Tu si lahko prebereš več o urbanih športih – športih, ki so se razvili v mestih, kjer ni prostranih zelenih površin, ampak večinsko le beton, asfalt in posamezni parki – zato si je bilo potrebno izmisliti nekaj novega, nekaj zanimivega, dostopnega in vznemerljivega …

BMX

BMX kolesarjenjeBMX je zvrst kolesarstva. Ime je okrajšava angleških besed Bicycle MotoCross (kolesarski motokros). Črka X pride iz besede Cross, ki lahko v angleščini pomeni tudi križ. Domovina te športne panoge so Združene države Amerike. Kolo BMX je značilne oblike. V primerjavi z običajnim kolesom je BMX bolj robustno, saj mora dobro prenašati številne skoke. Sprva so bila kolesa BMX priljubljena predvsem pri otrocih, kasneje pa so se pričela širše uporabljati za izvajanje trikov in tekmovanja na temu namenjenih progah. Na olimpijskih igrah v Pekingu (2008) je BMX postal eden od olimpijskih športov.

ROLKANJE

Lažje razumemo, če govorimo o skejtanju. Ker rolkanje izvira iz ZDA, tudi pripadnikiSkatanje ali rolkanje je zelo in! rolkarske subkulture uporabljajo mnoge iz angleščine privzete besede. Tako je rolka »skejt«, rolkanje »skejtanje«, rolkar pa »skejter«. Prevzete besede prevladujejo tudi pri poimenovanju raznih tehnik, opreme in drugih sestavnih delov rolkanja. Rolkanje izvira iz surfanja, ker so surferji hoteli »surfati«, ko ni bilo valov. Tako so naredili prve rolke, ki so bile v osnovi podobne današnjim. Rolkanje so takrat imenovali »surfanje po pločnikih«

Naravna evolucija je vodila do širših rolk (in podvozij), kar je omogočalo uporabo bolj zahtevega terena. Med prve tipe takega terena spadajo suhi rečni jarki in prazni hišni bazeni (oboji so popularni še dandanes). Kmalu so začeli lastnosti tega terena posnemati in tako se je rodila rampa. Prve take rampe so bile oblike četrtine kroga, po katerih so se rolkraji vozili do zgornjega roba. Velik napredek je pomenil izum half-pipe-a (slovensko: pol-pipa), ki je sestavljen iz dveh četrtin kroga in nekaj ravne površine med njima. Half-pipe je še vedno nepogrešljiv del skoraj vsakega poligona za rolkanje, uporabljajo ga tudi pri deskanju na snega, rolanju in BMX-u.

Okoli leta 1978 je Alan »Ollie« Gelfand izum najosnovnejši sodobni trik »ollie«. Ollie omogoča skok brez prijemov ali uporabe nog dol z rolke. Skejtanje je imelo velik vpliv tudi na modo, saj je skejt imidž zelo popularen že kar nekaj časa (široke hlače, široke majice, kapucarji, čepice …)

ROLANJE

Rolanje - od rekreacije do trikov...Predhodnica rolerjev so bile zagotovo kotalke, za katere je značilno, da imajo po dve vzporedni kolesi, ene pod prsti in ene pod peto. Iznajdba takih kotalk sega v začetek 18 stol. in se je od današnjih rolerjev razlikovala prav v postavitvi koles. Današnji rolerji imajo kolesa postavljena zaporedno in se razprostirajo od pete do prstov in imajo navadno štiri kolesa, prav tako kot kotalke.

Revolucionarno preobrazbo iz kotalk v rolerje lahko pripišemo dvema ameriškima hokejistoma, ki sta v začetku 80ih let prejšnjega stoletja, za potrebo treniranja poleti, kotalke spremenila po podobi drsalk in nastali so rolerji!
Danes se tako rolerji kot rolanje hitro razvija, temu lahko pripišemo pojav tekmovanj: ulična tekmovanja, park rolanje, hokej na rolerjih (inline hokej), hitrostno rolanje, slalom itd…

Rolanje je zabaven in rekreativen šport s katerim izboljšamo fizično kondicijo, oblikujemo in krepimo mišice celotnega telesa, je primerna oblika hujšanja itd…

PROSTO PLEZANJE

Prosto plezanje - v naravi ali v umetni steniProsto plezanje se imenuje način plezanja, pri katerem uporablja plezalec za napredovanje (plezanje navzgor, prečenje, sestopanje) samo svojo moč, znanje, naravne razčlembe (oprimke, stope, poči, …) ter trenje, ki ga omogoča skala oziroma stena.

Vsi tehnični pripomočki (klini, vponke, zatiči, metulji, …) služijo izključno samo za varovanje. Prosto plezanje je edini dovoljeni način plezanja pri športnem plezanju, v zadnjem času pa prevladuje tudi v alpinizmu.

BREAKDANCE

Breakdance - ulični plesIzvirno ime za breakdance je bboying, v medijih pa se je zanj ustalil izraz breakdancing. Razvil se je v začetku sedemdesetih let 20. stoletja v Bronxu skupaj s hip hop kulturo in je tudi njen element, podobno kot grafiti, DJanje in rapanje. Nekateri viri navajajo, da se je breakdance razvil iz brazilske borilne veščine capoeire, kar pa ni dokazano.

Pomembni deli breakdancea so tudi battli (bitke), cyphri (krogi) in pa spoštovanje do drugih bboyjev. »Crew« (dobesedno posadka) je skupina prijateljev, ki skupaj trenirajo in tekmujejo na prireditvah. Število članov ni omejeno, lahko se med seboj tudi združujejo in s tem postajajo večji ter močnejši.

Breakdance se večinoma pleše na breakbeate in je odličen za druženje, poslušanje glasbe in druženje ob športanju.

SLACKLINE

Slackline - nova oblika sproščanja in športanjaMed novejšimi, še ne tako uveljavljenimi športi je slackline. Slacklining je trening v ravnovesju, kjer na “linu”, ki ima običajno 1 cm širine in je napet med dvema sidrnima točkama, hodimo po vrvi, lovimo ravnotežje in po linu hodimo.

Slacklining se od hoje po vrvi razlikuje v tem, da line ni togo napet (čeprav je še v nekaj napetosti), temveč je namesto tega dinamičnen – se razteza in poskakuje –  kot dolg in ozek trampolin.

Napetost se lahko prilagodi glede na uporabnike, poleg tega so lini iz različnih materialov, ki se jih uporablja za dosego različnih podvigov. Na slacklinu se zato lahko izajajo triki – od poskakovanja, izvajanja salt, do preproste zibajoče hoje in ležanja. Zabavno, kajne?

Vir: Wikipedia

PUSTITE KOMENTAR