Gimnazija Jurija Vege Idrija

Gimnazija Jurija Vege Idrija

Gimnazija Jurija Vege Idrija je znana po svoji tradiciji prve slovenske realke in je pomenila enega izmed stebrov slovenske nacionalne in kulturne identitete časa, v katerem je nastala.

Kontaktni podatki in uporabne informacije:

Naslov: 16 Študentovska ulica, Idrija 5280, Slovenija
 
Kontaktna oseba: Cveta Tratnik
Funkcija: svetovalna služba
Mail: [email protected]
Telefon: tajništvo: 05/372 68 00, svetovalna služba: 05/372 68 04
Spletna stran: http://www.gim-idrija.si/
Program:
JedilnicaŠolska jedilnica: Da
KnjižnicaŠolska knjižnica: Da
Posebnost šolePosebnost šole: Majhna, a dobra šola, s posluhom za vsakega dijaka. Veliko izmenjav, izzivov. Krepijo ustvarjalnost.
Wi-fiBrezplačen Wi-Fi: Da
Učbeniški skladUčbeniški sklad: Da
Organiziran avtobusni prevozOrganiziran avtobusni prevoz: Ne
Elektronska redovalnicaElektronska redovalnica: Da
Šolska telovadnicaŠolska telovadnica: Da
Tuji jezikiTuji jeziki: angleščina, ruščina, španščina, italijanščina, nemščina
Možnost izmenjaveMožnost izmenjave: 1. letnik: narodna izmenjava s slovenskimi ali zamejskimi srednjimi šolami; 2. letnik: mednarodna izmenjava z dijaki iz različnih držav (Italija, Francija, Srbija ...); izmenjave v okviru projektov Erasmus+ (Nemčija, Danska, Avstrija ...); dijaki programa ST lahko opravljajo delovno prakso v Nemčiji; sodelovanje na MUNOG-u, BIMUN-u (simulacija delovanja OZN); sodelovanje s partnerskimi šolami iz Japonske in Indije
Izbirni predmetiIzbirni predmeti: v 2. letniku: 3. tuji jezik, informatika, sociologija, projektno delo, likovno snovanje; v 3. letniku: 3. tuji jezik, informatika, psihologija, projektno delo, likovno snovanje; v 4. letniku: prosta izbira in kombinacija predmetov za splošno maturo (4. in 5. izpitni predmet)
Šolski krožkiŠolski krožki: tekmovanja na vseh predmetnih podoročjih, različni natečaji, raziskovalno delo, športna tekmovanja (orientacija, gorski tek, gorsko kolesarstvo ...), rekreacija in šolsko prvenstvo v malem nogometu, gledališka skupina, skečisti, šolski časopis Cajtng, pevski zbor, tutorstvo, prostovoljno socialno delo, likovni krožek, tečaj arhitekturnega risanja, programiranje in robotika, abonma v Drami
Šolske ekskurzijeŠolske ekskurzije: 1. letnik: Prekmurje; 2. letnik: Dunaj, Avstrija; 3. letnik: Firence, Italija; 4. letnik: München, Nemčija, in maturitetna ekskurzija na destinacijo po izbiri dijakov
Število vseh dijakovŠtevilo vseh dijakov: 346

Uspeh šole na maturi 2016/2017:
19,4

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2018:
Dijake je k vpisu prepričala bližina šole, pozitivno vzdušje in njena majhnost. Všeč so jim izmenjave, tedni športa, ekskurzije, mednarodni projekti in urnik. Na gimnaziji je poudarek na naravoslovnih predmetih in matematiki, pri strojnih tehnikih pa na strokovnih predmetih. Najtežji se jim zdijo matematika in nekateri strokovni predmeti. Učijo se iz svojih zapiskov, zvezkov in učbenikov. Te si lahko izposodijo v skladu ali kupijo na sejmu rabljenih učbenikov na začetku šolskega leta. Od starejših dijakov dobijo tudi stare zapiske in teste. Večinoma se učijo pred spraševanjem in testi, za posamezen test se učijo od tri dni do enega tedna. Za domače naloge potrebujejo od pol ure do ene ure dnevno. Izboljšali bi malico in ogrevanje, želijo pa si prostor za druženje. Šola slovi po tradiciji.

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2017:
Na Gimnaziji Jurija Vege Idrija so dijaki povedali, da jim je všeč teden športa, organiziranost in pouk v dopoldanskem času. Najbolje opremljene so po njihovem mnenju računalniške učilnice in telovadnica. Za to šolo so se odločili, ker slovi po izredni kvaliteti. Na njej se dobro počutijo in pravijo, da ima šola dobre profesorje. Po njihovem mnenju je največ poudarka na matematiki, največ preglavic pa jim dela fizika. Učijo se iz knjig, ki si jih izposodijo od starejših učencev ali v učbeniškem skladu ter iz svojih zapiskov. Za učenje porabijo več kot pol ure dnevno, razen pred testi, ko se začnejo učiti nekaj dni pred testom. Na šoli se odvijajo razni krožki, od fotografskih, bralnih in plesnih do gledaliških in orientacijskih. Prav tako pa organizirajo razne ekskurzije npr. Prekmurje, Dunaj, Firence, München. Posebnost šole pa je tudi povezovanje s številnimi šolami v tujini. Dijaki imajo možnost, da v sklopu raznih mednarodnih projektov obiščejo evropske države, pa tudi Indijo in Japonsko.

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2016:
Na šoli je na poudarek na naravoslovnih predmetih in matematiki, pri stojnih tehnikih pa na strokovnih predmetih. Najtežji se jim zdijo matematika in nekateri strokovni predmeti. Učijo se svojih zapiskov, zvezkov in učbenikov. Te si lahko izposodijo v skladu ali kupijo na sejmu rabljenih učbenikov na začetku šolskega leta. Od starejših dijakov dobijo tudi stare zapiske in teste. Večinoma se učijo pred spraševanjem in testi, za posamezen test se učijo od tri dni do enega tedna. Za domače naloge potrebujejo od pol do ene ure dnevno. Dijake je k vpisu prepričala bližina šole, pozitivno vzdušje in njena majhnost. Všeč so jim izmenjave, tedni športa, ekskurzije, mednarodni projekti in urnik. Izboljšali bi malico in ogrevanje, želijo pa si prostor za druženje. Šola slovi po tradiciji.

Mnenja dijakov zaključnih letnikov 2015:
Na šoli se odvijajo razni krožki, od fotografskih, bralnih in plesnih do gledaliških in orientacijskih. Prav tako pa organizirajo razne ekskurzije npr. Prekmurje, Dunaj, Firence, München. Vprašani dijaki se šoli dobro počutijo in pravijo, da ima šola dobre profesorje. Po njihovem mnenju je največ poudarka na matematiki, največ preglavic pa jim dela fizika. Všeč jim je teden športa, organiziranost in pouk v dopoldanskem času. Učijo se iz knjig, ki si jih izposodijo od starejših učencev ali v učbeniškem skladu ter iz svojih zapiskov. Za učenje porabijo več kot pol ure dnevno, razen pred testi, ko se začnejo učiti nekaj dni pred testom. Posebnost šole pa je tudi povezovanje s številnimi šolami v tujini. Dijaki imajo možnost, da v sklopu raznih mednarodnih projektov obiščejo evropske države, pa tudi Indijo in Japonsko. Za to šolo so se odločili, ker slovi po izredni kvaliteti. Najbolje opremljene so po njihovem mnenju računalniške učilnice in telovadnica.

“Kvaliteten pouk in številne dejavnosti potekajo v povsem prenovljenih in tehnično najsodobneje opremljenih prostorih. Da smo pri našem delu uspešni, dokazujejo rezultati na maturi in številni naslovi državnih prvakov, ki jih naši dijaki dosegajo na različnih tekmovanjih. Poleg rednega izobraževalnega procesa se naši dijaki vključujejo tudi v številne dopolnilne dejavnosti. Ukvarjajo se z znanstveno raziskovalnim delom, so aktivni športniki in kulturniki. Bleščeča zgodovina ni samo lep spomin, je tudi izziv in velik motiv za nadaljnje delo.

Stavba gimnazije leži izven strogega centra mesta, v mirnem okolju, kjer je dovolj tišine za poglobljeno umsko delo. Prostorsko je dovolj zmogljiva, da imajo dijaki lahko pouk samo dopoldne.”

Vir: Spletna stran šole

PUSTITE KOMENTARInline
Inline