si kandidat utrdi teorijo ob praktičnih vajah, pridobi potrebne prijeme ter spozna nevarnosti, ki se lahko pripetijo.

Razmere za delo

Delo čevljarja poteka v zaprtem, klimatsko urejenem prostoru. Zelo pomembna je splošna in ožja osvetljenost delovnega mesta. Delo se opravlja sede in stoje. Uporaba lepil, barvil in drugih kemikalij lahko povzroči alergije kože ali dihal.

Večjih bremen čevljar ne dviga ročno, pri tem uporablja vozičke in dvigala. Pri delu sede je drža telesa upognjena, utrujajoča je tudi velika intenzivnost dela.

Predvidena izobrazba

Za opravljanje poklica čevljarja se zahteva srednja poklicna izobrazba in ustrezne delovne izkušnje. V zadnjih letih nobena izmed srednjih šol v Sloveniji nima razpisanega izobraževanja za poklic čevljar.

Vir: Zavod za zaposlovanje RS

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ