Prijava na e-nasvete

Šolanje brez stresa

Življenje postaja bolj in bolj stresno. Začenja se že v šoli. Preverjanja znanja, domače naloge, športni dosežki, prve ljubezni … Toliko izzivov, toliko odločitev, toliko dolžnosti in tako malo časa. Če se tu pa tam znajdemo v stresni situaciji, ni nič narobe, a če se te situacije razpotegnejo v tedne ali mesece, je potrebno ukrepati.

V šoli se učimo jezike, o računskih operacijah, o telesu, celo o zgradbi celice, nihče pa nas ne uči, kako ravnati s stresom, s svojimi negativnimi čustvi.

Da bi lahko obvladali stres je treba najprej poiskati vzrok. Čeprav se zdi, da se ta skriva v različnih zunanjih okoliščinah, na katere pogosto ne moremo vplivati, ali pa drugih ljudeh npr. učiteljih, starših, sošolcih itd., zaradi katerih se nam zdi, da smo pod stresom, je dejstvo, da je to, kako se mi v določeni situaciji počutimo, odvisno od nas oziroma stanja našega uma. Zato je pomembno spoznati, kako deluje naš um, katere so tiste lastnosti uma, ki nas pripeljejo do stresnega stanja in kaj lahko naredimo v zvezi s tem. Ena izmed lastnosti uma, ki nas pripelje v stresno stanje je ta, da um ves čas bega v preteklost ali prihodnost. Namesto tega, da se prepuščamo skrbem, kako bo ali pa da obžalujemo stvari, ki so že minile, se raje naučimo, kako odgovorno živeti v sedanjem trenutku.

Kako ohraniti miren in jasen um?

Poskrbimo, da imamo dovolj energije: zadostna količina spanca (ne premalo in ne preveč), prava mera zdrave in sveže pripravljene hranečas za sebe in aktivnosti, ki nas razveseljujejo (šport, biti v naravi, dobra družba, hobiji …), vse to nam vrača izgubljeno energijo. Pomembno je tudi, da nam je jasno, katere so naše prioritete v določenem trenutku. Na primer, ko se učimo, nima smisla, da razmišljam o tem, kako bi bilo dobro biti na zabavi.

Zaupajmo vase in v svoje sposobnosti

Če v svojem umu gojimo dvome in skrbi, bomo pozabili na svoje sposobnosti. Namesto, da preveč razmišljamo o napakah, dvomih, problemih, raje preusmerimo pozornost na kreativne rešitve.

Resnično uspeti v življenju je umetnost. Čeprav se običajno bolj poudarja formalna izobrazba, pa za sebe lahko storimo več, če si poleg te zagotovimo izkušnje in znanje o obvladovanju svojega uma in vedenje o tem, kako živeti življenje polnejše, brez stresa. V tem članku je samo drobec tega, kar se lahko naučite in izkusite na tečajih, ki se ukvarjajo s tem, kako spoznati svoj um in kako uspešno upravljati z njim.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ