Domov Matura Zakaj pa ne mednarodna matura

Zakaj pa ne mednarodna matura

Mednarodna matura (angleško International Baccalaureate Diploma, krajše IB) je mednarodno priznan zaključek srednješolskega izobraževanje, ki ga izvaja istoimenska neprofitna organizacija s sedežem v Ženevi in izpitnim centrom v Cardiffu. Zaključek šolanja je zasnovan tako, da omogoča študij na večini univerz po svetu. Glavni namen programa Mednarodne mature je dijake pripraviti na življenje v globalnem 21. stoletju, kjer bi soustvarjali boljši in bolj miroljuben svet, nam je povedala Polona Vehovar, koordinatorica Mednarodne mature na II. gimnaziji Maribor.

Zakaj mednarodna matura?

Učni načrti in načini poučevanja so prežeti z mednarodnimi spoznanji na področju znanja, učenja in poučevanja, usmerjeni k ohranjanju ter raziskovanju lastne kulture in jezika. Ena osnovnih prvin programa je v tem, da ne spodbuja dijakov le k znanju akademskih predmetov, ampak tudi k ustvarjalnosti in socialnem delu. Mednarodna matura dijakom omogoča vpis na številne univerze, vključno z najbolj prestižnimi, kot so Harvard, Oxford in Cambridge. Dijaki z diplomo mednarodne mature imajo neprimerno lažje možnosti za sprejem na tuje univerze kot dijaki, ki so obiskovali nacionalne programe.

Kakšen je program mednarodne mature?

Program se deli na predmete (materni jezik, tuj jezik,  matematika, razširjeni esej in TOK) in izbirne predmete (dijak si lahko izbere en naravosloven in en družbosloven predmet, kakor tudi po en predmet iz umetnosti, oziroma še en predmet iz 1. do 6. skupine predmetov). Pouk poteka v angleščini,  razen maternega jezika in tujih jezikov. Poleg šestih predmetov imajo dijaki obveznosti tudi pri predmetu teorija spoznavanja (TOK), kreativnosti, aktivnosti in dobrodelnosti (CAS), napisati pa morajo tudi poglobljeno raziskovalno nalogo, ki se ji reče razširjeni esej (EE), v 4000 besedah pri predmetu, ki si ga sami izberejo. Tudi matura se izvaja v angleščini, zato dijaki prejmejo dvojezično maturo, kar jim omogoča zelo enostaven vpis na univerze povsod po svetu.

Kje lahko opravljate mednarodno maturo?

Na Gimnaziji Bežigrad in II. gimnaziji Maribor so prvi začeli z izvajanjem programa mednarodna matura leta 1992. Leta 2010 se jima je pridružila še Gimnazija Kranj. Če se za mednarodno maturo odločite, se morate v tretjem letniku prepisati na eno od teh šol.

Kako se vpišete v program mednarodne mature?

V program mednarodne mature se prijavite v 2. letniku (stari 16 – 17 let), predvidoma do konca marca v tekočem šolskem letu. Vpisni pogoj je odličen ali prav dober uspeh, dijak naj bi bil aktiven pri obšolskih dejavnostih (npr. glasbena šola, ples, smučanje) ter raziskovalnem delu. Opravi pa se tudi razgovor z dijaki.

Kakšne so prednosti mednarodne mature?

Dijaki usvojijo dobro znanje angleščine pri vseh predmetih. Poudarek je na razumevanju in uporabi znanja. Znanje, ki ga pridobijo pri šestih oziroma sedmih predmetih, je bolj temeljito. Ker gre za manjše skupine dijakov, je možnih več diskusij in interakcij z učiteljem. Način dela je zasnovan na samostojnosti pri delu, kjer je poudarek na individualnem delu. Po besedah Polone Vehovar, se vedno več dijakov odloča za študij v tujini, zato, če ste kadarkoli premišljevali o tem, da bi študirali v tujini, je takšen program najboljša izbira.

Da pa bo odločitev lažja, smo zbrali nekaj mnenj dijakov, ki so obiskovali program mednarodne mature:

Staša študira na St. Andrews University v Veliki Britaniji, bivša dijakinja programa mednarodna matura pravi: »V program Mednarodne mature sem prišla zelo skeptična in prestrašena. Sedaj, kot študentka 1. letnika, lahko povem, da je program mednarodne mature nekaj najboljšega kar se mi je zgodilo v življenju. Intenzivno delo pri izbranih predmetih z izjemnimi profesorji v programu mednarodne mature na II. gimnaziji v Mariboru, mi je odprlo vrata v svet odličnega šolanja. Program mednarodne mature me je tudi dobro pripravil na študij v tujini. V mislih imam maturo in različne obveznosti kot so pisanje vaj, poročil, esejev ipd. Danes mislim, da sem v prednosti pred mojimi kolegi na univerzi in temu se lahko zahvalim samo programu mednarodne mature in vsem ljudem, ki so mi bili velika opora skozi moji 2 leti šolanja v Sloveniji.«

Tina trenutno študira na NY University Abu Dhabi je povedala: »Za obiskovanje Mednarodne mature sem se odločila, ker sem se že od 1. letnika srednje šole zanimala za študij v tujini in se mi je zdel ta program pomembna izkušnja, ki mi je olajšala sprejem na tujo univerzo in skozi katero sem verjetno pridobila bolj kvalitetno izobrazbo kot bi jo z nacionalnim programom. Všeč mi je bilo delo v manjših skupinah, zanimiva izkušnja je bila tudi narodnostna mešanica v razredu, ki nam je omogočala spoznavanje z drugimi kulturami, kar je v današnjem, mednarodno vse bolj povezanem svetu, neprecenljiva izkušnja.«

3 KOMENTARJI

  1. To se mi zdi res dobra stvar, saj imaš za naprej-študij potem odprtih več poti. 🙂 Tudi sama razmišljam o tem, saj si srčno želim študirati medicino-pediatrijo na eni od priznanih univerz. To ne super. LP pozdrav uredništvu, ste zakon!! 😀

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj
HTML Code here