Opravila in naloge

V industriji je delo razčlenjeno tako, da delavec običajno dela na eni od tehnoloških faz: pripravlja krojenje, zarisuje kroje in kroji, označuje ukrojene sestavne dele izdelka, jih kompletira in nato šiva na različnih šivalnih strojih, odvisno od vrste izdelka in od tehnološkega predpisa. V obrti običajno vse navedene delovne operacije opravi ena sama oseba, ki pa mora dodatno obvladati še jemanje mer, iz njih oblikovati kroj in svetovati stranki.

Znanja in spretnosti

Za uspešno delo so potrebna splošna znanja za pravilno razumevanje navodil za delo. Od strokovnih znanj pa je potrebno: poznavanje konfekcijske tehnologije, poznavanje raznih vrst tekstilnih osnovnih (tkanine, pletenine, vlaknovine) in pomožnih (medvloge, zadrge, sukanci) materialov. Šivilja/krojač mora znati jemati mere, narisati kroj, krojiti in šivati na različnih šivalnih strojih. Potrebne so ročne spretnosti za pravilno in učinkovito ravnanje s predmeti dela in pripomočki. Obvladati mora delo z orodji, napravami in stroji, ki jih uporablja, prav tako mora obvladati tudi ročno šivanje.

Razmere za delo

Delo krojenja in šivanja je normirano. Opravlja se v ustrezno opremljenih, ogrevanih in prezračevanih prostorih. Delo šivilje se opravlja sede na ergonomsko oblikovanih vrtljivih stolih v prisiljeni – sklonjeni drži, medtem ko krojač pretežno dela stoje z veliko sklanjanja in pripogibanja. V zraku so lebdeča vlakna, ropot šivalnih strojev pa ni prehud.

Vir: Zavod za zaposlovanje RS

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR