Prav zaradi enega izmed teh mornarjev, ki mu je bilo menda ime Jean, so dobile tudi mednarodno ime. Jeans pa je resnično zaslovel na ameriških tleh, kamor je prišel ob množičnem priseljevanju evropskih delavcev. Po angleško se materialu reče tudi “denim”, kar izhaja iz francoščine in sicer iz kraja, kjer so ga izdelovali – “cotton de Nîmes”, kar so hitro skrajšali v le dve besedi – denim.

Vse do danes so kavbojke ohranile svojo priljubljenost med delavci, zlatokopi, vojaki, hollywoodskimi igralci, hipiji, raperji, modnimi oblikovalci, uporniki z razlogom ali brez, mladimi in starimi. Hlače, ki so včasih veljale za oblačilo delavskega razreda, so danes vsepovsod, tudi v visoki modi – postale so hlače s pečatom.

Če se vrnemo v davno leto 1848, ki je v mnogih pogledih prelomno, saj so začela iz Kalifornije prihajati poročila o velikih najdbah zlata, kar je povzročilo pravcato mrzlico. Prav to je povzročilo rojstvo ameriškega mita (…in tudi ameriških sanj, za kar ste prav gotovo že slišali). Zaradi potreb kopalcev zlata so kavbojke učvrstili, žepe so okrepili z zakovnicami in odebeljenimi šivi. Zasluge za vse izboljšave pa si je lastil 24 – letni priseljenec iz Nemčije po imenu Levi Strauss, ki je ideje leta 1873 tudi patentiral. Od takrat naprej so “leviske” sinonim za kvalitetne kavbojke.

Resnično slavne pa so kavbojke postale v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so se v Hollywoodu kratkočasili z vesterni, v kateri so vsi kavboji nosili hlače iz jeansa. Prav mogoče je, da so prav zaradi kavbojev dobile tudi slovensko ime in postale priljubljene tudi pri nas.

Po vojni so se kavbojke začele množično pojavljati v filmih, kjer sta jih nosila zvezdnika James Dean in Marlon Brando, za katerima so vzdihovala vsa dekleta tistega časa. Za mlade so kavbojke predstavljale simbol uporništva, zato so bile v šolah, gledališčih in nekaterih restavracijah prepovedane. Za tako visoko priljubljenost je krivo tudi dejstvo, da so se kavbojke sposobne prilagoditi, tako da poznamo elegantne, temnejše kavbojke, raztrgane športne, široke/ozke, otroške, moderne, oprijete, pa tudi jakne in modne dodatke iz jeansa,…

Zgodovina kavbojk je dolga že več kot 150 let in njihova priljubljenost še vedno narašča, znano je tudi, da ima vsak povprečen Američan v omari kar sedem parov kavbojk! Koliko jih imate pa vi?

PUSTITE KOMENTAR