Klopi so nevarni ker povzročajo lokalna vnetja in prenašajo povzročitelje bolezni Klopi prenašajo bolezni, ki lahko zdravega človeka priklenejo na posteljo za daljši čas. Seveda niso vsi klopi prenašalci nevarnih bolezni, a previdnost ni odveč. V Sloveniji ljudje najpogosteje obolevajo za dvema boleznima, ki ju prenašajo klopi: LYMSKO BORELIOZO in KLOPNIM MENINGOENCEFALITISOM.

Preventivni zaščitni ukrepi pred ugrizi klopov

  • Uporabljajmo svetla oblačila – klopa lažje zaznamo, predno se pričvrsti,

  • oblačila iz gladkega materiala klopom onemogočajo, da bi se oprijeli,

  • odkrite dele telesa večkrat premažemo s snovmi, ki odganjajo mrčes (repelenti),

  • med aktivnostmi v naravi, predvsem pa, ko se vrnemo domov, opravimo temeljit pregled telesa. Posebno pozornost namenimo poraščenim delom telesa, kožnim gubam, uhljem, pazduham in dimljam.

LYMSKA BORELIOZA

simptomi lymske boreliozeLymsko boreliozo povzročajo bakterije, ki se z ugrizom klopa prenesejo v človeka.

Zelo pomembno je, da ne spregledamo prve faze bolezni, ki se začne s kožnimi spremembami. Za to fazo je značilen rdeč kožni madež, ki se postopno širi, osrednji del pa bledi.

Od 3 do 32 dni po klopovem ugrizu se razvije obročast izpuščaj. Če ga opazimo, moramo takoj obiskati zdravnika, ki bo bolezen zdravil z antibiotiki.

Pomembno je, da običajno alergično reakcijo kože, ki se pojavi takoj po klopovem ugrizu, razlikujemo od kožne spremembe, ki je značilna za lymsko boreliozo.

KLOPNI MENINGOENCEFALITIS

Klopni meningoencefalitis povzročajo virusi, ki se z ugrizom klopa prenesejo v človeka. Okužba lahko poteka brez simptomov, kot lahka vročinska bolezen ali z znaki vnetja možganskih ovojnic in možganov.

Značilna bolezen poteka v dveh fazah: kratki, neznačilni vročinski bolezni sledi obdobje brez težav in nato vnetje osrednjega živčevja. Možnosti zdravljenja so omejene zgolj na lajšanje znakov bolezni, ki trajajo, dokler organizem sam ne premaga povzročitelja. Prav zato je preventivno cepljenje še toliko bolj smiselno. Klopni meningoencefalitis lahko pusti trajne posledice! OKUŽBO LAHKO PREPREČIMO S CEPLJENJEM!

Kaj storiti, če smo opazili klopa?

Pinceta za odstranjevanje klopovBREZ PANIKE! Klopa odstranimo takoj, najbolje s posebno pinceto. Ukrivljene kleščice pincete omogočajo, da klopa primemo za glavico in ga odstranimo brez poškodbe kože. Na klopa ne dajemo olja, alkohola in drugih tekočin, saj je tako verjetnost za okužbo še večja. Cepljenje je edina učinkovita zaščita človeka pred klopnim meningoencefalitisom.

Cepljenje je priporočljivo:

  • vsem, ki na prostem izvajajo različne aktivnosti (gibanje v gozdu, na travniku, vrtu, taborjenje, izletništvo, nabiranje sadežev in zelišč, gobarjenje …)
  • aktivnim in rekreativnim športnikom (golf, tek, jahanje, kolesarjenje, padalstvo …)
  • pohodnikom, planincem in posameznikom, ki se priložnostno zadržujejo v naravi.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Celje 

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR