Zavetišča za živali ponujajo živalim, ki nimajo svojega doma, vse potrebno za preživetje. Hkrati pa je tudi neke vrste čakalnica na novega lastnika.

Kaj se dogaja v zavetiščih?

V zavetiščih za male prijatelje skrbijo veterinarji, oskrbniki in prostovoljci. Živali poleg pozornosti potrebujejo nego, cepiva, zdravila, čiste bivalne prostore, hrano, sprehode in osnovno vzgojo.

V ljubljanskem zavetišču Gmajnice se samó število psov giblje okrog šestdeset, mačk je v teh mesecih manj, v poletnih in jesenskih, ko se pojavijo nova legla, pa tudi do sto. Mednje so vštete tudi prostoživeče mačke, ki jih lahko socializirajo in oddajo v posvojitev ali pa sterilizirane oz. kastrirane vrnejo v okolje, kjer zanje nekdo skrbi. Oskrbovanje tako velikega števila živali v zavetišču pa ni kar tako. Med šolskim letom so zato v veliko pomoč dijaki Srednje veterinarske šole, ki v okviru strokovne prakse negujejo pse in mačke. Pomagajo pa tudi zunanji obiskovalci, ki pse v času sprehajalnih ur vodijo na sprehode.

Kako lahko pomagam?

Zavetiščem po Sloveniji lahko pomaga prav vsak. Pa poglejmo kako.

  • posvoji mačko ali psa ter postani nov lastnik
  • posvoji žival na daljavo, pri čemer postaneš nekakšen sponzor živali, vse dokler je ne oddajo
  • podari hrano in druge priboljške; odeje, rjuhe in podobne opreme
  • sprehajaj pse, to lahko izvaja vsaka polnoletna oseba vsak dan od pol ure do ure in pol

Še nekaj nasvetov, ko ljubljenčka že imate

Za lastnike in morebitne posvojitelje velja še to, da s svojimi zahtevami in potrebami štirinožni prijatelji narekujejo nov ritem življenja – aktivno življenje. Poleg osnovnih živil potrebujejo veliko pozornosti in prostor za vsakodnevno gibanje. Misliti moramo tudi na to, da ljubljenčkov ne puščamo dolgo samih, saj so družabni kot ljudje.  Poskrbeti moramo seveda, da jih vodimo na sprehode, paziti moramo na njihovo vzgojo in zdravje, kamor sodijo redna cepljenja proti steklini in kužnim boleznim, zaščita pred zajedavci, sterilizacija oz. kastracija za preprečitev nezaželenih legel in drugo zdravljenje po potrebi. Ampak, če imaš svojega ljubljenčka rad/a, ti to ne bo predstavljalo nobenega problema.

PUSTITE KOMENTAR