Domov Poklici VIDEO poklic: Kontrolor letenja

VIDEO poklic: Kontrolor letenja

Opravila in naloge

Kontrolor letenja je z letalom v stiku preko radarja, radia in ekrana. Letalu zagotavlja varnost med približevanjem letališču, med pristankom, vzletom in med vožnjo po letališki stezi. Odgovornost usmerjanja letal si delijo območni kontrolor, kontrolor približevanja in letališki kontrolor. Območni kontrolor poskrbi, da letala v zračnem prostoru med seboj obdržijo varnostno horizontalno in vertikalno razdaljo. Večinoma opravlja delo preko radarskega zaslona, zato letala ne vidi. Ko se letalo približa letališču (na 30 do 40 kilometrov), delo prevzame kontrolor približevanja. Pilotu da navodila za približevanje letališču. Obvešča ga tudi o stanju na letališki stezi in o vremenu. V primeru zamude pilotu ukaže, naj počaka na pristanek. To pomeni, da mora letalo krožiti na različnih višinah in se postopoma spuščati, dokler približevanje stezi ni varno. Pri tem mora kontrolor približevanja sodelovati z območnim kontrolorjem. Usmerja tudi letala, ki letališče zapuščajo. Letališkega kontrolorja obvešča o prihodih in odhodih letal. Letališki kontrolor dela na vrhu kontrolnega stolpa, od koder ima dober razgled na letališče v vseh smereh. Delo prevzame, ko je letalo oddaljeno 10 km od pristajalne steze. Letalo usmerja med vožnjo na tleh, napoti ga na določeno stezo in preverja delovanje svetlobnega sistema za usmerjanje letala. Na večjih letališčih nadzira premike letal in drugih vozil na letališču kontrolor talnega prometa.

Znanja in spretnosti

Kontrolor v primeru nevarnosti sprejme hitro odločitev in prevzame veliko odgovornost. Pomembno je, da rad dela v ekipi.

Razmere za delo

Delo poteka v izmenah, je stresno in zahteva visoko zbranost. Področje o trajanju izmen v kontroli letenja, trajanju nepretrganega dela in trajanju dnevnega počitka kontrolorjev letenja in pomočnikov kontrolorjev letenja ureja poseben pravilnik.

Izobrazba

Fakulteta za strojništvo Ljubljana

Vir: Zavod za zaposlovanje RS

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj