Domov Strokovni izobraževalni center Ljubljana – Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad

Strokovni izobraževalni center Ljubljana – Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad

Srednja šola, ki pripravlja dijake na začetek dela pri delodajalcu in/ali na nadaljevanje izobraževanja. Nudi enkratne in zanimive priložnosti za učenje in zaposlitev.

Kontaktni podatki in uporabne informacije:

Naslov: 6 Ptujska ulica, Ljubljana 1000, Slovenija
 
Kontaktna oseba: Marinka Mayer in Maja Hartman
Funkcija: svetovalna služba
Mail: [email protected]
Telefon: tajništvo: 01 280 53 00; svetovalna služba: 01/280 53 12 (ga. Mayer) in 01/280 53 42 (ga. Hartman)
Spletna stran: http://www.spssb.si/
Program:
 • Pomočnik v tehnoloških procesih NPI
 • Preoblikovalec tekstilij NPI
 • Avtoserviser SPI
 • Avtokaroserist SPI
 • Mehatronik operater SPI
 • Oblikovalec kovin-orodjar SPI (tudi vajeniški sistem)
 • Klepar-krovec SPI
 • Papirničar SPI (tudi vajeniški sistem)
 • Izdelovalec oblačil SPI
 • Logistični tehnik SSI
 • Ustvarjalec modnih oblačil SSI
 • Avtoservisni tehnik PTI
 • Strojni tehnik PTI
 • Logistični tehnik PTI
 • Tehnik mehatronike PTI

JedilnicaŠolska jedilnica: Da
KnjižnicaŠolska knjižnica: Da
Posebnost šolePosebnost šole: Raznolikost poklicev, različne stopnje izobraževanja, sodobno opremljene delavnice.
Wi-fiBrezplačen Wi-Fi: Ne
Učbeniški skladUčbeniški sklad: Da
Organiziran avtobusni prevozOrganiziran avtobusni prevoz: Ne
Elektronska redovalnicaElektronska redovalnica: Da
Šolska telovadnicaŠolska telovadnica: Da
Tuji jezikiTuji jeziki: angleščina, nemščina
Možnost izmenjaveMožnost izmenjave: Estonija, Finska, Litva, Nemčija, Italija, Španija, Francija, Avstrija, Češka, Poljska, Madžarska, Danska, Irska, Norveška, Danska, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Makedonija, Turčija
Izbirni predmetiIzbirni predmeti: Avtoservisni tehnik (PTI) lahko izbira med električna oprema vozil (EOV) in karoserijska oprema in elektronika (KOE)
Šolski krožkiŠolski krožki: šolsko športno društvo, društvo ljubiteljev dobre knjige, novinarski krožek, kreativno pisanje, likovna ustvarjalnost, manekenska skupina, ustvarjalno šivanje, ročna dela, računalniški in fotografski krožek
Šolske ekskurzijeŠolske ekskurzije: Litostroj Power, Hella Saturnus, HE Medvode, Papirnica Vevče, Gasilska enota Ljubljana, Mercator logistični center, Slovenske železnice, Revoz NM, Tehnični muzej Bistra, Luka Koper, BMW Munchen in Dingolfing, Audi, Man, Mercedes Stuttgart, Tehnični muzej Munchen, Logistični center v Trstu, San Marino, HE Đerdap, Muzej Nikole Tesla Beograd
Število vseh dijakovŠtevilo vseh dijakov: 1084

Uspeh šole na maturi 2017/2018:
86 %

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2019:
Za vpis so se dijaki odločili zaradi šolskega programa, delovanja in vzdušja na šoli ter zato, ker šola ponuja veliko praktičnega pouka. Bodočim dijakom svetujejo vpis, saj šola ponuja več, kot le sedenje za knjigami. Program je zanimiv in ponuja veliko priložnosti za prihodnost. Odnosi s profesorji se vprašanim dijakom zdijo dobri, prijazni in pravični. Kot pozitivno stran šole so omenili tudi primerno zastavljen urnik in ritem dela ter veliko število dogodkov in projektov, pri katerih lahko sodelujejo. Poudarek je na strokovnih predmetih, medtem ko sta matematika in slovenščina med težjimi predmeti. Za domače naloge porabijo večinoma do pol ure dnevno. S pripravo na teste običajno začnejo en ali dva dni pred testom, drugi se učijo sproti. Všeč jim je opremljenost učilnic z interaktivnimi tablami ter računalniška učilnica, telovadnica in šolska kuhinja. Na šoli omogočajo tudi udeležbo pri različnih krožkih, kot so društvo ljubiteljev dobre knjige, novinarski krožek, kreativno pisanje, likovna ustvarjalnost, manekenska skupina, ustvarjalno šivanje, ročna dela.

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2018:
Anketirani dijaki so se za šolo odločili na podlagi ponujenih programov. V šoli se počutijo dobro in varno, s profesorji se dobro razumejo. Kot prednosti šole so navedli izmenjave in drugo sodelovanje s tujino, ekskurzije in varnost na šoli. Izboljšali bi malico in s poukom začeli bolj zgodaj, pouk se namreč začne zjutraj ali ob 11. uri, traja pa najdlje do 16. ure. Največji poudarek je na strokovnih predmetih, najtežji so angleščina, matematika, fizika, slovenščina. Učijo se največ iz zapiskov, večinoma pred ocenjevanjem, nekateri dijaki se učijo tudi sproti. Pred ocenjevanjem se začnejo učiti v povprečju do dva dni prej. Za domače naloge porabijo od pol do ene ure dnevno. Učilnice so opremljene z interaktivnimi tablami, dobro pa je opremljena tudi telovadnica.

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2017:
Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad je po mnenju anketiranih dijakov glede na možnosti izbire izobraževalnih programov šola tisočerih talentov. Za to šolo so se odločili zaradi zanimanja za stroko in dobre predstavitve na informativnih dnevih. Odličen program, veliko prakse in dobri profesorji so le nekateri izmed razlogov, zaradi katerih priporočajo bodočim dijakom vpis na njihovo šolo. Anketirani dijaki se učijo večinoma sproti, bolj intenzivno se pred testi učijo približno tri dni. Dnevno namenijo domačim nalogam slabo uro, snov pa utrjujejo z reševanjem starih testov, vaj iz učbenika in dodatnih vaj, ki jih poiščejo na spletu. Po njihovem mnenju je v šoli več poudarka na strokovnih predmetih, največ preglavic pa imajo pri matematiki. Šola ponuja veliko obšolskih dejavnosti in organizira šolske ekskurzije v podjetja, ki so vezana na stroko.

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2016:
Anketirani dijaki bi šolo priporočili učencem, ki jih zanimajo ponujeni programi. V šoli se počutijo v redu in varno, s profesorji se dobro razumejo. Pozitivne se jim zdijo izmenjave (sodelovanje s tujino), ekskurzije in varnost na šoli. Izboljšali bi malico in pouk začeli bolj zgodaj. Učilnice so opremljene z interaktivnimi tablami, dobro pa je opremljena tudi telovadnica. Pouk se začne zjutraj ali ob 11. uri, traja pa najdlje do 16. ure. Največji poudarek je na strokovnih predmetih, najtežji so angleščina, matematika, fizika, slovenščina. Učijo se večinoma iz zapiskov, večinoma pred ocenjevanjem, nekateri se učijo tudi sproti. Pred ocenjevanjem se začnejo učiti do dva dni prej. Za domače naloge porabijo od pol do ene ure dnevno.

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2015:
Vprašani dijaki so se za šolo odločili ker jih zanima program, ki ga obiskujejo, priporočili pa bi jo vrstnikom, saj ima šola zanimive profesorje in predmete. Šola slovi še po projektih, praksi, da je veliko strokovnih programov, pestri izbiri krožkov (računalniški, novinarski, šolsko športno društvo, ročna dela itd.), sproščenih urah in menzi. Profesorji so prijazni, spoštljivi, velikokrat tudi zabavni, trudijo se za uspeh dijakov. Dijaki vsak dan po dopoldanskem pouku namenijo še do pol ure za domače naloge, večina pa se jih uči takrat, ko je potrebno, torej do dva dni pred napovedanimi testi. Učijo se iz zapiskov in zvezkov, svojih, ali pa jih dobijo od bivših dijakov, med učenjem pa ponovijo tudi domače naloge. Poudarek je na strokovnih predmetih posamičnega programa, večini dijakov pa dela preglavice matematika. Poleg strokovnih ekskurzij v različna podjetja po Sloveniji in tujini, se lahko dijaki udeležijo tudi izmenjave. Za izboljšanje pa so predlagali bolj zdravo malico in boljšo opremo v učilnicah.

Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad je srednja šola, ki pripravlja dijake na začetek dela pri delodajalcu in/ali na nadaljevanje izobraževanja. Nudijo enkratne in zanimive priložnosti za učenje, posebna prednost pa so partnerstva z mnogimi obrtniki in podjetji. Poleg rednega izobraževanja izvajajo izobraževanje odraslih, v njihov okvir pa sodi tudi avtošola za vse kategorije. Svoje znanje in delo usmerjajo v to, da dijakom omogočijo boljšo prihodnost.

Ponujajo pester nabor različnih srednješolskih programov, ki obsegajo različne stopnje – od nižjega poklicnega izobraževanja (NPI) pa do poklicno tehničnega izobraževanja PTI. Večina programov je tehnične narave (avtoserviser, mehatronik operater, strojni tehnik), nekaj pa je tudi malce bolj umetniških, kot recimo Ustvarjalec modnih oblačil. Več na spletni strani šole >>

PUSTITE KOMENTAR