Prijava na e-nasvete

Dijaške izmenjave

Praksa v tujini

Če boste obiskovali srednjo strokovno šolo, potem boste imeli na voljo dve vrsti praks – praktični pouk, ki ga imenujemo tudi PP in praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu (PUD), v okviru katerega boste lahko odšli na izmenjavo. V tem primeru gostujoča šola nastopa kot delodajalec.

Simon Janša s Centra biotehnike in turizma GRM Novo mesto (Srednja šola za gostinstvo in turizem) pojasnjuje: »Izmenjave, ki jih za dijake organizira šola preko projekta Erasmus+, običajno trajajo 14 dni. Če se želijo dijaki udeležiti izmenjave, morajo to svojo željo pokazati z zavzetostjo pri praktičnem pouku, ki ga morajo opravljati z delavnostjo, urejenostjo, točnostjo in zanimanjem. Na podlagi tega učitelji praktičnega pouka, glede na število razpisanih mest za izmenjavo, določijo posamezne dijake. Dijaki si lahko individualno izmenjavo, če so polnoletni, uredijo tudi sami, in sicer, kot praktično usposabljanje z delom – PUD. V tem primeru se morajo posvetovati z organizatorjem praktičnega pouka, ki preveri ustreznost delodajalca v tujini. In če je zadoščeno vsem merilom, lahko dijak opravi PUD v tujini, seveda v času, ki je v šolskem urniku predviden za PUD, kajti takrat dijaki nimajo pouka.«

Skupaj z Anito Beguš, svetovalna delavka pa dodajata, da imajo na šoli projekt, ki ga izvajajo v okviru pouka – GATUS. Dijaki se teh projektov udeležijo v okviru pouka, gre pa za opravljanje praktičnega pouka, v sklopu katerega poteka večdnevno potovanje v tujino, kjer je običajno organizirano strokovno tekmovanje s področja kuharstva, strežbe ali turizma.

Glavni namen izmenjav je praktično usposabljanje z delom v tujini, pridobivanje delovnih izkušenj, spoznavanje različnih kultur, vrstnikov, izpopolnjevanje znanja tujega jezika.

Narodne, evropske ali izvenevropske dijaške izmenjave

Po drugi strani imajo na Gimnaziji Ptuj sistematično izdelano zasnovo izmenjav, ki pa ni v sklopu prakse. »V 1. letniku imajo dijaki tako imenovano narodno izmenjavo, kjer je cilj spoznavati kraje v Sloveniji skozi oči vrstnika iz tega kraja. Izmenjave potekajo z različnimi slovenskimi šolami. Tukaj gre za 1-2 dnevne izmenjave. V 2. letniku imajo dijaki možnost, da se udeležijo evropske dijaške izmenjave. V zadnjih treh letih smo bili v izmenjavah s Slovaško, Nemčijo, Avstrijo, Moldavijo, Bolgarijo, Nizozemsko, Norveško, Španijo, Grčijo, Estonijo, Črno Goro. Te izmenjave trajajo 5-7 dni. V 3. letniku pa imajo dijaki možnost, da se udeležijo izvenevropskih izmenjav. Gre za izmenjave, ki so nekoliko daljše v bolj oddaljene kraje in tudi zahtevajo določenost zrelost. Tako so v zadnjih treh letih bili dijaki 3. letnikov na izmenjavi v Singapurju, Indiji, Tuniziji,« pove Boštjan Šeruga, profesor geografije in zgodovine na Gimnaziji Ptuj.

Jože Bogataj, ravnatelj Gimnazije Škofja Loka pa dodaja, da so izmenjave lahko dvo-, tridnevne ali celotedenske, odvisno od destinacije in programa, dodaja. Vse izmenjave so vezane na projekt in so zato projektne. To pomeni, da se šoli dogovorita za skupno temo, ki jo preko šolskega leta ali za določeno obdobje dijaki obdelajo.

Izmenjava dijakom prinese nove izkušnje, spoznavanje novega okolja, možnost komuniciranja v tujem jeziku, spoznavanje, druženje in nova poznanstva z dijaki drugih šol, skratka neprecenljivo, lepo izkušnjo, ki je ne želi zamuditi nihče, ki se je izmenjave udeležil.

Vtisi dijakov, ki so se udeležili izmenjave

Najbolje pa je o izmenjavi izvedeti iz prve roke, zato smo dijake povprašali o njihovih vtisih, da si boste lahko predstavljali, kako potekajo izmenjave.

Leja»Po celodnevni vožnji smo v soboto prispeli v mesto Torun, kjer nas je prijazno sprejela pomočnica ravnatelja, ter nam razkazala dijaški dom. Dijaki in profesorice so nam razkazale mesto in nam pokazali njihove znamenitosti. Zame je bila največja izkušnja, da sem imela možnost spoznati delo v enem izmed boljših hotelov v mestu, in sicer v hotelu Copernicus. Naša naloga je bila, da smo opazovali njihovo delo in primerjali njihov način dela z našim.  Vseh štirinajst dni, ko sem bila na Poljskem, je bila zame izkušnja, ki je dolgo ne bom pozabila. Mislim, da je bila to res nepozabna izkušnja za vse dijake, ki smo se udeležili te izmenjave.«

Nejc »Veliko sem zvedel o Indiji, njeni kulturi, hrani, ljudeh. Če bi se mi znova ponudila priložnost obiskati Indijo, bi jo prav gotovo z veseljem zgrabil. Na izmenjavi je bilo zelo prijetno, z vrstniki iz Indije smo postali zelo dobri prijatelji. Bival sem pri čudoviti družini, saj so me sprejeli kot svojega sina. Veliko novega sem zvedel tudi o šoli, ki je velika in dobro organizirana, tudi disciplina je dobra. Zelo so mi bila všeč šolska igrišča, kjer sem se lahko preizkusil v zame novem športu, kriketu.«

Mateja »Izmenjava, ki sem se je udeležila, je potekala v kraju Jyväskylä na Finskem. V istem časovnem obdobju so moji sošolci v Sloveniji odšli na praktično usposabljanje z delom, sama pa sem delo opravila v tujini. Delala sem kot strojna tehnica, za kar se izobražujem. Z izmenjavo sem pridobila kar nekaj novih delovnih izkušenj, ki jih v Sloveniji ne bi imela priložnosti spoznati. Če bi še kdaj dobila priložnost, bi jo z veseljem sprejela, saj sem na tak način spoznala veliko novih ljudi, novo kulturo in finski jezik.«

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PREBERI VEČ