Po drugi strani pa si lahko s pametnim načinom prehranjevanja zagotovimo veliko energije (za študij, delo in šport), obrambo proti stresu (pred izpiti) in ohranjamo primerno telesno težo. Na žalost večina ljudi ob misli na zdravo prehrano takoj naredi grimaso, v stilu: »Fuj zdrava hrana je pusta in neokusna.« Pa vendar to ni res, saj nam z malo truda lahko uspe pripraviti zdravo hrano v pravo gurmansko doživetje.

Kako se zdravo in pravilno prehranjujemo?

Predvsem moramo paziti, da bo hrana pripravljena s čim manj maščobe, smetane ali olja (tudi z olivnim ne gre pretiravati). Hrana naj ne vsebuje bele moke, sladkorja in ne preveč soli. Paziti morate, da bodo obroki nizkokalorični in redni (na vsaki 2-3 ure). Sem spadajo tudi prigrizki, ki nam pridejo prav še posebej med študiranjem. Marsikdo misli, da mora med študiranjem pojesti veliko ogljikovih hidratov oz. sladkorjev, ker naj bi možgani porabili veliko kalorij. Ne! Možgani ob še tako intenzivnem študiranju ne porabljajo prav veliko energije. Zato se viški zaužitih kalorij shranijo v podkožne maščobe. Zelo pomembno je, da med študiranjem ne spuščate obrokov. Se pravi ne sme priti do padca sladkorja v krvi, kar botruje t.i. »volčji lakoti«, katere posledica je ponavadi spraznjena škatla napolitank ali pa izropan hladilnik. Rešitev so trije glavni obroki, ki jih dopolnjujejo t.i. medobroki. Priprava prigrizkov nam ne vzame veliko dela, po drugi strani pa nam dovedejo energijo za delo možganov in zagotovijo visoko stopnjo zbranosti in koncentracije.

  • Pražena sojina zrna: Soja je zelo nizko kalorična, vsebuje malo ogljikovih hidratov in maščob, le zdrave nenasičene maščobe in kakovostne beljakovine, ki jih naše telo potrebuje za obnovo. Praženo soj lahko kupimo. Kot medobrok jo nudijo nekateri (kakovostejši) izdelovalci dodatkov k prehrani. Lahko pa kupimo surova sojina zrna in jih popražimo oz. popečemo na ponvi.  Na koncu jih po potrebi rahlo posolimo.
  • Dietne čokoladice: So odlična alternativa čokoladi ali napolitankam, ki jih nudijo izdelovalci dodatkov k prehrani. Okusi teh čokoladic so naravnost odlični (čokolada, arašidi, agrumi itd.). Tovrstne čokoladice nam za razliko od običajne čokolade dajejo konstanten in dolgotrajen vir energije, brez potrebe po »še!«.
  • Dietni shake: Redki med nami se lahko uprejo odličnim mlečnim shake-om, ki nam jih ponuja prenekatera slaščičarna. Na žalost pa so tovrstni shake-i  zelo kalorični in nezdravi. Kot odlično alternativo so nam na tržišču na voljo okusni nizkokalorični shake-i (v obliki prahu za mešanje z vodo, mlekom ali sojinim mlekom), ki pa ne samo, da nam dovedejo kakovostno energijo v pravšni meri, temveč so tudi odličnega okusa in nas za razliko od običajnih shake-ov nasitijo za naslednji 2-3 uri. Shake-i so nam na voljo v okusu čokolade, vanilije, jagode, cookies & cream ipd.
  • Skuta s cimetom: Odličen nizko kalorični prigrizek, primeren za pozne nočne ure, je dietna skuta (0,5% – 1,6% maščobe), kateri kiselkast in pust okus popravimo s cimetom (kdor ga ima rad naj z njim ne varčuje), lahko pa dodamo tudi nastrgana jabolka.
  • Polnozrnati krekerji: Po sestavi polnozrnate moke so po večini sicer odličen prigrizek, vendar pa vsebujejo nekoliko več kalorij. Ob nakupu izberite tiste manj ali celo neslane. Za boljši okus pa jim lahko dodate narezan paradižnik, baziliko, tunin namaz (brez majoneze!) ipd.

To je le nekaj okusnih primerov, s katerimi si lahko na zdrav način olajšate dolge ure študiranja ter ohranite vitko linijo.

PUSTITE KOMENTAR