VIDEO poklic: Manekenka

Opravila in naloge

Manekenka ali maneken (oseba, ki prikazuje nove vzorce oblek, npr. na modnih revijah) predstavlja modne novosti na področju oblačenja in modnih dodatkov. Njeno delovno mesto niso le modne brvi in odri, na katerih potekajo predstavitve modnih novosti, pomembne so tudi vaje v studiih za pravilno hojo in gibanje v novih oblačilih, nega telesa, obvladovanje govorice telesa, obrazne mimike idr. Delo manekenke zahteva mobilnost – odhodi na revije v različnih krajih, pripravo – ličenje, ureditev frizure, koreografske vaje ter prilagoditev velikosti in kroja oblačila postavi manekenke. Pri tem poklicu so velikega pomena “iskane” telesne značilnosti – primerna višina in teža, videz, starost (meja naj bi bila vsaj končana osnovna šola). Včasih je zahtevana posončenost, dobra kondicija pa je pogoj za uspešno delo. Maneken/ka mora pri svojem delu slediti navodilom naročnika.

Znanja in spretnosti

Za opravljanje poklica je treba uspešno opraviti tečaj manekenstva, kjer se kandidat/ka nauči pravilnih gibalnih sposobnosti, higiene, osnov oblačenja, ličenja in friziranja, spretnosti nastopa na odru, komunikacije, spozna razvoj mode skozi čas in sodobne smernice na področju manekenstva. Maneken mora biti pri svojem delu zdrav in zbran, vešč nastopa pred javnostjo in samozavesten. Predvsem je pomembno, da nima vidnih hib ali telesnih napak, ki bi ga ovirale pri opravljanju dela.

Razmere za delo

Razmere za delo so različne, včasih tudi težje (temperaturne spremembe glede na letni čas, potovanja, raznolik delovni čas). Ponavadi delo manekena poteka v urejenem okolju v studiu, garderobah in dvoranah.

PUSTITE KOMENTAR