Opravila in naloge

Delo kuharja je raznoliko in obsega vse od naročanja in prevzemanja živil do čiščenja, toplotne obdelave, razdeljevanja na posamezne obroke, garniranja in dekoriranja jedil. Kuhar naroči in prevzame živila in drugo blago za pripravo hrane. Pripravi in očisti živila ali pa to delo razporedi pomožnemu osebju v kuhinji. Pripravi ali izdeluje hladne in tople jedi ter sladice po dnevnih menijih in po jedilnem listu. Pri tem upošteva recepte in količinske normative za porabo živil in obroke gotovih jedil. Svoje delo opravlja higienično, skrbno pazi na higieno in čistočo v kuhinji. Pripravlja tudi podatke za dnevni obračun porabljenih živil, obrokov hrane in sproti pregleduje zaloge. Z vodjo kuhinje sodeluje pri inventurnih popisih. Sodeluje tudi pri pripravi in sestavljanju jedilnih listov, dnevnih menijev ter pri pripravi kalkulacij za posamezna jedila ali obroke. Za uspešno opravljanje svojega dela mora spremljati strokovne novosti in jih tudi uporabljati. Ko si pri delu že nabere dovolj izkušenj, sodeluje pri uvajanju novih delavcev.

Znanja in spretnosti

Za opravljanje poklica se zahteva poklicna oziroma strokovna kvalifikacija kuharja. Med šolanjem kuhar spozna tehnologijo priprave hrane, nauči se ravnati z živili in kuhano hrano. Spozna količinske normative, programiranje in načrtovanje prehrane, higienske in tehnične predpise. Znati mora organizirati lastno delo in uporabljati strokovno literaturo.

Razmere za delo

Kuharjevo delo poteka ob občutnih spremembah temperature, na prepihu, ob močnih vonjih, v sopari, izparinah, vlagi, mokroti in ropotu. Delo je lahko tudi nevarno zaradi ostrega orodja, vročih predmetov in naprav pod pritiskom, spolzkih tal in podobnega. Delo opravlja v izmenah, v nočnem času, vse dni v tednu.

Šolanje

Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje

Srednja šola za gostinstvo Maribor

Grm Novo mesto – Srednja šola za gostinstvo in turizem

Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci

Srednja šola Pietro Coppo Izola

Šolski center Velenje – Šola za storitvene dejavnosti

Vir: Zavod za zaposlovanje RS

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR