Domov Vpis na fakulteto Vse informacije, če razmišljate o vpisu na višjo šolo

Vse informacije, če razmišljate o vpisu na višjo šolo

Kaj so višješolski programi?

Višješolski študijski programi so dvoletni ter omogočajo pridobitev višje strokovne izobrazbe. V višješolski študijski program se lahko vpišete:

  • s splošno maturo, poklicno maturo (ali zaključnim izpitom oz. diplomo pred letom 2002);
 • z mojstrskim ali delovodskim oziroma poslovodskim izpitom, če imate tri leta delovnih izkušenj ter opravite preizkus znanja iz slovenščine (oz. italijanščine ali madžarščine na narodnostno mešanih območjih) in matematike ali tujega jezika v obsegu, določenem za poklicno maturo.

Če se boste prijavili za vpis v študijski program Fotografija, Medijska produkcija, Oblikovanje materialov ali Organizator socialne mreže, morate poleg splošnih pogojev iz prejšnjega odstavka opraviti še preizkus posebne nadarjenosti oz. psihofizične sposobnosti. Višje strokovne šole bodo do sredine junija obvestile vse kandidate o roku za opravljanje preizkusa posebne nadarjenosti oziroma psihofizične sposobnosti.

Pridobljena stopnja izobrazbe in način študija

S končano višjo šolo pridobite stopnjo izobrazbe 6/1, kar je ena manj kot če bi končali fakulteto (6/2). Študij poteka tako kot na fakultetah, torej v obliki predavanj, seminarjev, vaj. Večji poudarek je na praktičnem delu, zato je na večini programov obvezna praksa že v prvem letniku. Za končanje študija morate napisati diplomo oziroma če je s programom določeno drugače.

Obstaja redni in izredni študij ter javne in zasebne višje šole. Na zasebnih šolah je študij plačljiv, ponekod so tudi posebni pogoji za vpis (npr. Inštitut in akademija za medije). Na javnih višjih šolah pa lahko študirate tako redno kot izredno, ponekod pa imate tudi možnost študija na daljavo. Če želite izkoristiti to možnost, se pred prijavo pozanimajte na želeni šoli.

Prijava in vpis
Vsi kandidati za vpis v višješolske študijske programe oziroma višje strokovne šole se na razpis lahko prijavite od 20. februarja do 17. marca 2023 na spletni strani www.vss-ce.com/vps. Tam izpolnite elektronski obrazec, ga natisnete in priporočeno pošljete Višješolski prijavni službi na naslov: Šolski center Celje, Višješolska prijavna služba, Pot na Lavo 22, 3000 Celje. Prijavo lahko oddate tudi osebno. Oddati smete samo eno prijavo! Če ste srednjo šolo končali po juniju 2002, dokazil o izpolnjevanju vpisnih pogojev ni treba pošiljati.

Omejitev vpisa in merila za izbiro

Če bo za vpis v posamezni višješolski študijski program več prijav, kot je razpisanih vpisnih mest, bodo višje strokovne šole s soglasjem ministra 28. aprila 2023 sprejele sklep o omejitvi vpisa, kandidati pa boste izbrani po številu doseženih točk. Do 21. julija 2023 bodo kandidati pisno seznanjeni z izidom izbirnega postopka.

Višja šola

2. rok vpisa na višjo šolo

Če vam ne bo uspelo v 1. roku ali pa ga boste zamudili, vam ostane 2. rok. 24. avgusta 2023 bo višješolska prijavna služba objavila, na katerih višjih šolah so še prosta mesta. 2. rok traja od 25. do 31. avgusta 2023, poteka elektronsko, o uspešnosti prijave pa boste obveščeni 23. septembra.

Pravice študentov med študijem

Med študijem imate pravico do subvencionirane prehrane, zavarovanja, študentskega dela in vseh ugodnosti, ki jih imajo študenti. Razlika med študenti fakultet je le v tem, da študenti višjih šol ne morejo stanovati v študentskih domovih temveč v dijaških domovih. Razpis za vpis v dijaške domove za študente višjih šol lahko pogledate na http://vps.vss-ce.com/VPS/, prijavo pa morate poslati do 21. junija 2023 dijaškemu domu, za katerega ste se odločili. Prijavo dobite na spletni strani www.mizs.gov.si. Do 7. julija 2023 pa boste izvedeli, ali ste sprejeti v dijaški dom.

Višješolski, visokošolski študij in fiktivni vpisi

Trenutno še ne obstaja skupna evidenca, ki bi nadzirala vpise na višje in visoke šole zato sta ta dva sistema še vedno zakonsko ločena. Tako imate pravico do vpisa tako na visokošolski študij in tudi na višješolski študij. Na obeh pa imate pravico do prepisa ALI ponavljanja. Če pa ste enkrat že ponavljali letnik ali zamenjali študijski program, se za redni študij ne morete več prijaviti.

POZOR – v letu 2014 je bil sprejet nov višješolski zakon, ki študentom, ki so že bili vpisani 3 leta na visokošolski zavod (torej fakultete), NE OMOGOČA rednega vpisa na višje šole.

6 KOMENTARJI

 1. “Na obeh pa imate pravico do prepisa ALI ponavljanja. Če pa ste enkrat že ponavljali letnik ali zamenjali študijski program, se za redni študij ne morete več prijaviti.”

  Mene bi samo zanimalo kako je mišljeno tukaj. Se lahko prepiše/ponavlja tako na fakulteti, kot na visoki šoli? Sepravi če si na fakulteti uporabil 1 prepis (iz fakultete na fakulteto) se lahko kljub temu vpišeš na visoko šolo (prvi letnik, 2 letni program) REDNO neglede na že koriščen “joker” na fakulteti (3 letni programi)?

  Lp, Matej

  • Če ste na fakulteti že izkoristili prepis, se to šteje tudi v vaš bonus za visoko šolo; tako da se ne morete prepisati ali ponavljati še enkrat oz. koristiti bonus še enkrat. Tako glede na opisan primer, če ste se že prepisali iz ene fakultete na drugo fakulteto, se redno ne morete več vpisati na visoko šolo.
   Če pa govorimo o višji šoli, pa se evidenca še vodi ločeno in se lahko vpišete redno, kljub temu da ste bonus na fakulteti ali visoki šoli že koristili.

   LP, ekipa portala DijaskiSvet.si

 2. “POZOR – v letu 2014 je bil sprejet nov višješolski zakon, ki študentom, ki so že bili vpisani 3 leta na visokošolski zavod (torej fakultete), NE OMOGOČA vpisa na višje šole.”

  Jaz imam vprašanje … Na visokošolskem programu sem eno leto študiral in se potem prepisal. Na novi fakulteti tudi ni šlo, in sem nato bil vpisan 2 leti kot pavzer … Zanima me, če imam še vedno pravico za redni študij na višji šoli … Pač imel sem status študenta le 2 leti, nato pa sem bil pavzer, in ne vem če se to šteje kot vpis na visokošolski zavod.

  • Pozdravljeni,
   še vedno se lahko vpišete v višjo šolo redno; saj ko pavzirate niste vpisani in se vam to ne šteje, tako ste trenutno, kar se tiče vpisov na dveh letih.

   LP,
   ekipa portala DijaskiSvet.si

  • Pozdravljeni,

   nekatere višje šole imajo objavljen “3. rok” imenovan rok do zapolnitve mest. Vendar je objavljeno navadno na straneh posamezne višje šole, ali še imajo prosta mesta in razpisan rok do zapolnitve mest. Pobrskajte malo po spletnih straneh višjih šol, ki vas zanimajo, ali imajo ta rok odprt.

   Lp, ekipa portala DijaskiSvet.si

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj