Dijaški dom
Dijaški dom

Kako velika je sprememba ob selitvi?

Seveda je sprememba okolja sprva težka, vendar pa je hkrati tudi priložnost za osamosvojitev, ki pa ni tako radikalna in kruta, saj je dijak še vedno pod budnim očesom nekoga. Hkrati bivanje v dijaškem domu prihrani veliko časa, ker se dijaku ni treba voziti in s tem zapravljati časa. Tako ga ostane več za učenje in prosti čas. S stanovalci se boste skupaj učili za kontrolne naloge, teste ali spraševanja in si med seboj pomagali. Življenje v domu je zelo pestro in zanimivo. Spoznavali boste veliko novih prijateljev, kultur, običajev, narečij … Večina dijaških domov ima tudi svoje kuhinje in jedilnice, kjer si privoščite tople in zdrave, predvsem pa redne obroke.

Kaj morajo dijaki prinesti v dijaški dom?

Razen svojih oblek in pribora za osebno higieno dijakom v dom ni treba prinesti ničesar, saj jim je vse ostalo na voljo tam. Seveda pa lahko prinesejo stvari, da si uredijo bivalno okolje, ga olepšajo in popestrijo.

Kdo ti bo pomagal pri življenju v dijaškem domu?

Za dijake v domu skrbijo vzgojitelji – dijakom razložijo pravila doma, jim pomagajo pri učenju in reševanju drugih težav. Ti postanejo nekakšen drugi oče in mama dijakov, ki bivajo v domu. Skrbijo za stik s starši dijakov, ki so mu dodeljeni, sodelujejo z razrednikom dijaka in se zanimajo za njegov učni uspeh. Na drugi strani pa skrbijo tudi za kvalitetno preživljanje prostega časa, saj jih obveščajo o kulturnih, športnih in drugih interesnih dejavnostih in so nekakšni motivatorji, ki jih spodbujajo, jim pomagajo in svetujejo. Poleg vzgojiteljev je dijaku na voljo tudi svetovalna služba, v kateri dobi želene informacije, pomoč in podporo, ko jo potrebuje. Po navadi imajo domovi določene tudi dežurne dijake, ki dežurajo v vratarnici in pomagajo vzgojiteljem.

Učenje in obšolske dejavnosti

Vsak dan je v domu določen čas za učenje in delanje domačih nalog, prosti čas pa lahko dijaki preživijo ob dejavnostih, ki jim jih dom nudi. Učenje v domu pa ne pomeni le učenja šolske snovi, ampak gre za pravo šolo življenja, saj se mora dijak učiti prilagajati osebam, ki ga obkrožajo – sostanovalcem, sošolcem, uslužbencem doma. Tako se mu odpre pot do intenzivnega razvoja socialnih veščin. Večina dijaških domov ima zelo veliko samostojnih dejavnosti (plesne in družabne dejavnosti, športne dejavnosti, računalniški krožek, tehnični krožek …), na voljo pa so še sodelavci vzgojitelji in inštruktorji, ki nudijo pomoč pri učenju. O življenju v domu in obšolskih dejavnostih se je dobro pozanimati na informativnem dnevu, saj boste v domu preživeli kar nekaj časa, zato je pomembno, da nudi dejavnosti, ki vas veselijo.

Za vikend

Domov se dijaki odpravljajo ponavadi ob petkih po končanem pouku in se vračajo ob poznih nedeljskih urah ali ob ponedeljkih dopoldan, če se jim pouk prične šele popoldan.

Kako je s prehrano?

Dijaški domovi imajo organizirano lastno menzo, ki nudi dijakom trikrat dnevno topel obrok.

Lahko dijake obiščejo prijatelji?

Seveda, vendar se morajo najprej javiti na recepciji. V času učnih ur in ponoči obiski niso dovoljeni, razen če se dijaki posebej ne dogovorijo z vzgojiteljem. Prijatelji lahko prespijo pri dijaku, če je v sobi še kakšno prosto mesto in če se o tem predhodno dogovori z vzgojiteljem.

Ali so dovoljeni nočni izhodi? Do katere ure so moram vrniti v dom?

Nočni izhodi so dovoljeni do določene ure, če izhod dovolijo tako starši kot vzgojitelj. Dijaki velikokrat zmotno mislijo, da je dovoljenje starša dovolj, vendar mora izhod potrditi vzgojitelj. Pravila v dijaških domovih se glede tega razlikujejo.

PUSTITE KOMENTAR