Poglejmo, kaj potrebuješ:

– škatlico za vžigalice

– film za fotografiranje, barvni ali črno-beli, 100 ali 200 ISO

– prazno film škatlico (to lahko dobiš v fotocentru, kjer razvijajo slike)

– škarje, olfa nož, šivanko

– selotejp, izolir trak, črn flomaster in nekaj kartona

– prazno in očiščeno pločevinko

Imaš vse? Pa začnimo!

Iz škatlice za vžigalice vzemi notranji del ter nanj nariši 24 mm kvadrat. Izreži ga z olfa nožem. To bo okvir, v katerega se bo kasneje zapisovala tvoja slika. S flomastrom pobarvaj notranji del škatlice, ki si jo ravnokar obrezal. Nato vzemi zunanji del škatlice ter v centru vriši mali kvadrat, 6 mm, in ga po istem postopku izreži z olfa nožem.

Iz pločevinke izreži majhen kvadrat v velikosti približno 15 mm. S šivanko na sredini naredi majhno luknjico. Pazi, manjša kot je luknjica, bolj ostra bo slika. Skozi to odprtinico se bo namreč projicirala svetloba na svetlobno občutljiv film. Tudi tu je potrebno notranjo stran aluminijastega kvadrata počrniti s flomastrom.

Pločevinasti del vzemi in ga namesti na zunanji del škatle, tako, da bo luknjica v pločevini na sredini majhne odprtine na škatlici. Pločevino zastisni s črnim izolir trakom.

Sprožilec

Iz mehkejšega in tankega kartona izreži dva kosa: en kvadrat s stranicami 32 mm in pravokotnik 25 x 40 mm. V sredini kvadrata znova izreži ven manjši kvadratek, 6 mm.

Kvadratni del položi na škatlico ter ga oblepi z izolir trakom, vendar na zgornji strani pusti prosto, saj bo tam prostor za pravokotni del, katerga boš ob fotografiranju dvigoval in spuščal. Pravokotni del lahko zdaj vstaviš v odprtino.

Navijanje filma

Ker je fotografiranje s takim fotoaparatom seveda povsem ročno, je treba tudi film po vsakem posnetku prevrteti naprej. Zato je treba na rolo novega filma namestiti del zavite plastike (najbolj primeren je del spiralne mape), ki bo ob vrtenju filma povzročala zvok. 6 klikov in film je previt naprej ter pripravljen na naslednjo fotografijo.

Nameščanje filma v fotoaparat

Nov film ima na koncu traka ožji del, katerega je navadno potrebno zatakniti v fotoaparat. Ta del obreži tako, da bo konec filma popolnoma raven. Malo filma potegni ven iz kolutka in ga vstavi skozi zunanji del škatlice. Nato vzemi star film in ju združi skupaj v eno. To storiš tako, da ju s selotejpom zlepiš skupaj. Vendar previdno, če je en film obrnjen pravilno, mora biti drug obrnjen na glavo. Sedaj, ko sta filma združena v eno, vstavi tudi notranji del škatlice in pritrdi oba filma k škatli.

Izolacija in fotografiranje

Ko sta filma tesno pritrjena ob škatlico, ju je treba še s črnim izolir trakom pritrditi, tako da zmanjšaš možnost vdora svetlobe skozi majhne špranjice. Iz pločevinke, ki si jo že uporabil, lahko vzameš tisti del, s katerim se pijača odpira (mimogrede, temu se reče sntntn) in ga zatakneš v zgornjo ozko odprtino praznega filma. To ti bo pomagalo pri previjanju filma naprej. Prav tako daš v spodnji del filma malce vate ali papirnatega robčka, ter ga zalepiš z izolitrakom, kar bo onemogočalo filmu, da bi se ti prevrtel nazaj.

Čas za fotografiranje!

Tvoj fotoaparat je končan! Če si delal po pradlaganem postopku, imaš sedaj pravo camero obscuro, kot so poimenovali prvo škatlico, s katero so naredili prve posnetke že v času Aristotela.

Čas fotografiranja:  

sončno vreme 1-2 sekundi

oblačno vreme: 5-6 sekund

zaprti prostor: 5-10 minut.

Pa srečno!

PUSTITE KOMENTAR