Domov Poklici VIDEO poklic: Inženir strojništva

VIDEO poklic: Inženir strojništva

Opravila in naloge

Delovna področja, ki jih opravlja inženir strojništva, so izjemno raznovrstna in široka. Med drugim se inženir strojništva lahko ukvarja s konstruiranjem in projektiranjem. Tržno najbolj donosni izdelki v svetovnem merilu so praviloma povsem novi in patentno zaščiteni izdelki, saj so plod načrtnega razvojnega dela. Inženirji strojništva so ključni strokovnjaki v razvojnih skupinah in dobro poznajo celotno metodologijo konstruiranja. V vseh vejah industrije in tudi v drugih delih gospodarstva tvorijo stroji, naprave in vozila materialno osnovo pridelave, predelave in izdelave. Vsak zastoj stroja zaradi okvare pomeni zaustavitev obratovanja in s tem ne le primerno škodo, temveč še mnogo večjo sekundarno škodo. Kjer je strojev, naprav in vozil veliko, je potreben inženir, ki vodi njihovo vzdrževanje. Dobro poznavanje sestave stroja in predvidevanje možnih okvar lahko skrajšajo zastoje ter zmanjšajo sekundarno škodo; večja podjetja in sistemi imajo praviloma svoje službe vzdrževanja. Inženir strojništva pogosto pripravlja proizvodno – tržne parametre, skrbi za zagotavljanje varstvenih ukrepov in varstva okolja in komunicira s strankami.

Znanja in spretnosti

Za opravljanje poklica diplomirani strojni inženir je potrebno pridobiti znanja na ustreznih visokošolskih organizacijah. Inženir strojništva je popolnoma usposobljen za samostojno delo. Obvladati mora vsa znanja strojniške stroke ter znanja vodenja.

Razmere za delo

Inženir strojništva svoje delo opravlja večinoma v zaprtih in urejenih delovnih prostorih, delo opravlja popolnoma samostojno, četudi v navzočnosti drugih, pogosto dela v dveh ali celo v treh izmenah. Razumeti mora kvaliteto življenja, ki izhaja iz zdravega načina življenja in prehranjevanja ter poznati pomen zdravstvenega varstva. Obvladati mora telesne aktivnosti, ki so pomembne za varno opravljanje dela in metode ter postopke za racionalizacijo uporabe energije, materiala in časa.

Izobrazba

Fakulteta za strojništvo Ljubljana

Fakultetav za strojništvo Maribor

 

Vir: Zavod za zaposlovanje RS

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

495OboževalcevVšečkaj