Znanja in spretnosti

Optik si že v času šolanja pridobi posebna in za poklic specifična strokovna znanja iz osnov tehnike, tehnologije materialov v optiki ter obdelovalnih postopkov pri delu.

Brez poznavanja fizikalne, očesne oz. očalne optike v poklicu ni mogoče delati. Poznati in obvladati pa je treba tudi optične instrumente za optične meritve. Poleg poznavanja posebnih strokovnih znanj je treba obvladati tudi osnovne spretnosti za poklic. Naj jih naštejemo le nekaj: zarisovanje, popravljanje, lotanje, lepljenje, poliranje in čiščenje.

Optik mora imeti občutek za natančnost. Z delom pa si pridobi poklicne spretnosti, kot so montaža očal, merjenje z optičnimi aparati in instrumenti, kontrola končnih izdelkov, centriranje, ročno brušenje, izbor korekcijskih stekel ter izbor okvirjev za korekcijska stekla.

Razmere za delo

Optik dela v zaprtih prostorih, pretežno stoje in sede z obračanjem, poseganjem. Delo opravlja pretežno z rokami in prsti. Pri delu je zelo pomembna svetloba, če je le mogoče dnevna z dodatno lokalno svetlobo, kadar je to potrebno. V prostorih, kjer se nahajajo stroji, se pojavlja tudi hrup.

Predvidena izobrazba

Šolski center Rogaška Slatina

Vir: Zavod za zaposlovanje RS

PUSTITE KOMENTAR