Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetPokliciKje dobiti informacije o poklicih?

Kje dobiti informacije o poklicih?

Internet

Prvi vir informacij o poklicih je vsekakor internet, ki je danes prava zakladnica informacij. Vendar pa je treba vedeti, na katerih spletnih straneh iskati informacije, ki so točne in zanesljive. Predlagamo www.DijaskiSvet.si. Tu lahko preverite programe srednjih šol, saj vas včasih do istega poklica lahko pripelje več poti in programov, najdete pa tudi vse slovenske srednje šole in njihove opise s strani dijakov.

Karierno središče

Karierno središče (bivši CIPS) je del Zavoda RS za zaposlovanje. V knjižnici Kariernega središča so za vas zbrane naslednje informacije:

  • opisi poklicev,
  • informacije o srednjih, višjih, visokih šolah ter fakultetah in akademijah,
  • informacije o možnostih poklicnega usposabljanja in študija v tujini,
  • informacije o možnih finančnih pomočeh za izobraževanje in usposabljanje,
  • objave učnih mest,
  • informacije o dijaških in študentskih domovih,
  • filmi poklicev,
  • računalniški programi za samostojno načrtovanje izobraževalne oziroma poklicne poti.

Svetovalci vam lahko konkretno svetujejo glede načrtovanja nadaljnjega izobraževanja. Obiščete jih lahko v večjih krajih: Brežice, Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ptuj, Trbovlje in Velenje; v manjših krajih pa najdete karierne kotičke. Pomagali bodo tudi tistim, ki pravzaprav še ne veste točno, kakšen poklic vas veseli ali pa ste še neodločeni. V tem primeru se lahko testirate z interaktivnim računalniškim programom Kam in kako, ki vas bo spodbudil, da si zastavite določena vprašanja o poklicih in opredelite poklicna področja, o katerih se lahko pogovorite s poklicnim svetovalcem, podrobneje raziščete poklice, ki so primerni in zanimivi za vas, ter dobite nove zamisli o poklicih.

CPI

Dodatne informacije lahko najdete tudi na Centru RS za poklicno izobraževanje – CPI (www.cpi.si). Na CPI-ju poiščite razširjene značilnosti programov srednjih in strokovnih šol, informativna gradiva, ki vam pomagajo pri določanju zanimivih panog ipd.

Prijatelji, karierni sejmi, dogodki

Če ste v zagati, se seveda ne pozabite obrniti na svoje prijatelje, ki že delajo v želenem poklicu ali pa so zanj izobražujejo. Spremljajte, kdaj se odvijajo različni karierni sejmi po Sloveniji, saj na njih dobite ogromno informacij. Vedno več srednjih šol pa organizira t. i. dneve poklicev, kjer podrobno predstavijo poklice, za katere izobražujejo. Po navadi so prisotni dijaki in ljudje, ki na določene področju že delajo in imajo izkušnje. Tako boste dobili informacije iz prve roke.

Šolska svetovalna služba

Poleg interneta naj bo prvi vir pri informiranju o poklicih, ki bi bili primerni in zanimivi za vas, tudi pogovor s svetovalko oz. socialno delavko na šoli. Ker vas na šoli že poznajo, vam bodo lahko na podlagi vaših znanj, sposobnosti in interesov verjetno najprimerneje svetovali kam in kako naprej.

Kakšna je prihodnost poklicev?

Vsekakor je poudarek na širšem povezovanju znanj in spretnosti, na primer menedžerskih znanj s spretnostmi trženja in znanji s področja informacijske tehnologije, ter tudi na povezovanju različnih znanj, mehkih veščin in vseživljenjskem učenju.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ