A | za zdravo kožo, sluznico, za oči | zelena in rumena zelenjava, jetrca, mleko, maslo, sir, mleko, margarina, marelice, listnata zelenjava |
B1 | za pridobivanje energije iz ogljikovih hidratov | polnozrnat kruh, krompir, stročnice, meso, rumenjak, kvas, arašidi, gobe, krompir, svinjina |
B2 | za razgradnjo beljakovin, maščob | mleko, sir, perutnina, meso, žita, kvas, ribe, jogurt, jetra, jajca, polnozrnata žita, rakovice, dagnje, gobe, mandlji, bučno seme |
B6 | za živce, presnovo in razgradnjo aminokislin | ribe, meso, polnozrnata živila, krompir, soja, banane, perutnina, stročnice, rumenjak, listnata zelenjava, orehi, kvas, slive, rozine, paprike, brstični ohrovt, cvetača, avokado |
B12 | za nastajanje rdečih krvničk, obnovo | jetrca, slanik, losos, govedina, jajca, mleko, skuta |
C | za krepitev imunskega sistema, varovanje celic pred škodljivimi vplivi, za vezivno tkivo, zobe in kosti | citrusi, paprika, jagodičje, kivi, cvetača, paradižnik, melona, šipek, črni ribez, krompir |
D | za vsrkavanje kalcija, ki je potreben za kosti in zobe | meso, gobe, margarina, mastne ribe – slanik, prekajen slanik, losos, sardine, postrvi, rumenjak, jetra |
Folna kislina | za delitev celic in nastajanje novih celic | gobe, jetra, orehi, rumenjak, zelena listnata zelenjava – peteršilj, vodna kreša, špinača, endivija in brokoli, kvas, drobovina, oreščki – arašidi, pšenični kalčki, surova pesa, stročnice |
E | varuje celice pred radikali inpreprečuje oksidacijo nenasičenihčobnih kislin | sončnično olje, margarina, polnozrnata žita, oreščki in semena – sončnično seme, mandlji, lešniki in pinjole, brokoli, zelena listnata zelenjava, oves, avokado |
K | za izgradnjo snovi, ki so potrebne za strjevanje krvi | zelena zelenjava, jetrca, mleko,paradižniki |