Vsak začne svojo pot na začetku, zato je skoraj nujno, da nekaj korakov storiš na osnovni stopnji. V Sloveniji obstaja 59 registriranih glasbenih šol, kjer se lahko naučiš in izpopolnjuješ svoje glasbeno znanje. Tukaj si lahko ogledaš celoten seznam glasbenih šol po Sloveniji.

Srednja šola

Kaj pa glasbeno izobraževanje na stopnji srednje šole? Seveda! V takem primeru imaš dve možnosti.

  • Lahko se odločiš, da obiskuješ celotni program na želeni srednji glasbeni šoli, kar pomeni, da imaš poleg ur glasbenih predmetov tudi splošne predmete, kot so na primer matematika in zgodovina.
  • Lahko pa se odločiš tudi za vzporedno obiskovanje, kar pomeni, da v celoti obiskuješ program splošne gimnazije ali srednje šole, hkrati pa še glasbene predmete na srednji glasbeni šoli. Če uspešno maturiraš imaš tako lahko opravljena kar dva srednješolska programa.

Kam?

Obstajata dve večji srednji šoli v Sloveniji, kjer se lahko glasbeno izobražuješ na stopnji srednje šole. V Ljubljani je to Srednja glasbena in baletna šola Ljubljana, prej znana kot SGBŠ, ki se ja zdaj preimenovala v Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, v Mariboru pa Srednja glasbena in baletna šola Maribor.

Na obeh se lahko za štiriletni srednješolski glasbeni program odločate med:

  • A – Glasbeni stavek
  • B – petje ali instrument
  • C – JAZZ – zabavna glasba

Seveda je pred tem potrebno uspešno opraviti sprejemi izpit, ki potekajo v začetku marca.

V času izobraževanja na obeh srednjih šolah pripravljajo veliko koncertov in nastopov ter ponujajo možnosti nacionalnih in mednarodnih tekmovanj in izpoplnjevanj. Skratka, če ti glasba res veliko pomeni, je to pravi naslov zate!

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR