Prijava na e-nasvete

DomovDijaski SvetDijaško deloKako izboljšati stanje na računu?

Kako izboljšati stanje na računu?

Kartice

Večina ljudi, ki se bori s finančnimi težavami, ima po vsej verjetnosti tudi kakšno kartico preveč. Plastika da lažen občutek denarja, ki ga v resnici ni. Naši možgani doživijo pravo prevaro, ko plačujemo s karticami, saj se ne zdi tako veliko denarja, kot če ga izročimo v bankovcu. Na ta način se velikokrat zgodi, da kupimo kaj, česar ne potrebujemo, ali da stvar preplačamo.
Nasvet: Raje, kot da plačujete s karticami, si zadajte dnevni limit, ki ga zjutraj dvignete na bankomatu. Tako boste imeli boljši pregled nad odtokom denarja in tudi verjetneje boste nekaj prihranili.

Rdeče številke

Kakšen mesec se je preprosto nemogoče izogniti rdečim številkam, vendar je pametno čim hitreje preiti na zeleno vejo. Limit na računu pomeni tudi večje negativne obresti, ki lahko na mesec znašajo, seveda odvisno od računa, tudi preko enega evra. Z vsakim mesecem je potem težje preplezati ničlo in varčevanje prihrankov se zdi misija nemogoče.
Nasvet: Kdor se želi izogniti rdečim številkam, se lahko za skoraj vsak račun dogovori na svoji banki, da se limit omeji na določeno vsoto denarja, za katero veste, da jo zmorete z naslednjim mesecem pokriti. Pri nekaterih bankah možnosti limita pri študentskih računih ni (razen v primeru, ko za to posebej prosite), zato je dobro, če pri tem vztrajate že od samega začetka.

Neznanje

Četudi se zdita denar in njegova uporaba samoumevna, temu ni čisto tako. Kolikokrat se vam je že zgodilo, da niste razumeli kakšnega izraza. To se pogosto dogaja predvsem pri spletnih nakupih ali pri pogovoru z osebnim bančnim svetovalcem. Finance so širok pojem in če jih dobro spoznate, boste tudi bolje ravnali z njimi in mogoče celo naredili pravo potezo in zaslužili nekaj denarja.
Nasvet: Začnite brati knjige ali članke o finančni uspešnosti, ne se takoj ustrašiti. Lahko se obrnete tudi na prijatelje. Dandanes skoraj vsak pozna nekoga, ki se je izobraževal na področju ekonomije in lahko ponudi malo pomoči, v skrajnem primeru pa so tu še seminarji in svetovni splet.

Postavljanje ciljev

Ste že kdaj sanjarili, kaj bi naredili, če bi zadeli milijon evrov? To sploh ni tako neumna ideja. Postavljanje ciljev je ključnega pomena pri uresničevanju. Razmislite, kaj bi radi dosegli v prihodnosti, in si te cilje zapišite in imejte na vidnem mestu. Ko so enkrat napisani, jih težje pozabite in tako bodo vaši finančni načrti posledično usmerjeni k uresničevanju ciljev.

Krediti in varčevanje oz. disciplina

V času finančne krize so vedno pogostejši oglasi, kjer ponujajo razne kredite ali plačila na obroke. Ne nasedite takoj! Dobro premislite, če to zares potrebujete in koliko časa bi bilo treba plačevati. Ali boste to zadevo še vedno potrebovali, ko boste odplačali dolg? Če je odgovor ne, potem je raje sploh ne kupite.
Nasvet: Če se le da, se raje kot za kredit odločite za varčevanje in bodite disciplinirani. Na koncu boste lahko privarčevani denar, h kateremu bodo pripomogle tudi pozitivne obresti, zapravili za nekaj, kar zares potrebujete. Ne bo vam treba nato še nekaj let odplačevati kredita, ki bo na koncu znašal skoraj enkrat več kakor vrednost nakupa. In še nasvet za tiste, ki radi zapravljate – priporočamo shopping dieto. To pomeni, da si kupite novo stvar šele po tem, ko porabite (npr. ličila itd.), ponosite (npr. oblačila) ali pa se vam pokvari stara stvar (npr. telefon, računalnik itd.). Na začetku bo težko, vendar boste kmalu ugotovili, da vam na tak način na koncu meseca ostane denar.

Nasveti »na hitro«
Denar, ki ga varčujete, imejte nujno ločenega od tistega za redne stroške, ali na različnih računih ali pa preprosto doma v ovojnici, vendar v tem primeru pozitivne obresti odpadejo.
– Ko ravnate z denarjem na spletu, bodite zelo pozorni na razne prevare. Kadar vnašate osebne podatke, pazite, da je na začetku spletnega naslova https. Zadnja črka s namreč stoji za secure oz. varnost, kar pomeni, da se vaši podatki prenašajo po varni povezavi.
– Verjetno vam je to govorila že mama, ko ste prvič dobili kartico, pa raje povemo še enkrat: ne puščajte gesel na vidnem mestu! Vidna mesta pomenijo: predalčke v denarnici, mobilne telefone, dnevnike ipd.
– Ker so zlorabe bankomatov vedno bolj pogoste, bodite pozorni pri dvigovanju gotovine (npr. zakrijte tipkovnico, ko odtipkate kodo).

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ